back to top
2024. szeptember 15. 18:15
KezdőlapMagyarokEurópa-bajnok lett Talmácsi Gábor klubjának tagja, Lukács Tamás

Európa-bajnok lett Talmácsi Gábor klubjának tagja, Lukács Tamás

Lukács Tamás nyerte az idei Mini gyorsaságimotoros-Európa-bajnokságot a 190 köbcentis MiniBike kategóriájában. A 14 éves tehetség Talmácsi Gábor klubjának a tagja, és Lukáš Pešek csapatánál versenyez, jövőre pedig már egy jól ismert nemzetközi utánpótlás-sorozatban akar szerepelni.

Óriási magyar utánpótlássiker született az előző hétvégén: Lukács Tamás nyerte a Mini gyorsaságimotoros-Európa-bajnokság 2024-es kiírását a 190 köbcentis MiniBike motorok között. A 14 éves versenyző tehetségét már több korábbi MotoGP-versenyző is kiszúrta, köztük Talmácsi Gábor, Magyarország egyetlen gyorsaságimotoros-világbajnoka is.

Az eseményt a Slovakia Ring gokartpályáján tartották. Lukács az időmérő futamokon a második helyet harcolta ki a rajtrácson, ám az első kanyarban mindhárom versenyen az élen fordult el. Az első viadalon sikerült is megtartania ezt a pozíciót, a másik kettőn pedig másodikként ért célba. Utóbbin viszont már nem is akart ennél többet, mert tudta, hogy a 65 pontja elég lesz az összesített sikerhez.

Mindez egyáltalán nem számít kifutott eredménynek, hiszen a magyar pilóta a cseh bajnokság hasonló kategóriájában is jól teljesít. Négy forduló, illetve nyolc futam egy győzelem mellett két második helyet szerzett, 120 egységével pedig a harmadik pozíciót foglalja el. Ha ezt sikerül megtartania, akkor ismét szerepelhet a világbajnokságon, ahol tavaly már rajthoz állt egy 160 köbcentis MiniBike-kal. Ezek az eredmények pedig alighanem nagyban köszönhetőek annak, hogy már nagyon elkezdett külföldön versenyezni.

„Tomi a kezdetektől fogva a Road to MotoGP-ben megy, ami először véletlen volt, ugyanis Magyarországon nem nagyon ismerték az Ohvalét, a MAMS nem időben vette fel az utánpótlásprogramjába – nyilatkozta a P1race.hu-nak Lukács Tamás édesapja, Lukács Zsolt. – Ezért Olaszországba mentünk versenyezni, ahol már a gyerekkorban is komoly szintű versenyek vannak, és ez azóta is megmaradt.”

Az idősebbik Lukács azt is elárulta, hogy az alapokat Rossi Moor és az ő édesapja adta meg nekik, valamint a többek között Talmácsit és Johann Zarcót is menedzselő Stefano Favaro. Egy ponton viszont felismerték, hogy a technikai háttérre is szükség van, így jelenleg világbajnokunk korábbi ellenfelének, a MotoGP-ig szintén eljutó Lukáš Pešeknek a csapatánál versenyeznek immáron két éve. Persze Lukács Zsolt is fontos szerepet játszik amolyan „mindenesként”.

Ami Talmácsit illeti, ő tavaly figyelt fel Lukács Tamás tehetségére, amikor Kecskeméten komoly köridőt futott. Valenciában aztán találkoztak, azóta pedig a 43 esztendős exversenyző klubjának a tagja, és ő adja a magyarországi licencét. Elképzelhető, hogy jövőre már még komolyabb sorozatban figyelheti támogatottját, hiszen Lukácsék nem titkolt célja, hogy 2025-ben a Northern Talent Cup mezőnyében versenyezzenek.