back to top
2024. szeptember 16. 20:53
KezdőlapMotoGPBagnaia magára vállalta a felelősséget a bukásáért, de megemlített egy fontos tényezőt

Bagnaia magára vállalta a felelősséget a bukásáért, de megemlített egy fontos tényezőt

Francesco Bagnaia úgy véli, a Michelin új hátsó gumija miatt idén több a bukás a MotoGP-ben. A gyári Ducati pilótája ezzel együtt magára vállalta a felelősséget a Brit Nagydíj sprintfutamán történt eséséért.

Francesco Bagnaia féltávhoz közeledve a negyedik helyet foglalta el a Brit Nagydíj sprintfutamán, ám abból a szempontból jól állt, hogy csak előrefelé kellett figyelnie, hiszen hátulról senki nem jelentett rá veszélyt. Az 5. körben azonban a 4-es kanyarban elesett, aminek következtében nem tudta befejezni a versenyt, és előnye 1 pontra csökkent Jorge Martínnal szemben.

Bagnaia és Marc Márquez sem úszta meg a bukást, Bastianini első sprintgyőzelmét aratta Martínt legyűrve

A címvédő már nem az első ki nem kényszerített hibáját követte el az idei évben, ugyanakkor természetesen nem ő az egyetlen, aki ezt elmondhatja magáról, még az élmezőnyből sem. Nem sokkal később Marc Márquez szintén bukott, a nyári szünet előtti utolsó viadalon pedig Martín kötött ki a kavicságyban a Sachsenringen. Bagnaia szerint a tendencia nem a véletlen műve.

„Először is, az új hátsó gumi fantasztikus, de többször esünk el, mert a hátsó nagyon nyomja a [motor] elejét – nyilatkozta. – Most az első három nyolc másodperccel a negyedik előtt ért célba. Szóval jelen pillanatban hihetetlen az a sebesség, amellyel néhány srác rendelkezik. Szerintem ilyet még soha nem láttunk, és lenyűgöző, imádom. A bukás veszélye ugyanakkor mindig ott van.”

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Bagnaia a Michelinre fogná a bukást. Éppen ellenkezőleg, teljes mértékben magára vállalta a felelősséget. „Őszintén szólva hibát követtem el – jelentette ki. – Egész hétvégén nagyon gyors voltam a négyes kanyarban. Ebben a körben kicsit lecsúsztam az ívről, korábban közelebb voltam a csúcsponthoz. Elvesztettem a [motor] elejét.”

Ami a futam korábbi szakaszát illeti, a 27 éves motoros kifejezetten jól jött el a rajtnál, ám utána visszaesett a negyedik pozícióba, Aleix Espargaró mögé. A verseny első szakaszában kicsit le is maradtak Martíntól és Enea Bastianinitől, de utána ismét utolérték őket, és az első négyes együtt volt. Azt azonban már soha nem tudjuk meg, hogy Bagnaiának sikerült volna-e előrébb küzdenie magát.

„Nagyon jól rajtoltam, de a hátsó magasságállító eszköz nem kapcsolt ki, úgyhogy az egyes és a kettes kanyart úgy teljesítettem, hogy a motor alacsonyabban volt, ezért negyedik lettem – magyarázta. – Aztán az első másfél körben a hátsó tapadással küszködtem. Utána megint minden tökéletesen ment, felzárkóztam, rendkívül gyors voltam, de amikor megérkeztem a négyes kanyarba, elestem. Szóval az én hibám volt, már elnézést kértem a csapatomtól, mert ők, mint mindig, most is tökéletes munkát végeztek.”