back to top
2024. szeptember 19. 02:54
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Bastianininek elég furcsa a vezetési stílusa, de az ő napján...

Marc Márquez: Bastianininek elég furcsa a vezetési stílusa, de az ő napján legyőzhetetlen

Enea Bastianini silverstone-i teljesítményét dicsérte Marc Márquez. Ám a spanyol versenyző úgy látja, hogy a Brit Nagydíjon nagy előnyben voltak velük szemben az idei Ducatin ülő pilóták.

Marc Márquez a hetedik helyről rajtolva negyedikként fejezte be a Brit Nagydíj főfutamát. A Gresini versenyzője a viadal első felében több pozíciót is javított, de aztán Enea Bastianini, Jorge Martín és Francesco Bagnaia triójára már nem tudott veszélyes lenni. Egyébként ezen a hétvégén ebből a csoportból – és egyben az egész mezőnyből – Bastianini emelkedett ki, hiszen mind szombaton, mind vasárnap őt intették le elsőként. Márquez később kielemezte a tabellán így éppen őt megelőző olasz pilóta silverstone-i teljesítményét.

Grafikai Kánaánt és tudatos küzdelmet hozott a hétvége – a MotoGP Silverstone-ban vendégeskedett

„Elég furcsa a vezetési stílusa – mondta Márquez. – A [futamok] elején az új gumival kicsit jobban küszködik, mint Pecco és Martín. De a használt gumival mindig rendkívül gyors, mivel kisebb dőlésszöggel is jól be tudja fordítani a motort. Ez nagyon jól megy neki, és egyben későn is tud fékezni, és aztán jól emeli fel a gépet. Őszintén szólva, amikor ezen a pályán mögötte mentem, csodálatosan motorozott. Sohasem füstölte el a gumiját, egyszerűen csak hatékony és gyors volt, mindezt kevés mozgással. Szóval igen, itt jelentős előnyben volt. És ahogy azt már korábban is láttuk, ő egy olyan versenyző, akinek ha eljön a napja, akkor legyőzhetetlen.”

Bár Márquez szerint Bastianini előnybe került amiatt, hogy jobban bánt a gumikkal, úgy látja, nem ez döntött. „Szerintem ez nem a hátsó gumiról, hanem a motorok verzióiról szólt – jegyezte meg a nyolcszoros világbajnok. – Tavaly ezen a pályán a fivérem, Álex és Fabio di Giannantonio [egy-egy tavalyi Ducatival] hátulról indulva voltak a leggyorsabbak, és Aleix [Espargaró] nyert egy Apriliával. Most vasárnap viszont mind a hárman mögöttem végeztek.”

„Szóval az én teljesítményem rendben volt, de úgy tűnik, hogy néhány pályán az idei [Ducatik] hihetetlenül gyorsak. Különösen itt [Silverstone-ban], ahol hosszú egyenesek vannak. Ilyenkor az [idei] hátsó összeültetővel nagyobb végsebességet lehet elérni, és így valamivel nagyobb különbség a javukra. De ahogy azt vasárnap is megmutattuk, ha jól dolgozunk – még ha ezen a hétvégén egy kicsit el is késtünk [a megfelelő beállítások megtalálásával] –, akkor fel tudjuk venni velük a harcot. De ilyenkor mindig a határon kell motorozni.”

Marc Márquez: Kezdettől fogva tudtam, hogy valami nincs rendben

Az idén már szintén tavalyi Ducatival versenyző Márquez arról is szót ejtett, hogy szerinte mekkora a lemaradásuk a GP24-en ülőkkel szemben. „Jelenleg átlagosan 4-5 másodperccel vagyunk lassabbak a versenyeken – magyarázta. – Tehát körönként úgy két-három tizednél is többet kell javulnunk, ha harcolni akarunk velük, ami pedig nagyon sok. Nem hangzik annyira rosszul, de az tényleg nagyon sok! Így pedig nehéz lesz [az Osztrák Nagydíj]. De a célunk a legjobb négy-ötbe való kerülés lesz, és – ha tudunk – a dobogóért is szeretnénk majd harcolni, ahogy azt más futamokon már megtettük.”