back to top
2024. szeptember 16. 21:00
KezdőlapMoto3A hajrábeli hiba ellenére Ortolá nyerte a szenzációs Moto3-as futamot Silverstone-ban

A hajrábeli hiba ellenére Ortolá nyerte a szenzációs Moto3-as futamot Silverstone-ban

Iván Ortolá nyerte a Moto3-as Brit Nagydíjat, miután óriási csatában legyőzte David Alonsót, Collin Veijert és Daniel Holgadót. Az MT Helmets versenyzője az utolsó szektorban hibázott, de így sem lehetett megfogni.

Bár a Brit Nagydíj vasárnapi menetrendje rendre eltér a szokásostól, a Moto3-as futamot ez nem érinti, hiszen, ahogyan mindig, ezúttal is ezzel indult a zárónap érdemi része. A pole pozíciót a 20. születésnapját a mai napon ünneplő Iván Ortolá szerezte meg, mellőle pedig Collin Veijer és Joel Kelso várhatták a piros lámpák kialvását. Az összetettet a verseny előtt toronymagasan vezető David Alonso negyedikként kezdte meg a viadalt.

Aldeguer és az éllovas beragadt, Ogura vitte a prímet a Moto2-ben, Ortolá nyerte a Moto3-as időmérőt

Ortolá jól jött el, sőt, Kelso viszont lerajtolta Veijert, sőt, a második kanyarban a spanyol versenyzőt is megelőzte. A Husqvarna motorosa Alonsóval és Jamanaka Riuszejjel szemben is pozíciót veszített, ahogyan utóbbi kettő között is történt helycsere. A holland versenyzőnek olyannyira rosszul sikerült a rajt, hogy egészen a hetedik pozícióig esett vissza, Stefano Nepa mögé, míg Daniel Holgado megelőzte Alonsót.

Az 1. kör végén David Muñoz és Jacob Roulstone szánkázott ki a kavicságyba, és bár motoron maradtak, visszaestek a mezőny végére. Az incidensért utóbbit találták felelősnek, így hosszú körös büntetést kapott. A 2. körben Jamanakát Holgado, valamint Alonso is maga mögé utasította, sőt, előbbi nem sokkal később Ortolá mellett is elment, így már a második helyen haladt.

Ugyanebben a körnek a végén hárman is elestek: Ángel Piqueras produkált egy highside-ot, Scott Ogdennek pedig esélye sem volt kikerülnie a Leopard versenyzőjének motorját, míg a brit pilóta újdonsült csapattársa, Vicente Pérez magától bukott, miután könnyen lehet, hogy kicsit megijedt az előtte történtektől.

Ezzel párhuzamosan Nepa zárkózott fel, és a második helyen kötött ki, amelyet ideiglenesen elveszített, de aztán az 5. körben vissza tudta venni. Mindeközben Holgado átvette a vezetést, Kelso pedig visszacsúszott a negyedik pozícióba, de az ausztrál motoros hamar vissza tudta venni a vezetést. Hátrébb Xabi Zurutuza volt az újabb eleső versenyző.

A 6- körben aztán Alonso jött fel a harmadik helyre, Nepát pedig Ortolá is maga mögé utasította. Sőt, az MT Helmets pilótája nem sokkal később élre állt, a kör végére pedig Kelso is elment Holgado mellett, Alonso pedig ötödikként ment át a rajt-cél vonalon. Ezen a ponton tizenegy motoros alkotta az élbolyt, mögöttük pedig Muñoz próbált visszazárkózni.

A 7. körben ismét változott az élen álló személye, hiszen Ortolát Holgado és Nepa is megelőzte. A következő körben aztán Kelso a negyedikről a második pozícióba zárkózott fel, míg hátrébb Adrián Fernández próbálta tartani a hetedik helyet Veijerrel szemben. A 9. körben Ortolá előzött, és visszatért az utolsó dobogós pozícióba.

A spanyol motoros nem sokkal később már a második helyen találta magát, míg Alonso először volt huzamosabb ideig a legjobb háromban. A 10. körben Ortolá átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, hiszen Holgado elég hamar visszaállt az élre. Mögöttük pedig Kelso támadta meg Alonsót sikeresen. A kör végére viszont megint Ortolá vezetett, Alonso pedig agresszívan előzte meg Kelsót az utolsó kanyarban.

A futam utolsó harmadának az elején Ortolá valamelyest ellépett a többiektől, és újabb segítséget jelentett számára, hogy Holgadót Alonso és Veijer is megelőzte. Ezt követően viszont az Aspar motorosa veszített két pozíciót, a holland pilóta pedig visszatért a második helyre, ahonnan kezdte a viadalt.

A 12. kör elején Alonso visszavette a harmadik pozíciót, de csak néhány másodperc erejéig, de utána megint elment Holgado mellett. A kör második felére pedig sikerült utolérniük Ortolát, akit Veijer és Alonso is megelőzött. A kolumbiai motoros a következő kör elején megelőzte Veijert, és a futam során először élre állt.

A Husqvarna motorosa kicsit ütemet veszített, és Holgado, majd Ortolá is elment mellette, majd a két spanyol versenyző kezdett el csatázni, amiből a GasGas motorosa jött ki rosszul, és visszaesett Veijer mögé. Sőt, az utolsó előtti körben Nepa is maga mögé utasította, majd az olasz pilóta még Veijert is megelőzte.

A kör végére azonban Veijer vette át a vezetést, míg az egy pillanatra besokalló Alonso Holgado és Ortolá mögé esett vissza. A tabella éllovasa azonban vissza tudott jönni a második pozícióba, de Ortolá aztán visszaelőzte. Veijert aztán mindketten maguk mögé utasították. A Hangar-egyenes végén Alonso benézett Ortolá mellé, de nem tudta megelőzni, ahogyan a Vale-ben sem, hiába tért le az ideális ívről. Ezzel Ortolá nyerte a futamot Alonso és Veijer előtt, míg Holgado lett a negyedik. Ezzel a kolumbiai versenyző előnye 53 pontra csökkent, míg az MT Helmets pilótája megerősítette második helyét az összetettben, Veijer pedig közeledett Holgadóra.

A Moto3 silverstone-i futamának végeredménye