back to top
2024. szeptember 10. 06:52
KezdőlapSuperbikeMegdönti-e Razgatlıoğlu Rea és Bautista rekordját az egyedi futamhétvégén? – menetrend

Megdönti-e Razgatlıoğlu Rea és Bautista rekordját az egyedi futamhétvégén? – menetrend

Portimãóban indul a Superbike-világbajnokság idényének második fele, ahol az év egyik, ha nem a legkülönlegesebb hétvégéjét rendezik, hiszen az első és a második futam is naplementében fog zajlani. Toprak Razgatlıoğlu azonban nem ezek valamelyikén, hanem a Superpole versenyen írhat történelmet.

Mostban lezárult az idei Superbike-világbajnokság első fele, hiszen ezen a hétvégén már a szezon hetedik fordulóját rendezik meg. A helyszín nem más, mint a portimãói Algarve International Circuit, amelyet 2008 októberében adtak át, és már novemberben ott rendezték a szezonzárót. Azóta 2016 kivételével minden évben ellátogatott ide a mezőny.

A motorosok számára kialakított aszfaltcsík 4,592 kilométer hosszúságú, és kilenc jobb-, valamint hat balkanyart tartalmaz, aminek ismeretében az sem meglepő, hogy a vonalvezetés iránya megegyezik az óramutató járásával. A helyszín különlegessége a lényegében folyamatos szintváltozás, ezért is szokták gyakran hullámvasúthoz hasonlítani. Az abszolút pályarekordot Jonathan Rea 2022-es, 1:39.610 másodperces pole pozíciós köre jelenti, míg a versenyben futott leggyorsabb kör Toprak Razgatlıoğlu nevéhez fűződik tavalyról: a török versenyző 1:39.826-os időt futott.

A pályán eddig harmincöt futamot rendeztek, és tizenkét különböző pilóta tudott rajta diadalmaskodni, ami összesen hat eltérő csapatot jelent. A Superpole meglehetősen fontos szokott lenni, hiszen a versenyek öthetedében a győzelem az első sorból született. Az utolsó hat viadal ugyanakkor abból a szempontból nem volt változatos, hogy az első két helyet ugyanazon két versenyző sajátította ki, és könnyen lehet, hogy az egyikük ezúttal is tarolni fog.

Természetesen Toprak Razgatlıoğluról van szó, aki az asseni második futam óta zsinórban tíz győzelemnél tart. Mindez azt jelenti, hogy ha az első futamot és a Superpole versenyt is megnyeri, akkor megdönti a 11 viadalból álló rekordot, amelyet Jonathan Rea 2018-ban, míg Álvaro Bautista 2019-ben és tavaly tudott elérni. A BMW versenyzője eddig háromszor szelte át elsőként a célvonalat Portimãóban, emellett további hét dobogót szerzett a helyszínen.

„Nagyon örülök, hogy visszatérhetek Portimãóba, mert ez az egyik abszolút kedvenc pályám, és nagyon szeretek ott motorozni – nyilatkozta. – Olyan, mint egy hullámvasút. Általában nagyon erős vagyok ott, de most a BMW-vel egy másik szinten vagyunk. Ugyanakkor majd a hétvégén meglátjuk. Mindig száz százaléknál is jobban próbálkozom, mert ott ismét három győzelemre van szükségünk. Boldog vagyok, és a csapat is nagyon boldog, mindenki rendkívül keményen dolgozik, most pedig meglátjuk, mire leszünk képesek Portimãóban.”

Amennyiben Razgatlıoğlu megnyeri az első futamot, úgy a BMW feljön az örökranglista harmadik helyére az egyazon gyártó által sorozatban megszerzett győzelmek terén. Ilyesmire korábban öt alkalommal is volt példa, legutóbb a Ducatinak sikerült: Bautista a tavalyi magny-cours-i második versenytől kezdve megnyerte a 2023-as idény utolsó tíz viadalát, amihez Nicolò Bulega hozzátett még egyet idén Phillip Islanden.

