back to top
2024. szeptember 17. 09:49
KezdőlapMotoGPQuartararo újabb versenyző mellett „kampányol”, a sajátjához hasonlította az idei eredményét

Quartararo újabb versenyző mellett „kampányol”, a sajátjához hasonlította az idei eredményét

Fabio Quartararo szerint a Moto2-ben szereplő Tony Arbolino az idei gyengébb eredményei ellenére készen áll a MotoGP-re. A francia versenyző Álex Rins szerződéshosszabbítására is reagált.

Csütörtökön eldőlt, hogy jövőre is Álex Rins lesz Fabio Quartararo csapattársa a gyári Yamahánál, hiszen a spanyol pilóta két évvel meghosszabbította a szerződését. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy kik lesznek a 2025-ben már a japánok szatellitistállójaként szereplő Pramac pilótái, bár az meglehetősen valószínű, hogy az egyik ülésre Miguel Oliveirát fogják leigazolni.

Két versenyzőt is bejelenthet a Yamaha a MotoGP következő versenye előtt

A másik motorra deklaráltan újoncot akarnak felültetni. Felmerült, hogy a bajnoki tabella első két helyén álló versenyzők, Sergio García és Ogura Aj közül választanak, bár utóbbit legutóbb a Trackhouse-szal hozták szóba. Rajtuk kívül Tony Arbolino neve került szóba, ám ő idén igencsak gyengén szerepel. A vele közismerten baráti viszonyt ápoló Quartararo ugyanakkor ezúttal mellette kezdett el „kampányolni”.

„Szerintem készen áll – nyilatkozta a Brit Nagydíj csütörtöki sajtónapján. – Ez az év nem könnyű számára. Nem tudom, hogy a [Pirelli] új gumijai [okozzák-e a gondot], vagy az, hogy miként dolgozzanak vele, de azon versenyzők közé tartozik, akik zsinórban több mint tíz dobogós helyezést értek el. Úgy vélem, készen áll, csak idén ez nem mutatkozik meg eredményekben. Ugyanakkor az én esetemben pontosan ugyanez volt. Nem nyertem két futamnál többet, nem álltam háromnál többször a dobogón a Moto2-ben, és rögtön kész voltam a MotoGP-re. Szóval azt gondolom, hogy készen áll. Most nagyon közel lakik hozzám, és tudom, [mennyire] keményen dolgozik, ahogyan azt is, hogy készen állhat a MotoGP-be történő fellépésre.”

Hogy Quartararo mire gondolt a zsinórban tíz dobogóval, azt nem tudni, mert Arbolino ennek a közelében sem járt, sőt, még egy évben sem érte el ezt a számot. Az viszont valóban tény, hogy a francia motoros alsóbb kategóriás szereplése sem volt kifejezetten fényes, hiszen négy év alatt mindössze egy futamot nyert a Moto3-ban, illetve a Moto2-ben. Aztán viszont rögtön leggyorsabb körrel debütált a MotoGP-ben, majd hat pole pozíciót és hét dobogós helyezést szerzett, amivel ötödik lett az összetettben.

Arbolino már a negyedik idényét tölti a középső géposztályban. 2022-ben a negyedik, míg tavaly a második lett a tabellán, utóbbi évben csak Pedro Acosta előzte meg. Bár felmerült a lehetőség, végül nem kapott ülést a királykategóriában, idén pedig mindössze a Holland TT-n elért hatodik helye volt a legjobb eredménye versenyen.

Hiába a korábbi értesülések, Rins csak az „utolsó pillanatban” írta alá a szerződését a Yamahával

Quartararo egyébként Rins hosszabbítására is reagált, üdvözölve a fejleményt. „Szerintem ez nagyszerű – jelentette ki. – Álex idén jó munkát végzett. Az általa adott visszajelzések ugyanazok, mint nálam, még ha a vezetési stílusa teljesen más is. Jövőre emellett kettővel több motorunk lesz, ez a tesztelés szempontjából is jó lesz. Nagyon jó munkát végzünk.”