back to top
2024. szeptember 19. 02:17
KezdőlapMotoGPAcosta szerint a Binderrel történt ütközés után olyan volt a motorja, mint...

Acosta szerint a Binderrel történt ütközés után olyan volt a motorja, mint egy egyszárnyú repülő

Pedro Acosta kijelentette, a Brit Nagydíj hétvégéjén bizonyos szempontból visszataláltak oda, ahol az idény kezdetén voltak. A GasGas újonca ugyanakkor a sprintfutam elején ütközött Brad Binderrel, ami igencsak megnehezítette számára a továbbiakat.

Azok után, hogy az első néhány hétvégéje remekül sikerült a MotoGP-ben, a nyári szünet előtti fordulók során Pedro Acosta kicsit beleszürkült a mezőnybe. A Brit Nagydíj időmérőjén megszerzett kilencedik pozíció nem azt vetítette előre, hogy ez változni fog, ám végül az ötödik helyen ért célba a sprinten, közvetlenül márkatársa, Brad Binder mögött, amivel egyelőre megőrizte összetettbeli hatodik helyét.

Bagnaia és Marc Márquez sem úszta meg a bukást, Bastianini első sprintgyőzelmét aratta Martínt legyűrve

Persze hozzá kell tenni, hogy ehhez kellett Francesco Bagnaia és Marc Márquez bukása is, ám ettől még tény, hogy a 20 éves pilóta az Olasz Nagydíj óta nem ért el ennyire jó eredményt versenyen. Az pedig még inkább optimizmusra adhat okot, hogy jól érezte magát a motoron. „Nagyon kellemes volt – nyilatkozta. – Ismét jól tudtunk előzni, és a sebesség, valamint a vezethetőség ugyanolyan jó volt, mint a szezon elején.”

Ugyanakkor nem sok híja volt, hogy a sprint már a 2. körben katasztrófába torkolljon Acosta és márkatársa, Brad Binder számára, hiszen egymással csatázva összeütköztek. „Katasztrófa volt – jelentette ki. – Azt gondoltam, hogy »nézd meg, milyen helyzetben vagyunk, ráadásul még el is fogok esni«. Én is hozzáértem, elveszítettem egy szárnyelemet, ő mást veszített el, ez volt a nap KTM-es párharca.”

Acosta motorjáról az elejének a bal oldalán található szárnyelem tört le, ami finoman szólva nem könnyítette meg a dolgát. „Képzeljenek el egy repülőgépet, amelynek csak egy szárnya van – fogalmazott, miközben a kezével zuhanást imitált. – Természetesen jelentős gondjaim voltak, különösen a jobbkanyarokban.”

Bár a csata következtében Márquez megelőzte őket, a nyolcszoros világbajnok későbbi bukása miatt ez lényegében nem számított, mással szemben pedig még a sérült motorokkal sem veszítettek pozíciót. Pedig a továbbiakban Acostának nagyon oda kellett figyelnie, hiszen a motor viselkedése jelentős mértékben megváltozott az elveszített elem miatt.

„Az a probléma, hogy mivel az egyik oldalon van erőhatás, a másikon pedig nincs, a motor elfordul és mozog – magyarázta. – Az ember rosszabbul gyorsít ki és elveszíti a stabilitást, ami nem a legszórakoztatóbb dolog a világon. Brad a hátsó [alkatrészeket] veszítette el, az kevésbé feltűnő. Legalább befejeztük a futamot, különben katasztrófa lett volna.”