back to top
2024. szeptember 19. 05:38
KezdőlapMotoGPEspargaró jött ki a legjobban Viñales bukásából, Bagnaia a fóliája miatt bukta...

Espargaró jött ki a legjobban Viñales bukásából, Bagnaia a fóliája miatt bukta el a pole pozíciót

Aleix Espargaró körrekorddal nyerte meg a Brit Nagydíj időmérő edzését. Mellőle Francesco Bagnaia és Enea Bastianini rajtolhat majd. A hajrában címvédőtől a magától lejövő plexi fóliája, Marc Márqueztől pedig a pályán felvett rossz pozíciója vette el a javítás lehetőségét.

A MotoGP időmérőjével kezdődött meg a Brit Nagydíj szombati programjának érdemi része. A bokszutca kinyitásakor a levegő hőmérséklete 20, a silverstone-i pályáé pedig 29 fokos volt. A pénteki edzés végeredményének megfelelően Franco Morbidelli, Álex Márquez, valamint a Trackhouse, a GasGas, a Yamaha két-két pilótája – utóbbinál Fabio Quartararo mellett a visszalépő Álex Rins „helyét átvevő” Remy Gardner –, illetve a Honda mind a négy versenyzője arra kényszerült, hogy motorra üljön a kvalifikáció első szakaszában.

Megint Martín volt a leggyorsabb Silverstone-ban, Acosta egyelőre nem jutott be a Q2-be

A Q1-ben először Johann Zarco jött ki a bokszból, és ő futotta meg az első gyorskört is, amellyel természetesen élre állt. Azonban rövid időn belül hátrébb szorult, mivel többen is átugrották. Közülük Pedro Acosta volt a leggyorsabb, aki 1:58.702 másodperces idővel jelentkezett.

Viszont első nekifutásra a fiatalabb Márquez még nála is jobb kört rakott össze, hiszen az 1:58.651-es idő került a neve mellé. Azonban Acosta sem maradt adós a válasszal, és ezredmásodpercre ugyanolyan időt teljesített, mint a Gresini versenyzője.

A hajrára fordulva először Raúl Fernández villant meg, az új festésben pompázó Apriliájával 1:58.608 alatt ért körbe. Acosta viszont két tizedet még ezen az időn is tudott faragni, hiszen 1:58.408-cal vette vissza a vezetést. Végül azonban nem az újonc jutott tovább elsőként, hiszen Márquez összerakott egy 1:58.373-as kört. Így tehát Álex Márquez és Acosta ment tovább a Q2-be, a többiek Morbidelli, Fernández, Miguel Oliveira, Johann Zarco sorrendben maradtak le.

Az időmérő második szakaszában Francesco Bagnaia vezette fel a mezőnyt, Marc Márquez pedig a címvédőt követve próbálta megtalálni a lehető legjobb íveket. A kör végén Bagnaia 1:57.987-tel állt élre, Márquez pedig a második helyre ért oda. Viszont rövidesen már Enea Bastianini neve mellett szerepelt a legjobb idő, a Bestia 1:57.693-mal vette át a vezetést.

Ám Bagnaia tudott erre válaszolni, és a második nekifutásra 1:57.517-tel újra felugrott a táblázat tetejére. Ezzel ráadásul megdöntötte Zarco 1:57.767-es körrekordját, amelyet a francia pilóta még 2022-ben állított fel. A második helytől kezdve ekkor Bastianini, Jorge Martín, Aleix Espargaró, Marc Márquez volt a sorrend.

Az utolsó percek Bagnaia „hibája” kezdődtek, a Ducati pilótája a magától lejövő plexi fóliája miatt kifutott a bukótérbe, de nem esett el, majd csapattársa, Bastianini is elrontotta az első hajrábeli próbálkozását.

Mindeközben Marc Márquez pedig beszorult Fabio Di Giannantonio és Marco Bezzecchi mögé. Ez láthatóan dühítette a nyolcszoros világbajnokot, aki a kezével mutogatott is a márkatársainak.

Maverick Viñales bukott a 2-es kanyarban, és az emiatt előkerülő sárga zászló sokakat megfosztott a javítás lehetőségétől. Azonban Espargaró nem volt köztük, az Aprilia pilótája 1:57:309-cel átvette a vezetést, és mivel a többiek már nem tudtak előrelépni, a pole pozíciót is megszerezte. Az állandó mezőny körelnöke idén másodszor indulhat majd az első rajtkockából. Mögötte a Bagnaia, Bastianini, Martín, Álex Márquez, Brad Binder, Marc Márquez, Viñales, Acosta, Di Giannantonio, Miller, Bezzecchi sorrend alakult ki.