back to top
2024. szeptember 19. 17:56
KezdőlapMoto2Dixon utolsó körös előzéssel nyerte meg hazai futamát, a nagyot mentő García...

Dixon utolsó körös előzéssel nyerte meg hazai futamát, a nagyot mentő García lecsúszott a dobogóról

Jake Dion nyerte a Brit Nagydíjat a Moto2-ben, miután az utolsó körben megelőzte a szinte végig vezető Arón Canetet. Celestino Vietti a harmadik helyért legyőzte Sergio Garcíát, de utóbbi így is nagyot mentett, ráadásul riválisai teljesen földbe álltak.

Ahogyan az Silverstone-ban szokás, ezúttal nem a MotoGP főfutamával, hanem a Moto2-esek versenyével zárult a Brit Nagydíj hétvégéje. A pole pozíciót a rajt előtt a tabella második helyén álló Ogura Aj szerezte meg, mellőle pedig Arón Canet, valamint meglepetésre Diogo Moreira indulhatott. A futamnak listavezetőként nekivágó Sergio García csak a tizenhatodik, míg a kezdés előtt az összetettbeli bronzérmes, Joe Roberts a kilencedik pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását, míg a jövőre már biztosan a MotoGP-ben szereplő Fermín Aldeguer a tizenegyedik lett a kvalifikáción.

Aldeguer és az éllovas beragadt, Ogura vitte a prímet a Moto2-ben, Ortolá nyerte a Moto3-as időmérőt

Ogura remekül jött el, a második helyen pedig Celestino Vietti fordult el Canet előtt. Moreira két helyet is veszített, ugyanis Jake Dixon is megelőzte, sőt, nem sokkal később a remekül rajtoló Roberts is maga mögé utasította. Aldeguer nem tudott javítani rajtpozícióján, míg García egészen a huszonharmadik pozícióig zuhant vissza.

Az 1. kör második felében Canet előbb Vietti, majd Ogura mellett is elment, így átvette a vezetést, az olasz versenyzőt pedig Dixon is megelőzte. A következő kör elején további pozíciókat vesztett, hiszen előbb Roberts, majd Moreira is megelőzte. Előrébb Dixon Ogura kárára feljött a második pozícióba, Canet pedig ellépett egy kicsit.

Ugyanebben a körben jött az első bukás: Jaume Masià nagy highside-ot produkált. A verseny azonban mehetett tovább, és Roberts a 3. körben fel is jött a harmadik helyre, de csak ideiglenesen, mert Ogura hamar visszaelőzte őt. A következő körben Tony Arbolino hibázott, és azok után, hogy kiment a kavicságyba, el is esett.

Az 5. körben Ogura és Roberts ismét összecsapott, és bár az amerikai versenyző ezúttal is elment riválisa mellett, de az MT Helmets motorosa megint vissza tudott jönni elé. A kör végén viszont az American Racing motorosa örülhetett, hiszen ismét átvette a harmadik helyet. Hátrébb Somkiat Chantra és Xavi Cardelús is bukott.

Ahogyan Moreira is, így nem tudta kihasználni az előtte kibontakozó csatát. Eközben az élen Dixon próbált előzni, de sikertelenül. A dráma nem náluk, hanem mögöttük folytatódott, ugyanis Roberts is a kavicságyban kötött ki. Rajta kívül egyébként Filip Salač is elesett.

Mindeközben Ogura tempója jelentősen visszaesett, és mind a két Gresini megelőzte őt. García ráadásul ekkor már a kilencedik helyen motorozott, így virtuálisan ismét ő vezette a tabellát. A japán versenyző ráadásul újabb pozíciót veszített, ezúttal Darryn Binderrel szemben, aki így feljött az ötödik pozícióba.

A két Gresini aztán csatázni kezdett a harmadik helyért, és Manuel González meg is előzte Albert Arenast. A 10. körben aztán megtörtént az, amire már jó ideje számítani lehetett: García elment csapattársa mellett, és feljött a hatodik pozícióba, ráadásul Ogurát Vietti is megelőzte. Ugyanebben a körben újabb nagy bukás történt, ezúttal Mario Aji szállt el a Luffieldban.

A következő körben Binder maga mögé utasította Arenast, így már a negyedik pozíciót foglalta el. Ogura eközben tovább esett vissza a sorrendben, és már Jeremy Alcoba is elment mellette. Hátrébb Aldeguer is hasonlóan szenvedett, hiszen a rengeteg bukással együtt is csak a tizenötödik helyen haladt.

Persze Garcíának sem volt könnyű dolga: a 13. körben Vietti megelőzte őt, de csak néhány pillanat erejéig. A következő körben aztán Arenas mindkettőjükkel szemben pozíciót vesztett, így a tabella éllovasa már ötödikként haladt. Sőt, nem sokkal később Bindert is maga mögé utasította, így már Gonzálezt üldözhette a dobogóért.

A 15. körben az MT Helmets pilótája meg is előzte honfitársát, Vietti pedig ment vele. Sőt, egy körrel később az olasz pilóta Garcíát is megelőzte. Az utolsó körben azonban már a győzelemért folytatott csata jelentette a legnagyobb izgalmat, hiszen Dixon az első kanyarban az Abbey-ben elment Canet mellett. A Fantic pilótája már nem is tudott visszatámadni, így a brit motoros hazai pályán aratta első idei futamgyőzelmét.

A harmadik helyre Vietti futott be, de García így is óriásit mentett, hiszen a negyedik pozícióban ért célba. Ezzel 18 egységre növelte előnyét Ogurával szemben, akit csak a tizennegyedik pozícióban intettek le. A japán pilótát még Aldeguer is megelőzte, aki tizenkettedik lett.

A Moto2 silverstone-i futamának végeredménye