vasárnap, szeptember 8, 2024
KezdőlapMotorsportIannone a hajrában verte meg Bagnaiát, Marc Márquez ötödik lett a Ducati...

Iannone a hajrában verte meg Bagnaiát, Marc Márquez ötödik lett a Ducati háziversenyének időmérőjén

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Pénteken rendezték meg a Ducati Race of Champions nevet viselő háziversenyének időmérőjét Misanóban. A kvalifikáción Andrea Iannone bizonyult a legjobbnak, megelőzve így többek között Francesco Bagnaiát, Marc Márquezt és Álvaro Bautistát is.

Ezen a hétvégén tartják meg a harmadik alkalommal a Ducati Race of Champions (Bajnokok Versenye) nevű háziviadalát. Ennek helyszínéül – ahogy az előző években is – a Marco Simoncelliről elnevezett misanói pálya szolgál. A bolognaiak helyi szurkolói így idén háromszor láthatják egyes kedvenceiket, hiszen a MotoGP szeptemberben kétszer is beveszi majd az Adriai-tenger partján fekvő aszfaltcsíkot.

Hivatalos: megint törölték a Kazah Nagydíjat, egy európai pályán pótolják a fordulót

- Advertisement -

Az indulók névsora pedig igazán veretes, hiszen Sam Lowes kivételével a Ducati összes MotoGP- és Superbike-pilótája ott van Misanóban. Ez azt jelenti, hogy három aktuális bajnok is motorra ül, Francesco Bagnaia a királykategória, Álvaro Bautista a Superbike-, Nicolò Bulega pedig a Supersport-vb címvédőjeként. A legeredményesebb résztvevő azonban nem hármójuk közül kerül ki, hiszen a nyolcszoros világbajnok Marc Márquez is megméretteti magát. Az említetteken kívül Enea Bastianini, Jorge Martín, Franco Morbidelli, Álex Márquez, Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio (mind MotoGP), Andrea Iannone, Danilo Petrucci, Michael Ruben Rinaldi (mind Superbike-vb), Glenn Irwin (Brit Superbike-bajnokság) és Michele Pirro (tesztpilóta) is rajthoz áll.

A pilóták mind a Ducati új, Panigale V4S nevet viselő modelljét használják a hétvége folyamán, azaz pontosabban annak egy átalakított változatát. A motorjaik festése viszont eltérő, hiszen mindenkiére a „szokásos”, tehát a saját sorozatának versenyein használt festése került fel.

Egy szabadedzés mellett pénteken délután került sor az időmérőre, amelyen eldőlt a szombati futam rajtsorrendje. A húszperces kvalifikáció elején Di Giannantonio neve szerepelt a tabella élén, majd tőle Bagnaia vette át a vezetést. Sokáig úgy tűnt, hogy a háromszoros világbajnokot már senki sem tudja letaszítani az élről, de két és fél perccel a leintés előtt Iannone végül mégis megelőzte. A Mániákus 1:35.051-es körénél pedig már senki sem tudott jobbat futni, így ő indulhat majd a pole pozícióból. A többiek mögötte Bagnaia, Di Giannantonio, Bulega, Marc Márquez, Bezzecchi, Pirro, Bastianini, Morbidelli, Martín, Rinaldi, Álex Márquez, Petrucci, Bautista, Irwin sorrendben vághatnak neki a 10 körös viadalnak.

Mellékesen Iannone ezzel az idővel nagyjából három másodperccel maradt el a Superbike-vb (1:32.320), illetve körülbelül öttel a MotoGP (1:30.390) misanói körrekordjától. Előbbit Toprak Razgatlıoğlu futott az idei forduló során, utóbbit pedig Martín a tavalyi San Marinó-i Nagydíjon.

A versenyzők összecsapásán kívül ez az esemény egyben közönségtalálkozóként is szolgál, hiszen maga a Race of Champions csak egy eleme a World Ducati Week elnevezésű programsorozatnak. Szombaton este így a misanói pálya átalakul egy „szórakozóhellyé”, hiszen a vendégeknek egy nagyszabású bulit is tartanak. Ezen két híres olasz DJ mellett a korábbi MotoGP-pilóta Marco Melandri is a keverőpult mögé fog állni.

Olasz szurkolók sokaságával találkozik Marc Márquez, majd összecsap márkatársaival a hétvégén

- Advertisement -