Razgatlıoğlu már a következő ünneplését tervezgeti, legközelebb medencébe ugorhat

Alighanem nekik kettőjüknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy megakadályozzák a török pilótát a rekordbeállításban, illetve -döntésben. A címvédő ráadásul szintén fontos mérföldkőhöz érhet, hiszen a következő dobogója a századik lesz neki ebben a sorozatban. Ezzel ő lehet a hetedik versenyző, aki eljut idáig. Csapattársa újonc lévén még nem versenyzett ott Superbike-motorral, de tavaly egy-egy győzelemmel és második hellyel jól szerepelt a helyszínen a Supersport-vb keretein belül.

Bár idén aligha szólhat bele a győzelem kérdésébe, de attól még tény, hogy a pálya messze legeredményesebb versenyzője Rea. A brit motoros tizenháromszor diadalmaskodott, aminél csak Assenben volt sikeresebb, összesen huszonöt alkalommal állhatott fel a dobogóra, és hat pole pozícióig jutott. 2008-ban pont Portimãóban mutatkozott be a szériában, és ő az egyetlen, aki mind a harmincöt ottani futamon részt vett.

A mezőny többi tagja közül a másik gyári BMW-t vezető Michael van der Mark volt a legutóbbi olyan versenyző, aki életében először nyert az Algarve International Circuiten, miután behúzta a változó körülmények között rendezett 2021-es futamot. A holland pilóta azóta nem is állhatott fel a dobogó tetejére. Az összetettben nála sokkal álló, Razgatlıoğlu és a gyári Ducatik mögött a bajnokság negyedik helyét elfoglaló Alex Lowes ellenben csupán egyszer, a 2019-es Superpole versenyen állhatott fel a dobogóra ezen a helyszínen, még a Yamahával.

Ami az utóbbi időszakban megsérült versenyzőket illeti, Tarran Mackenzie és Adam Norrodin egyaránt ott van a rajtlistán, de csütörtökön mindkettőjüknek részt kell venniük egy orvosi vizsgálaton, és ennek az eredménye dönti el, hogy valóban elindulhatnak-e. Sam Lowesnak a Mostban elszenvedett kulcscsonttörése után viszont biztosan ki kell hagynia a fordulót, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz hat Ducati a rajtrácson. A jelenleg az ázsiai gyorsaságimotoros-bajnokságban szereplő Hafizh Syahrin ugyanis szabadkártyát kapott a hétvégére, és az ottani csapatának, a JDT Racing Teamnek a színeiben áll rajthoz.

A hétvége különlegessége, hogy ezúttal nem a Magyarország és Portugália közötti egyórás időeltolódással kell számolni, mivel a teljes menetrendet jóval későbbre csúsztatták. Mindez annak érdekében történt, hogy az első és a második versenyt naplementében rendezhessék meg. Ennek köszönhetően a főfutamok nem a legnagyobb hőségben zajlanak majd, bár a levegő hőmérséklete az előrejelzések szerint így is 30 fok körül lesz majd. Ami az esőt illeti, azt teljes mértékben ki lehet zárni.

A Superbike-vb portimãói hétvégéjének menetrendje

Péntek
12:00 – 12:25 Női világbajnokság Első szabadedzés
12:40 – 13:05 Supersport 300 Első szabadedzés
13:20 – 14:00 Supersport Első szabadedzés
14:15 – 15:00 Superbike Első szabadedzés
16:25 – 16:50 Női világbajnokság Superpole
17:10 – 17:35 Supersport 300 Superpole
17:55 – 18:35 Supersport Superpole
19:00 – 19:45 Superbike Második szabadedzés
Szombat
12:00 – 12:10 Női világbajnokság Bemelegítés (első)
12:20 – 12:30 Supersport 300 Bemelegítés (első)
12:40 – 12:50 Supersport Bemelegítés (első)
13:10 – 13:30 Superbike Harmadik szabadedzés
14:45 – Női világbajnokság Első verseny
15:45 – 16:00 Superbike Superpole
16:30 – Supersport 300 Első verseny
17:30 – Supersport Első verseny
19:00 – Superbike Első verseny
Vasárnap
12:00 – 12:10 Női világbajnokság Bemelegítés (második)
12:20 – 12:30 Supersport 300 Bemelegítés (második)
12:40 – 12:50 Supersport Bemelegítés (második)
13:00 – 13:10 Superbike Bemelegítés
14:45 – Női világbajnokság Második verseny
15:45 – Superbike Superpole futam
16:30 – Supersport 300 Második verseny
17:30 – Supersport Második verseny
19:00 – Superbike Második verseny