back to top
2024. szeptember 10. 06:51
KezdőlapSuperbikeRea szerint Razgatlıoğlu generációs tehetség, aki a MotoGP-ben is a legjobbak egyike...

Rea szerint Razgatlıoğlu generációs tehetség, aki a MotoGP-ben is a legjobbak egyike lehetett volna

Jonathan Rea úgy látja, hogy Toprak Razgatlıoğlu egy kiemelkedő tehetségű versenyző. Rea szerint Razgatlıoğlu a MotoGP-ben is megállta volna a helyét, ha korábban bekerül a királykategória mezőnyébe.

Hihetetlenül jó formában van Toprak Razgatlıoğlu, hiszen a mosti tökéletes hétvégéjével sorozatban tíz győzelemnél tart. Egyesekkel ellentétben a 2021-es Superbike-világbajnok teljesítménye Jonathan Rea-t nem érte váratlanul. A sorozat legeredményesebb pilótája ugyanis régóta azt gondolja, hogy Razgatlıoğlu egy kiemelkedően tehetséges versenyző.

Razgatlıoğlu már a következő ünneplését tervezgeti, legközelebb medencébe ugorhat

Ráadásul abban, hogy eredményekre tudja váltani a tehetségét, Rea is segítségére volt. Razgatlıoğlu ugyanis 2015 és 2019 között az északír pilótához hasonlóan a Kawasaki versenyzője volt – előbb a Superstock 600-as és 1000-es Európa-bajnokságon, majd a Superbike-világbajnokságon is –, rutinos márkatársa pedig saját elmondása szerint ebben az időszakban adott neki tippeket.

„Sokat segítettem neki a pályafutása elején, mindig is hatalmas tehetség volt, amikor szériamotorral versenyzett – nyilatkozta Rea a SPEEDWEEK.com-nak. – Akkoriban egy Kawasakit vezetett, nem volt könnyű dolga, de azért küzdött. Ő a generációjának tehetsége. Biztos vagyok benne, hogy ha a [gyorsaságimotoros-világbajnokság] paddockjában nőtt volna fel, akkor most [a MotoGP-ben] is a legjobbak közé tartozna – tette hozzá. – De sajnos már nem elég fiatal ahhoz a világhoz. Ám jelenleg ő a referencia a Superbike-vb mezőnyében, és kiemelkedő munkát végez.”

Rea a „már nem elég fiatal ahhoz a világhoz” mondatával arra utalt, hogy nemrég Razgatlıoğlu menedzsere és egyben mentora, Kenan Sofuoğlu belengette, tanítványát megkeresték a MotoGP-ből. Később azonban a török pilóta egyértelműen kiállt amellett, hogy ki szeretné tölteni a BMW-vel kötött szerződését, amely a 2025-ös szezon végén jár majd le. „Valószínűleg mostanra már pontosan elolvasták a szerződést” – mondta erről cinikusan Sofuoğlu egyik kollégája.

Megy még valaha Razgatlıoğlu a MotoGP-be? – akár Rossi is segíthet megvalósítani az álmot

Még korábban röppent fel az a hír, hogy a Honda gyári MotoGP-csapata érdeklődik Razgatlıoğlu iránt. Ez nem kizárt, ám az elég valószínűnek tűnik, hogy soha nem voltak komolyabb tárgyalások a felek között. „Nem hiszem, hogy valaha is voltak erről mélyreható megbeszélések” – fedte fel a japán gyártó egyik bennfentese. Egyébként azóta már azt is tudjuk, hogy az alakulat mindkét pilótáját megtartja.