back to top
2024. szeptember 16. 21:01
KezdőlapSuperbikeBautista remek felzárkózása sem volt elég Razgatlıoğlu ellen, kiváló futamon lett meg...

Bautista remek felzárkózása sem volt elég Razgatlıoğlu ellen, kiváló futamon lett meg a csúcsbeállítás

Toprak Razgatlıoğlu megnyerte zsinórban a tizenegyedik versenyét a Superbike-vb első portimãói futamán, így beállította Jonathan Rea és Álvaro Bautista csúcsát. Utóbbi borzalmas rajtja után hatalmasat zárkózott, de a török pilóta ellen kevés volt az év egyik legjobb viadalán.

Szokatlan időpontban, kora este rendezték meg a Superbike-világbajnokság portimãói fordulójának első versenyét. A pole pozícióból zsinórban negyedik alkalommal Toprak Razgatlıoğlu indult, mellőle Alex Lowes és Danilo Petrucci rajtoltak. A két gyári Ducati közül Nicolò Bulega a negyedik, míg Álvaro Bautista a hatodik pozíciót szerezte meg a Superpole-on, közülük Michael van der Mark várhatta a piros lámpák kialvását.

Razgatlıoğlut csak megközelíteni tudták, legyőzni nem, nincs gyári Ducati az első sorban

Razgatlıoğlu ugyan jól jött el, de Lowes és Petrucci is elment mellette, sőt, Bulega is megtámadta, ám ő nem járt sikerrel. A gyári BMW pilótája aztán még az 1. körben visszajött a második helyre. Ami Bautistát illeti, a címvédőnek katasztrofálisan sikerült a rajt, és egészen a tizenharmadik pozícióig zuhant vissza. Ezt a kör végére eggyel tudta javítani.

A 2. körben Bulega hibázott, aminek következtében Van der Markkal szemben pozíciót vesztett, Jonathan Rea ellen pedig védekeznie kellett. A következő körben aztán a hatszoros világbajnok is elment mellette, míg a másik gyári Ducatit hajtó Bautista megelőzte Andrea Iannonét, így már a tizenegyedik helyen motorozott, ami még mindig elmaradt a várakozásoktól. A kör végén Philipp Öttl ment ki a bokszba technikai hiba miatt.

A 4. kör elején Razgatlıoğlu megtámadta Lowest, és Petrucci is bement melléjük, és bár néhány pillanat erejéig átvette a vezetést, végül nem változott a hármuk közötti sorrend. A következő körben viszont már igen, ugyanis az olasz motoros mindkettőjüket megelőzte. Hátrébb Rea hibázott, de óriási mentéssel elkerülte a bukást, ám gy Bulega és Garrett Gerloff mögé került.

A 6. körben aztán Razgatlıoğlu visszaelőzte Lowest, de aztán ő is lecsúszott az ideális ívről, és csak azért nem csúszott le a dobogóról, mert Van der Mark csapattársként engedékeny volt vele szemben. A következő kör elején viszont mindkét BMW maga mögé utasította a brit pilótát, így feljöttek a második, illetve a harmadik helyre.

A 8. körben Lowes visszaelőzte a holland versenyzőt, de ekkorra már meglehetősen nagy volt a hátránya az első két helyezettel szemben. A Kawasaki pilótája ekkor egy ötös bolyt vezetett, amelynek negyedik tagja Bautista volt, vagyis a címvédő már a hatodik pozícióban haladt.

A 10. körben Razgatlıoğlu az 1-es kanyarban megtámadta Petruccit, és bár ideiglenesen ismét átvette a vezetést, de a Barni motorosa vissza tudott jönni elé. Mögöttük Bautista tovább javított, és mind Bulegát, mind Lowest maga mögé utasította. Sőt, lényegében már a győzelemért csatázott, hiszen az élen haladó páros újbóli csatája miatt utolérték őket. Időközben Iannone elesett.

A 13. körben Razgatlıoğlu sikerrel járt, sőt, Van der Mark is megtámadta Petruccit, de vele szemben sikeresen védekezett az olasz pilóta. Sőt, a gyári BMW második számú versenyzőjét Bautista is megelőzte a következő körben, így már dobogós helyen haladt, és üldözőbe vehette márkatársát.

A hajrára Van der Mark leszakadt az első triótól, olyannyira, hogy Gerloff és Lowes is ráesett. A 18. kör elején Bautista megtámadta Petruccit, és bár az olasz pilóta keményen védekezett, de a címvédő átvette a második helyet, miközben Scott Redding szintén kiesett. Ennek köszönhetően azonban Razgatlıoğlu ellépett előle, és a spanyol pilótában ennél nem maradt több.

A török motoros így zsinórban tizenegyedik futamgyőzelmét aratta, amivel pont Bautista, valamint Rea rekordját állította be, a Superpole versenyen pedig meg is lehet az új csúcs. Mögötte a címvédő és Petrucci állhattak még fel a dobogóra, míg Van der Markot Gerloff és Lowes is megelőzte. Bulega végül hetedikként zárt, így 80 pontra nőtt a hátránya Razgatlıoğlu mögött.

A Superbike-vb első portimãói futamának végeredménye