back to top
2024. szeptember 16. 21:04
KezdőlapMotoGPA Michelin főnöke szerint egyes csapatok „egyáltalán nem értelmezik” a sprinten gyűjtött...

A Michelin főnöke szerint egyes csapatok „egyáltalán nem értelmezik” a sprinten gyűjtött adatokat

Piero Taramasso úgy látja, nagyon fontos lenne a MotoGP-csapatoknak, hogy sokat foglalkozzanak a sprinteken gyűjtött adatokkal. A Michelin kétkerekű motorsportért felelős menedzsere szerint ezáltal jobb teljesítményre lehetnének képesek a főfutamokon.

Az idei MotoGP-szezonban több alkalommal is láthattunk már olyat, hogy egyes pilóták teljesítménye eléggé ingadozott az adott fordulón belül. Így vannak, akiknek rendszerint a szombati sprintek, vannak, akinek a vasárnapi főfutamok sikerülnek jobban. Többen is úgy gondolják, ennek az az oka, hogy a Michelin gumijainak viselkedését néha kimondottan nehéz kiszámítani. A francia vállalat kétkerekű motorsportért felelős menedzsere, Piero Taramasso viszont egy másik tényezőt tart a jelenség forrásának.

Martín a sprintek, Bagnaia a főfutamok királya – így állna a MotoGP-tabella, ha külön számolnának

„A szombaton gyűjtött adatok nagyon hasznosak – kezdte Taramasso az olasz Motorsportnak. – És vannak olyan csapatok, amelyek tudják, hogyan kell [más csapatoknál] gyorsabban értelmezni őket, hogy így hasznos változtatásokat hajtsanak végre, és az ő versenyzőik sokat nyernek ezzel vasárnap. De vannak olyanok is, amelyek kevésbé eredményesen és gyorsan értelmezik őket. És olyanok is vannak, amelyek egyáltalán nem értelmezik őket: beszéltem már olyan [csapattagokkal], akik azt mondták, hogy nem nyúlnak semmihez a beállítások tekintetében, csak mert jól teljesített a pilótájuk a sprinten.”

„Ez szerintem egy nagy hiba – jegyezte meg a francia szakember. – Így ugyanis a hosszabb versenyen azt kockáztatod, hogy ha bármennyit is veszítesz, és a többiek akár csak egy lépést is megtesznek előre, akkor vasárnap már előtted lehetnek. Szerintem ez az a tényező, ami miatt sok változást láthatunk a szombatiról a vasárnapi futamra. Napjainkban sokszor alig két-három tized dönt, és ezért alapvető fontosságú, hogy a szombaton gyűjtött adatokat a lehető legjobban próbálják értelmezni, és azok által fejlődni.”

„Akik tudják, hogyan kell ezt jól csinálni, azok szinte mindig nagy lépést tudnak megtenni [szombatról vasárnapra]. Az eddigi fordulókban azt láttuk, hogy a csapatoknak nagy segítséget jelentenek a sprintek során gyűjtött adatok, amelyek felbecsülhetetlenül értékesek a főfutam előtti finomhangoláshoz. Így általában vasárnap mindig minden könnyebb, mint szombaton.”

Eloszlatott egy tévhitet a Michelin? – valójában csak félig