back to top
2024. szeptember 19. 02:16
KezdőlapMotoGPJó húzás vagy komoly marketingbaki? – fontos változást jelentettek be a Brit...

Jó húzás vagy komoly marketingbaki? – fontos változást jelentettek be a Brit Nagydíj kapcsán

A Brit Nagydíj napján bejelentették, hogy a 2025-ös silverstone-i futamot május utolsó vasárnapján rendezik meg. Ezen a napon azonban két másik kiemelt eseményt is tartanak a technikai sportok világában.

Ahogyan arról beszámoltunk, a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna nemrég bejelentette, hogy szerződést hosszabbított az Indiai Nagydíjjal. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor nem ősszel, hanem az átalakított versenynaptár jegyében tavasszal, az idény második fordulójaként rendezik meg. Ami viszont nem csupán pletyka, hanem hivatalos, hogy a Brit Nagydíj időpontja jövőre szintén változik.

Vasárnap ugyanis nyilvánosságra hozták a 2025-ös silverstone-i hétvége időpontjait. Ennek értelmében a mostaninál jóval előrébb kerül a versenynaptárban, és 2025-ben május utolsó teljes hétvégéjén, 23-tól 25-ig tartják meg. Az utóbbi másfél évtizedben ez már a harmadik alkalom, hogy jelentősen módosítják a Brit Nagydíj dátumát.

Az eddig látott augusztus eleji időpont 2022-től az idei évig állt fent, hiszen előtte, egészen 2013-ig visszamenőleg ugyanezen hónap végén tartották a Brit Nagydíjat. Azt megelőzően pedig 2006-tól 2012-ig júniusban, bár az változó volt, hogy melyik részében, sőt, az utolsó doningtoni versenyt júliusban rendezték 2009-ben. A 2013-as változtatást hasonló szándék vezérelte, mint a mostanit: az érintettek nem akarták, hogy a viadal beleessen a hagyományos nyári szünet időszakába.

Bastianini nagy hajrával győzte le Martínt a „retróversenyen”, aki így is visszavette a vezetést a tabellán

„A 2025-ös naptárunk új arculatának részeként izgatottan várjuk, hogy a Brit Nagydíjat egy másik, a vakáció időszakán kívüli időpontban rendezzük meg, még több brit rajongónak adva lehetőséget arra, hogy ellátogasson Silverstone-ba – nyilatkozta Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója. – Mint azt mindenki tudja, a MotoGP a közönség és a tömegek tekintetében világszerte erős pozitív növekedési tendenciát élvez. Szeretnénk biztosítani, hogy ez az esemény megkapja a platformot és a nyilvánosságot ezen a kulcsfontosságú piacon, hogy még nagyobb szerepet játszhasson ebben.”

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a MotoGP jól jár ezzel a lépéssel, hiszen hagyományosan május utolsó vasárnapján rendezik a Forma–1-es Monacói Nagydíjat, valamint az Indy 500-at, és ez jövőre sem lesz másképp. Mindez tehát marketingszempontból megkérdőjelezhető döntés, de persze magának a helyszínnek alighanem jól jön, hogy valamivel több idő telik el a MotoGP futama és az F1-es verseny között.

„A rajongóinknak nem kell olyan sokat várniuk a következő Brit Nagydíjra, és már dolgozunk rajta, hogy egy újabb, MotoGP-s akcióval, élő zenével, lenyűgöző kaszkadőrmutatványokkal és még sok minden mással teli nagyszerű hétvégét rakjunk össze” – jelentette ki Stuart Pringle, a silverstone-i pálya vezérigazgatója.

Így áll a MotoGP-tabella a Brit Nagydíj után