back to top
2024. szeptember 16. 20:54
KezdőlapMotoGPMarc Márquez bukása minden előjel nélkül jött, szerinte nehéz fenntartani a közelmúlt...

Marc Márquez bukása minden előjel nélkül jött, szerinte nehéz fenntartani a közelmúlt tendenciáját

Marc Márquez elárulta, a bukásáig elégedett volt a Brit Nagydíj sprintfutamán nyújtott teljesítményével, de az esés minden előjel nélkül jött. A nyolcszoros világbajnok szerint nem lehet a végtelenségig megmenteni a rosszul sikerült időmérőket.

Marc Márquez számára nem sikerült jól a Brit Nagydíj időmérője, ugyanis a nagy helyezkedések után csak a hetedik helyet szerezte meg, vagyis csupán a harmadik sorból rajtolhatott a sprintfutamon. Ráadásul az elején Pedro Acosta is elé került, de előbb öccsét, Álex Márquezt, majd a GasGas versenyzőjét és a vele ütköző Brad Bindert is sikerült maga mögé utasítania.

Az első négyestől már ekkor is nagyon távol volt, de Francesco Bagnaia bukása miatt feljött a negyedik helyre. A hajrában úgy tűnt, hogy előre- és hátrafelé sem kell tekintgetnie, vagyis nem kell túlzott kockázatot vállalnia, de az utolsó előtti körben elesett a Vale-ben. Ennek következtében szombaton nem tudott pontot szerezni.

Bagnaia és Marc Márquez sem úszta meg a bukást, Bastianini első sprintgyőzelmét aratta Martínt legyűrve

Márquez a többséggel ellentétben kemény gumit tetetett fel előre, vagyis azzal számolt, hogy a hajrában gyorsabb lehet a többieknél. Ennek ellenére akkor is nőtt a hátránya, amikor Enea Bastianini csatázni kezdett Jorge Martínnal. Ezzel együtt a bukásig elégedett volt a versenyével, de az esés teljesen váratlanul érte.

„Nagyon örültem a futamomnak, mert az volt a célom, hogy megpróbáljak az ötödik helyen végezni, és ott is voltam – nyilatkozta. – Bagnaia bukását nem számolom. Egyre jobban éreztem magam a motoron, de ez a dolgok összjátéka volt. Ahhoz, hogy így tudjunk motorozni, a kemény első abroncsot tettük fel. A bal oldala nagyon a határon volt. Különösen az utolsó körömben, amikor elkezdtem nagyon lemaradni az első bolyról. Az első gumi hőmérséklete elkezdett csökkenni, és abban a balkanyarban még kritikusabb volt. Amikor az ember felrakja a kemény abroncsot, az azt jelenti, hogy a tapadás talán rendben van, de nem melegszik meg jól, mert nem mozog [eléggé]. Csak egy kicsit értem hozzá a fehér vonalhoz ott, és megpróbáltam visszajönni, majd minden figyelmeztetés nélkül elveszítettem az elejét. Ez van. Rendkívül gyorsan megyünk, rendkívül gyorsan mennek. És, ahogyan minden versenyen látjuk, valaki hibázni fog.”

Márquez ráadásul a tabella harmadik pozícióját is elveszítette, mivel Enea Bastianininek összejött az első sprintgyőzelme, így 1 pontos különbséggel átvette a képzeletbeli bronzérmes helyet. Persze Bagnaia nullázása miatt az első helytől nem távolodott, de továbbra is úgy véli, hogy idén nem lesz harcban a végső diadalért.

„Természetesen van esélyünk, ott vagyunk a pontversenyben, de már Assenben mondtam, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a bajnoki címért harcoljunk – fogalmazott. – A Francia Nagydíjtól, Le Mans-tól kezdve az utolsó pillanatban mentjük a vasárnapokat. Az ember végső soron megmenthet egyet, kettőt, hármat, de [lesz olyan], amit nem ment meg, lesz olyan, [ahol] hibázik. Van három pilóta, különösen most, hogy Bastianini megerősödött, akik rendre gyorsabbak nálunk. Szóval semmit nem tudunk tenni. Csak próbálunk túlélni, hogy ne veszítsünk sok pontot, és igyekszünk ott lenni az élmezőnyben.”