back to top
2024. szeptember 16. 20:50
KezdőlapSuperbikeBautista drámai bukása után Bulega sem tudta legyűrni Razgatlıoğlut, aki Portimãóban is...

Bautista drámai bukása után Bulega sem tudta legyűrni Razgatlıoğlut, aki Portimãóban is verhetetlen volt

Toprak Razgatlıoğlu nyerte meg a második portimãói futamot Nicolò Bulega és Alex Lowes előtt. A török pilóta így sorozatban a tizenharmadik győzelmét aratta, tehát a misanói, a doningtoni és a mosti után újabb tökéletes hétvégét írhatott fel magának. Razgatlıoğlu dolgát némileg megkönnyítette, hogy az első számú kihívója, Álvaro Bautista bukott a futam hajrájában.

A második versennyel zárult a Superbike-világbajnokság portimãói fordulójának vasárnapi programja. A Superpole futam eredményének megfelelően ismét – a rekorddöntő – Toprak Razgatlıoğlu, Danilo Petrucci és Alex Lowes alkotta az első sort, csak ebben az esetben az olasz pilóta foglalta el a második helyet a rajtrácson. A körülmények ideálisak voltak, bár a késői időpont miatt szokványosnak nem lehetett őket nevezni, az aszfaltcsík például hűvösebb volt, mint a nap korábbi részében.

Razgatlıoğlu domináns teljesítménnyel írt történelmet a parázs csatákat hozó portimãói Superpole futamon

Razgatlıoğlu megint nem tudta megtartani a vezetést a rajtnál, de már az első kanyarokban visszavette azt Petruccitól. Pillanatok erejéig a gyári BMW másik pilótája, Michael van der Mark kaparintotta meg a második helyet, de aztán őt Lowes maga mögé utasította.

A 2. körben Razgatlıoğlu hibázott, így Lowes állt az élre. A török pilótát hátulról őrizte van der Mark, akit Nicolò Bulega, Petrucci, Andrea Iannone, Xavi Vierge és az újra gyenge rajtot vevő Álvaro Bautista követett.

A 3. körben Razgatlıoğlu és van der Mark egyszerre támadta meg Lowest a célegyenes végén, amiből a holland motoros jött ki a legjobban, míg a 2021-es Superbike-bajnok még a Kawasaki pilótáját sem tudta megelőzni. Így Bulega ráesett, majd rövid időre meg is előzte, de aztán az olasz versenyző nem tudta megtartani a harmadik pozíciót.

A futam negyedénél Lowes előbb újra élre áll, majd elkezdte lerázni az üldözőit, akiket a csapattársát megint lelépő Razgatlıoğlu vezetett. A gyári Ducati duóján belül is volt pozícióváltás, így ekkor Bautista volt a negyedik.

A 6. körben aztán Razgatlıoğlu visszavette a vezetést, de eközben elveszítette a bal oldali első szárnyát. Bautista eközben megelőzte van der Markot, akit ekkor már a Bulegát kiterelő Iannone követett. Hafizh Syahrin ezalatt bukott.

Miközben Lowes próbálta újra maga mögé utasítani a listavezetőt, hibázott, és így üldözőből üldözötté vált – Bautista és van der Mark duója hajszolta. A címvédő végül meg is tudta előzni a 2013-as Brit Superbike-bajnokot, Bulega pedig megszerezte a negyedik helyet.

A futam felére Razgatlıoğlu nagyjából egy másodperces előnyt épített ki magának Bautistával szemben. Bulega eközben átvette a harmadik helyet Lowestól, akit Iannone és van der Mark kisért.

Bautista folyamatosan közeledett Razgatlıoğlura, majd 6 körrel a leintés előtt utolérte. A spanyol motoros nagy erőkkel támadni kezdte riválisát, akivel aztán többször oda-vissza előzték egymást.

Ezt viszont Bautista nem tudta két keréken végigvinni, és bukott az 5-ös kanyarban. Az esése után még visszaállt a versenybe, de csak a pontszerző helyeken kívül tudta azt folytatni.

Ám Razgatlıoğlu nem nyugodhatott meg, hiszen a csata alatt Bulega is felért rá. A Ducati pilótája rövid időkre átvette a vezető helyet, de azt nem tudta hosszabban megőrizni.

Bár végül a célvonalnál Bulega nagyon közel került hozzá, Razgatlıoğlu sorozatban a tizenharmadik versenyét is megnyerte. Így pedig a misanói, a doningtoni és a mosti után újabb tökéletes hétvégét írhatott fel magának. A dobogó legalsó fokára Lowes állhatott fel, mögötte Iannone, Petrucci, Rea, van der Mark sorrendben jöttek be a vetélytársak.