back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu a rekorddöntés küszöbén, de a jubiláló Bautista is bejelentkezett a győzelemre

Razgatlıoğlu a rekorddöntés küszöbén, de a jubiláló Bautista is bejelentkezett a győzelemre

Toprak Razgatlıoğlu elárulta, a Superbike-vb első portimãói futamának második részében már csak a saját tempójára koncentrált. A gyári BMW pilótája a Superpole versenyen megdöntheti Jonathan Rea és Álvaro Bautista rekordját, de utóbbi szintén a győzelmet célozta meg, míg Danilo Petrucci biztos volt benne, hogy az első helyet nem tudja megtartani.

Az idei év egyik, ha nem a legjobb versenyét hozta a Superbike-világbajnokság portimãói hétvégéjének első futama. Bár ezúttal is Toprak Razgatlıoğlu nyert, de most korántsem volt annyira könnyű dolga, mint az előző fordulókban. Többek között Álvaro Bautista és főleg Danilo Petrucci miatt sem, akik felállhattak mellé a dobogóra.

Bautista remek felzárkózása sem volt elég Razgatlıoğlu ellen, kiváló futamon lett meg a csúcsbeállítás

A török pilóta zsinórban a tizenegyedik futamgyőzelmét aratta, amivel beállította Jonathan Rea és a címvédő vonatkozó rekordját, a Superpole versenyen pedig meg is döntheti azt. Ugyanakkor ehhez most keményen kellett dolgoznia, hiszen Alex Lowes és Petrucci is lerajtolta, sőt, néhányszor úgy tűnt, hogy a negyedik helyre is visszaeshet. Végül azonban mind a brit, mind az olasz riválisát sikerült megelőznie, miközben a futam második részében kizárólag a saját tempójára koncentrált, így 80 pontra növelte az előnyét Nicolò Bulegával szemben.

„Mindenekelőtt nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A verseny elején Petruccival csatáztunk, utána viszont, az utolsó nyolc-kilenc körben egyszerűen a legjobbamat próbáltam nyújtani, a jó köridőkre hajtottam. Mindenesetre nagyon örülök. Nem könnyű a hétvége, mert mindenki jobban nyomja, és nagyon meleg van. Ezzel együtt remek munkát végeztünk, és még egy győzelemre van szükségem az új rekordhoz. Holnap meglátjuk.”

Még Razgatlıoğluénál is mozgalmasabb versenye volt Bautistának, aki eleve csak a hatodik helyet szerezte meg a Superpole-on, de a rajtnál további hét pozíciót rontott. Onnantól kezdve viszont remek tempót produkált, és egészen a második helyig zárkózott fel, de a tabella éllovasát már nem tudta utolérni a hajrában. Azonban így is olyan mérföldkőhöz jutott, amelyet korábban csak hatan értek el.

„Momentán fáradt vagyok, ez biztos – válaszolta arra a kérdésre, hogy hogy érzi magát. – Idén nagyon szenvedünk a Superpole-on, de ma nem voltunk rosszak, viszont ez volt a legrosszabb rajtom az idényben. Rengeteg pozíciót veszítettem, és az egész versenyen nyomnom kellett, így egyetlen körben sem tudtam pihenni. Boldog vagyok, mert végső soron jó volt a tempóm, és utol tudtam érni az élmezőny pilótáit, de ehhez több mint száz százalékot kellett nyújtanom. És ha már a száz százalékról van szó, ez volt a századik dobogóm, aminek nagyon örülök. Persze az ilyen mérföldkövet mindig jó első hellyel ünnepelni. Mindenesetre ez az év meglehetősen nehéz, de a jó hír az, hogy jövünk vissza, és kezdem sokkal jobban érezni magam a motoron. Szóval remélem, hogy holnap ismét a dobogóért küzdhetek, és ki tudja, [talán] a győzelemért is.”

Petrucci a rajtot követően feljött a második helyre, majd Lowest is megelőzte, és sokáig vezette a futamot. Razgatlıoğlu aztán többször is megtámadta, és bár egy ideig sikerrel állta a sarat, végül nem volt ellenszere a török versenyzővel szemben. Ahogyan Bautista ellen sem, de a harmadik hellyel is elégedett, főleg azután, hogy újszerű élményben volt része.

„Jelenleg fáradt vagyok, nagyon – fogalmazott a címvédőhöz hasonlóan. – Jó futam volt, szerintem először vezettem Superbike-versenyt. Nyomtam, de [csak] kilencven százalékon, mert biztos voltam benne, hogy Toprakot lehetetlen lesz tartani. A végén volt még bennem, de Álvaro kicsivel gyorsabb volt a kanyarbejáratokon, ám végső soron ez egy dobogó, ami mindig jó. Nagyon köszönöm az otthoniaknak és főleg az itteni stábnak, nagyon jó motorom volt ma.”