back to top
2024. szeptember 16. 20:59
KezdőlapSuperbikeSzomszédunkba látogathat el a Superbike-vb, a pálya vezetői már a szükséges feltételekről...

Szomszédunkba látogathat el a Superbike-vb, a pálya vezetői már a szükséges feltételekről tájékozódnak

A Slovakia Ring arra pályázik, hogy minél előbb fogadhassa a Superbike-világbajnokságot. A pálya képviselői már több idei fordulóra is ellátogattak, hogy megismerjék az ehhez szükséges feltételeket.

Júniusban vált hivatalossá, amitől a hazai szurkolók annyira tartottak: idén biztosan nem jön Magyarországra a Superbike-világbajnokság. A helyszínnek kijelölt Balaton Park Circuit ugyanis nem készült el időben. Viszont a forduló promótere, a HUMDA egy tíz évre szóló szerződést írt alá a sorozat mögött álló Dornával. Így tehát reménykedhetünk abban, hogy Toprak Razgatlıoğluék a következő idényben már fognak versenyezni „a magyar tenger” mellett.

Egy rossz és egy jó hírrel szolgált a MAMS elnöke a magyarországi Superbike-futam kapcsán

Azonban, ha a balatonfőkajári munkálatok jövőre sem fejeződnek be a határidő előtt, a magyar szurkolóknak más lehetőséget kell majd keresniük, amennyiben személyesen akarják látni a kedvenceiket. Most pedig úgy néz ki, lehet, hogy ehhez nem kell majd annyira messzire utazniuk. A Slovakia Ring ugyanis arra pályázik, hogy minél előbb vendégül láthassa a Superbike-világbajnokságot.

A Dorna pedig szinte biztosan örömmel megadja erre a lehetőséget, ha mindent rendben találnak. A következő idény naptárában a magyarországival együtt eddig tizenegy forduló szerepel, mivel Barcelona és a Balaton Park helyére beugró Estoril sem fogja fogadni a sorozatot. Idén tizenkét versenyhétvégére kerül sor, így a Slovakia Ringgel jövőre is meglehetne pont ugyanez a szám.

„Egy nagyszabású rendezvényt szeretnénk tartani. Jelenleg épp azt tisztázzuk, hogy ehhez milyen feltételeknek kell megfelelnünk – nyilatkozta Peter Pecze, a létesítmény marketingigazgatója a SPEEDWEEK.com-nak. – Ha zöld utat kapunk, már 2025-ben rendezhetünk egy ilyen versenyt. Legkésőbb az év végére mindennek tisztázódnia kell, de ez akár hamarabb is megtörténhet.”

A Slovakia Ring három képviselője a Donington Parkba és Mostba is ott volt, hogy betekintést kapjanak egy Superbike-forduló megrendezéséről. A terveik szerint idén további versenyhétvégéken is tiszteletüket teszik majd, hogy pontos képet kapjanak arról, mit kell javítaniuk a pályájukon. Ahhoz ugyanis, hogy megfeleljenek a sorozat követelményeinek, valószínűleg néhány nagyobb beruházást végre kell hajtaniuk. Többek között a lelátók, a bokszutca, a paddock, a médiaközpont és a parkolók terén is van mit fejleszteniük.

A Slovakia Ring már háromszor vendégül látta a motoros Endurance Világbajnokság mezőnyét, 2017 és 2019 között rendeztek rajta 8 órás futamot. Így tehát helyben van tapasztalat a Superbike-világbajnokság fordulójához méretben hasonló esemény megrendezésében.

A Pozsonytól nagyjából 40 kilométerre fekvő Slovakia Ring 2009 októberében nyitotta meg a kapuit. A pálya 5922 méter, a célegyenese pedig 900 méter hosszú. Ezzel Európa állandó pályái közül az egyik leghosszabbnak tekinthető. Egyébként az aszfaltcsík a magyar szurkolóknak is ismerős lehet, hiszen a Kiss Norbert nevével fémjelzett kamion-Európa-bajnokság naptárából szinte kirobbanthatatlan, illetve az Alpok-Adria Kupa is tart rajta fordulót.