back to top
2024. szeptember 16. 20:51
KezdőlapMoto2Aldeguer és az éllovas beragadt, Ogura vitte a prímet a Moto2-ben, Ortolá...

Aldeguer és az éllovas beragadt, Ogura vitte a prímet a Moto2-ben, Ortolá nyerte a Moto3-as időmérőt

Ogura Aj szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót a Brit Nagydíj időmérőjén Áron Canet és Diogo Moreira előtt. A silverstone-i Moto3-as versenyen sorrendben Iván Ortolá, Collin Veijer és Joel Kelso alkotják majd az első sort.

A MotoGP kvalifikációja után a két kisebb kategória időmérőjével folytatódott a Brit Nagydíj szombati programja. A bokszutca kinyitása előtt a levegő hőmérséklete 20, a silverstone-i pályáé pedig 34 fokos volt.

Moto2

A középső kategória élmenői közül egyedül Fermín Aldeguernek kellett részt vennie az időmérő első szakaszában. A jövőre a már szinte biztosan MotoGP-ben versenyző Aldeguer semmit sem bízott a véletlenre, és 2:03.784-gyel már a Q1 felénél élre állt.

Aldeguer aztán később még tovább javított, a 2:03.570-es idejénél pedig senki sem tudott jobbat futni, így a spanyol pilóta jutott be az első helyen a Q2-be. Rajta kívül Albert Arenas, Bo Bendsneyder és Jeremy Alcoba ment tovább, Xavier Artigas pedig bukással zárta le kvalifikációját.

A Q2-ben nem vártak sokáig a versenyzők, így gyorsan felpörögtek az események. Ebben Ogura Aj vitte a prímet, aki előbb 2:03.097-re, majd 2:02.940-re javította a körrekordot. Az etap felénél a korábbi csúcstartó, Arón Canet volt mögötte a második, akinek alig 52 ezredmásodperc volt a lemaradása.

Az utolsó próbálkozások alkalmával már senki sem tudott javítani, így Ogura – akinek ez az idei első pole pozíciója – és Canet mellett kisebb meglepetésre Diogo Moreira indulhat majd az első sorból. A brazil pilóta mögött a Celestino Vietti, Jake Dixon, Arenas sorrend alakult ki, Aldeguer végül csak tizedik lett. Az összetettben vezető Sergio Garcíának több körét is elvették pályaelhagyás miatt, így csak a tizenhatodik helyen zárt.

Moto3

A Moto3 időmérőjének első szakaszában a tabella első tíz helyezettje közül két pilótának kellett motorra ülnie: David Muñoznak és Adrián Fernándeznek. Muñoz ennek megfelelően elsőként gurult pályára, és azonnal nyomni is kezdte. Ez azonban megbosszulta magát, hiszen bukott a 7-es kanyarban. A motorja csak kis mértékben sérült meg, de csak az utolsó percekre tudták megjavítani, így végül már csupán egy gyorskörre volt ideje.

A hajrában aztán Fernández magabiztosan átvette a vezetést egy 2:10.933-as körrel. Végül nála már senki sem tudott jobb időt futni, mögé sorrendben Filippo Farioli, Xabi Zurutuza és Matteo Bertelle jött be. Muñoz csak hetedik lett, így végül nem jutott tovább.

A Q2 elején az élmenők Daniel Holgado kivételével sokáig nem hagyták el a bokszutcát, hosszú percekig csak hatan köröztek a pályán. Közülük Jacob Roulstone volt a leggyorsabb, az ausztrál pilóta 2:10.04-gyel került az élre.

A pole pozícióért folyó igazi csata az utolsó öt percben indult be. Először Collin Veijer neve került fel a táblázat tetejére, a holland motoros 2:09.895-öt futott. Ám tőle Iván Ortolá 2:09.270-nel átvette a vezetést, tehát több mint hat tizedmásodpercet javított vetélytársa idején. Ortolá ezzel új körrekordot is felállított, ráadásul végül senki sem tudta megverni, így idén másodszor övé lett a pole pozíció. Mögötte a Veijer, Joel Kelso, David Alonso, Jamanaka Riuszej sorrend alakult ki.