back to top
2024. szeptember 17. 09:28
KezdőlapMotoGPAugusto Fernández valóban a Yamahához kerülhet – de nem versenyzőként számítanának rá

Augusto Fernández valóban a Yamahához kerülhet – de nem versenyzőként számítanának rá

A KTM-től kiszoruló Augusto Fernández megerősítette, lehetséges, hogy a Yamaha tesztpilótájaként folytatja a pályafutását. A japán gyártó egy fiatal motorost szeretne igazolni a tesztcsapatába, hogy a lehető legjobban kihasználják a koncessziós jogokat.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is eléggé küszködik a Yamaha. Ez tavaly már a MotoGP-nek is feltűnt, így az iwatai gyártó a Hondával együtt engedményeket kapott a koncessziós jogok területén. Ennek az az egyik eleme, hogy jóval többet tesztelhetnek, mint a vetélytársaik. Ám ezt a lehetőséget pillanatnyilag nehezen tudják kihasználni, mivel a tesztpilótájuk, Cal Crutchlow egy elhúzó sérülés miatt már jó ideje nem tud olyan munkát végezni, amilyenre szükség lenne tőle. Így nem meglepő, hogy ezt a jövőben szeretnék elkerülni.

A műtéten áteső Crutchlow mégsem tud rajthoz állni a Brit Nagydíjon, már a helyettese is megvan

„Meg akarjuk erősíteni a tesztcsapatunkat, és emiatt szerződtetni szeretnénk egy pilótát, de nem egy veteránban vagy egy már visszavonult versenyzőben gondolkodunk – nyilatkozta Massimo Meregalli, a Yamaha gyári alakulatának csapatmenedzsere az Autosportnak. – Egy olyan fiatalt szeretnénk, aki sok kört akar megtenni, és akivel a legtöbbet hozhatjuk ki az extra tesztelési lehetőségekből, amelyeket a koncessziós jogok tesznek lehetővé nekünk. Ez nem azt jelenti, hogy Crutchlow már nem lesz velünk, hiszen ő továbbra is a csapat tagja marad, és amint felépül, visszatér majd a pályára.”

A brit lap szerint első körben Remy Gardnert nézték ki erre a szerepre, de neki nem fűlik a foga ahhoz, hogy tesztpilóta legyen. Így az újság értesülései alapján a Yamaha mostani jelöltje nem más, mint Augusto Fernández. A 2022-es Moto2-es világbajnok Enea Bastianini és Maverick Viñales együttes leigazolása miatt kiszorult a KTM-től, és úgy tűnik, hogy eddig máshol sem talált magának MotoGP-ülést. Fernández így elsősorban a Superbike-világbajnokság egyik motorját szeretné megszerezni, de saját bevallása szerint nem zárkózik el a teszpilótaságtól sem.

A Yamahánál köthet ki a nehéz helyzetben lévő Augusto Fernández, aki nem hajlandó visszalépni

„Tényleg beszélek velük [a Yamahával]. Ha semmilyen [lehetőség] nem merül fel ebben vagy a Superbike-vb paddockjában, amik most nehézkesnek tűnnek, akkor ez jó kilépés lehet nekem – erősítette meg Fernández. – Mindig elgondolkozom az olyan lehetőségeken, amelyek révén versenyzőként úgy fejlődhetek, hogy a jövőben teljes munkaidős versenyzőként térhessek vissza egy csapathoz.”

Egyébként a korábbiakkal szemben most már egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy MotoGP-programban egynél több tesztpilóta kapna szerepet. Így van ez a KTM-nél, ahol Dani Pedrosa, Pol Espargaró és Jonas Folger viseli ezt a címet. Jövőre pedig már a Hondánál is ez lesz a helyzet, hiszen az aszakaiaknál Stefan Bradl mellé Aleix Espargaró fog becsatlakozni.