back to top
2024. szeptember 19. 02:59
KezdőlapMotoGPHármas versenyfutássá válhat a bajnoki párharc? – Bagnaia nem vár segítséget Bastianinitől

Hármas versenyfutássá válhat a bajnoki párharc? – Bagnaia nem vár segítséget Bastianinitől

Claudio Domenicali, a Ducati vezérigazgatója, valamint Francesco Bagnaia is úgy véli, Enea Bastianini beleszólhat a bajnoki versenyfutásba. A címvédő hozzátette, szerinte az utolsó fordulóig minimális lesz a pontkülönbség az élen.

A nyári szünet előtti futamokon egyértelműen körvonalazódott a MotoGP-ben, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is Francesco Bagnaia és Jorge Martín között dőlhet el a világbajnoki cím. A harmadik számú erő sokáig Marc Márquez volt, ám a nyolcszoros világbajnok eddig egyetlen futamot sem tudott nyerni a tavalyi Ducatival, és hátránya 62 egységre nőtt a tabellán.

Mindeközben ráadásul Enea Bastianini megelőzte őt az összetettben, és 49 pontra csökkentette hátrányát Jorge Martín mögött. Mindezt úgy, hogy a Brit Nagydíjon a sprintet és a főfutamot is meg tudta nyerni, miután a hajrában mindkétszer megelőzte a spanyol pilótát. Felmerül a kérdés, hogy a gyári Ducati pilótája beleszólhat-e még a végső diadalért folytatott küzdelembe. Claudio Domenicali szerint egyértelműen igen.

„Ezek [voltak] az első győzelmei a szezonban, de az előző futamokon nyújtott stabil teljesítményének köszönhetően már a harmadik helyen áll a tabellán, negyvenkilenc pontra az első helytől, ami azt jelenti, hogy valódi bajnoki esélyes – nyilatkozta a Ducati vezérigazgatója. – Minden, a Ducatival szerződésben álló pilóta, aki ugyanazzal, a 2024-es specifikációjú motorral versenyez, a bajnoki címért fog küzdeni.”

Bastianini csapattársa, Francesco Bagnaia hasonló véleményen van. „Igen, abszolút – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Mindig is harcban volt, csak kiegyensúlyozottabbnak kell lennie, és szerintem ez az eredmény nagy motivációt adhat neki, hogy mindig ezen a szinten teljesítsen. Úgy vélem, egyszerűen gyorsabb volt ezen a pályán.”

Marc Márquez: Bastianininek elég furcsa a vezetési stílusa, de az ő napján legyőzhetetlen

Bagnaiának aligha jönne jól, ha Bastianini formája tartósan feljavulna. Persze önmagában egy harmadik szereplő csökkenti az esélyeit, de így ez esetben azt is elfelejtheti, hogy segítséget kap a csapattárstól. Igaz, az ifjabbik olasz motoros egyébként sincs akkora nyomás alatt ilyen téren, hiszen jövőre már a Tech3 KTM-nél fog szerepelni.

„Csapatot fog váltani, így nem várok tőle segítséget – fogalmazott a címvédő. – Ez normális, mi mindig nyerni akarunk. Normális, hogy a bajnokság az utolsó futamig tart. Nagyon gyors, a használt gumikon rendkívül jó, úgyhogy mindig számolni kell vele. Mindig is hittem Enea sebességében, mert az egyetlen dolog, ami rendre hiányzott belőle, az a kiegyensúlyozottság. Úgy gondolom, hogy ez az eredmény nagy motivációt adhat neki hogy ledolgozza a bajnokságban kialakult kis lemaradását. Ezen a hétvégén huszonegy pontot hozott vissza.”

Bagnaia utóbbi mondatához annyit hozzá kell tenni, hogy Bastianini vele szemben dolgozott le 21 egységet, de mivel Martín a hétvégén 3 pontos előnnyé alakította 10 pontos hátrányát, a mindenkori listavezetővel szemben csak 18 egységet hozott. A háromszoros világbajnok arra számít, hogy végig szoros marad az elsőségért folytatott küzdelem.

„Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, de szerintem az utolsó futamig ilyen marad a bajnokság – vélekedett. – Nyilvánvalóan jobban szeretek préda lenni, mert az első hely mindig sokat számít. Az viszont, hogy első vagy második vagyok úgy, hogy még egy futamgyőzelem sincs köztünk, nem jelent különbséget.”

Így áll a MotoGP-tabella a Brit Nagydíj után