back to top
2024. szeptember 19. 10:21
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Kezdettől fogva tudtam, hogy valami nincs rendben

Marc Márquez: Kezdettől fogva tudtam, hogy valami nincs rendben

Marc Márquez szerint Silverstone-ban valamiért a megszokottnál messzebb voltak a 2024-es Ducatiktól, és a főfutam elejétől érezte, hogy gond van a kigyorsítással. A nyolcszoros világbajnok úgy véli, az első félszezon során követett el elkerülhető hibákat, de akadtak olyanok is, amelyek normálisak egy számára új motoron.

Marc Márquez számára kifejezetten biztatóan kezdődött a Brit Nagydíj főversenye. A hetedik helyről indulva jól rajtolt, és a kezdeti helyezkedés után az ötödik pozícióba sorolt be, az első bolynak a legvégére. Körülbelül féltávig tartotta az előtte lévők tempóját, de aztán az idei Ducatik újítására már nem tudott reagálni.

Végül csak Aleix Espargarót tudta megelőzni, így negyedikként ért célba. Ezzel tovább nőtt a hátránya Enea Bastianinivel szemben, hiszen azok után, hogy az olasz versenyző a sprint megnyerésével megelőzte őt a tabellán, vasárnap is diadalmaskodott. Márquez ezzel együtt úgy véli, a főversenyre előreléptek.

„Őszintén szólva ezen a hétvégén rendkívül keményen dolgoztunk a csapattal, elképesztő munkát végeztek – nyilatkozta a TNT Sportsnak. – Az alapokról indultunk, de ezen a pályán nagyon messze voltunk, és meg kell értenünk, hogy miért. Lépésről lépésre jobban éreztem magam, és ők is megadták nekem, amire szükségem volt. Tökéletesen megértettek. Ez azt jelentette, hogy a versenyen közelebb kerültünk az élmezőnyhöz, különösen az első tíz körben. Amikor a gumik elfogytak, rendkívül gyorsak voltak, különösen Bastianini és [Jorge] Martín, de Pecco [Bagnaia] sem volt messze. Örülök a negyedik helynek, de sajnos a sprintfutamon elszalasztottunk egy másik negyedik pozíciót. Tovább kell mennünk.”

Bastianini nagy hajrával győzte le Martínt a „retróversenyen”, aki így is visszavette a vezetést a tabellán

Egy darabig úgy tűnt, hogy Márquez számára Espargaró megelőzése is túl nagy falat lesz, hiszen körökön át még csak megtámadni sem tudta. Amikor úgy tűnt, hogy az egyenesben elmehet mellette, akkor sem sikerült, de nem sokkal később a Village-ben, illetve a The Loopban végül maga mögé utasította honfitársát.

„Kezdettől fogva tudtam, hogy valami nincs rendben a kigyorsítással – jelentette ki. – Volt egy kis problémánk, ugyanakkor már megértettük, hogy miért. Küszködtem a kigyorsítással, és túl későn fékeztem. Emiatt előztem meg a hármas-négyes kanyarban, ott nem kell kigyorsítani. Ettől eltekintve a negyedik hely jó eredmény.”

Bár a nyári szünetnek már vége, a mezőny matematikailag csak most jár az idény felénél, hiszen a húsz fordulóból a silverstone-i volt a tizedik. Bár Márquez ötször végzett az első háromban a sprinteken, míg a főversenyek után négy alkalommal állhatott dobogóra, futamot nem tudott nyerni, hátránya pedig már 62 pont a listavezető Martín mögött. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy messze ő nyújtja a legjobb teljesítményt a tavalyi Ducatit hajtó versenyzők közül, és többé-kevésbé azt a célját is teljesítette, hogy rendszeresen az első öt hely valamelyikén akar küzdeni.

„Nem rossz, nem rossz – válaszolta az első félszezonjára vonatkozó kérdésre. – [Volt] néhány hiba. Néhány [olyan], amely normális egy új motorral, és néhány [olyan], amelyet el kellett volna kerülnöm, mint a szombati. Azonban emberek vagyunk. Élvezem [a vezetést] ezzel a motorral. Mindig ott vagyunk az első öt helyen. Mindig a miénk a legjobb GP23-as motor, és közel vagyunk a ’24-esekhez. Meglátjuk, hogy tudjuk-e [így] folytatni.”

Így áll a MotoGP-tabella a Brit Nagydíj után