back to top
2024. szeptember 16. 20:52
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu domináns teljesítménnyel írt történelmet a parázs csatákat hozó portimãói Superpole futamon

Razgatlıoğlu domináns teljesítménnyel írt történelmet a parázs csatákat hozó portimãói Superpole futamon

A portimãói forduló Superpole futamát Toprak Razgatlıoğlu nyerte meg. A török pilóta ezzel történelmet írt, hiszen ő lett az első, aki zsinórban tizenkét Superbike-világbajnoki versenyt tudott behúzni. A második viadalon Razgatlıoğlu mellől Danilo Petrucci és Alex Lowes rajtolhat majd, hiszen ők szelték át másodikként és harmadikként a célvonalat.

A Superpole futammal kezdődött meg a portimãói forduló vasárnapi programjának érdemi része, legalábbis a Superbike-világbajnokság mezőnyének. A szombati Superpole eredményének megfelelően ismét Toprak Razgatlıoğlu, Alex Lowes és Danilo Petrucci alkotta az első sort a rajtrácson. A körülmények ideálisak voltak, amikor a pilóták nekivágtak a 10 körös viadalnak. A szurkolók nagy várakozásokkal tekinthettek a versenyre, mivel az első futam kimondottan szórakoztató összecsapást hozott.

Razgatlıoğlut csak megközelíteni tudták, legyőzni nem, nincs gyári Ducati az első sorban

Petrucci és Lowes megint lerajtolta Razgatlıoğlut, ahogy Álvaro Bautistával szintén ugyanaz történt, amit a szombati viadalon: hátraesett a hatodikról a kilencedik helyre.

A török pilóta aztán a 2. kör legelején egyszerre előzte vissza Petruccit és Lowest. Az olasz motoros ráadásul hibázott is, így az előrelépő Michael van der Mark megérkezett rá. A két versenyző kissé összeért, de végül egyikük sem esett el. Eközben az ötödik pozícióért Nicolò Bulega és Jonathan Rea csatázott, amit Bautista közvetlen közelről nézett végig.

Razgatlıoğlu a futam felére több mint egy másodperccel lerázta a Lowes, Petrucci, Van Der Mark sorrendben érkező üldözőket, akiket Bulega követett. Rea mellett eközben Bautista, Xavi Vierge és Andrea Iannone is elment. 5 körrel a leintés előtt Petrucci átvette a második helyet Lowestól, akit aztán Van Der Mark is támadni kezdett.

A hajrára fordulva Lowes megpróbálta kívülről megelőzni Petruccit az 1-es kanyarban. Viszont nem sikerült neki befejeznie a manővert, besokallt, és így Van Der Mark elment mellette. A brit pilótát ezután a gyári Ducati duója kezdte ostromolni.

Ám az utolsó körben jött a visszavágás: Lowes újra megelőzte a holland pilótát. A két versenyző aztán egészen a célvonalig küzdött a harmadik helyért, amelyet végül a Kawasaki versenyzője jegyezhetett fel magának.

Razgatlıoğlu mindeközben magabiztosan, több mind három másodperces előnyben megnyerte a futamot. A török motoros ezzel történelmet írt, hiszen ő lett az első, aki zsinórban tizenkét Superbike-világbajnoki versenyt meg tudott nyerni. Mögötte végül a Petrucci, Lowes, Van Der Mark, Bulega, Bautista, Vierge, Dominique Aegerter, Iannone, Rea sorrend kristályosodott ki.