back to top
2024. szeptember 08. 04:22
KezdőlapMotoGPHoppá, mégsem amerikai újoncot szerződtet a MotoGP amerikai csapata?

Hoppá, mégsem amerikai újoncot szerződtet a MotoGP amerikai csapata?

Sajtóértesülések szerint nem Joe Roberts, de még csak nem is Jack Miller lesz a Trackhouse új versenyzője 2025-ben. Az amerikai istálló ugyanis állítólag informálisan megállapodott Ogura Ajjal, aki így nem a Hondával fog bemutatkozni a királykategóriában.

A Trackhouse még hétfőn közzétett egy videót, amelyben egyértelműen arra tettek utalást, hogy új versenyzőt szerződtetnek. Ez abból a szempontból beleillik a képbe, hogy Miguel Oliveira állítólag a Pramachoz igazol, vagyis az egyik ülés felszabadul. Azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy ki az a pilóta, hiszen eddig csupán Raúl Fernández szerződéshosszabbítását jelentették be.

Megszületett a döntés, szinte biztos, hogy újabb MotoGP-csapat cserél pilótát a szezon végén

A legnagyobb esélyesnek eddig Moto2-ben szereplő Joe Roberts tűnt: a 27 éves pilóta idén jól szerepel a középső kategóriában, ráadásul marketingszempontból is jó választás lehetne, hiszen így egy amerikai csapat foglalkoztathatná a sorozat első amerikai állandó versenyzőjét Nicky Hayden óta. Rajta kívül Jack Miller neve merült még fel, akinek könnyen lehet, hogy a Trackhouse lenne az utolsó lehetősége arra, hogy a MotoGP mezőnyében maradjon.

Hivatalos: Raúl Fernández jövőre is a Trackhouse versenyzője lesz

Azonban az Autosport beszámolója alapján fordulat állt be az ügyben, Az elismert szakportál úgy tudja, hogy az Aprilia szatellitcsapata megegyezett a szintén a Moto2-ben versenyző Ogura Ajjal. Bár ez a megegyezés egyelőre csak informális, és a szerződés részleteit még véglegesíteni kell, a japán versenyző vált az ülés első számú esélyesévé.

Egy korábbi versenyző is a készülő pilótabejelentésre utalt?

Ogura jelen állás szerint számszakilag jobb választás lenne Robertsnél, hiszen 140 ponttal a tabella harmadik helyén áll. Persze az összehasonlítást megnehezíti, hogy az amerikai pilóta Kalexszel, míg ellenfele Boscoscuróval versenyez, de tény, hogy a 23 éves motoros kilenc forduló alatt két győzelmet, valamint további két dobogós helyezést szerzett, és kivétel nélkül minden futamon az első hétben zárt. Ez utóbbit rajta kívül csak csapattársa, a listavezető Sergio García mondhatja el magáról.

Ogura tavaly elhagyta a Honda által támogatott Team Asia alakulatát, és az MT Helmetshez igazolt. Ezzel párhuzamosan visszautasította a a japán gyártó által felkínált MotoGP-ülést: egyrészt a Moto2 bajnokaként szeretett volna felkerülni a királykategóriába, másrészt nem győzte meg az aszakaiak meglehetősen gyenge szereplése.

A csapatváltás ellenére Ogura még mindig tagja a Honda utánpótlásprogramjának, így elméletileg jövőre is nyitva áll előtte a MotoGP kapuja a japánokkal. Amennyiben viszont valóban a Trackhouse-t, illetve az Apriliát választja, úgy valószínű, hogy Nakagami Takaaki legalább még egy évet marad az LCR-nél. A 32 éves pilóta eddig 10 pontot gyűjtött, aminek köszönhetően mindössze 3-mal marad el Joan Mirtől, és 2-vel Johann Zarcótól.