back to top
2024. szeptember 16. 20:56
KezdőlapSuperbikeBautista: Akartam csinálni egy kis show-t, szerettem volna játszani egy picit Razgatlıoğluval

Bautista: Akartam csinálni egy kis show-t, szerettem volna játszani egy picit Razgatlıoğluval

Álvaro Bautista elárulta, mivel régen csatázott a győzelemért, szeretett volna kicsit szórakozni a Superbike-vb második portimãói futamán. A 39 éves motoros az esése és a rossz rajtjai ellenére optimistán nyilatkozott.

Jól indult a Superbike-világbajnokság portimãói hétvégéje Álvaro Bautista számára, hiszen az első futamon másodikként ért célba, ráadásul mindezt egy borzasztó rajt után. A címvédő optimistán várhatta a hétvége zárónapját, de a Superpole versenyen nem tudott javítani a hatodik helyen, míg a második viadalon elesett, és csak tizenkilencedikként intették le.

Bautista drámai bukása után Bulega sem tudta legyűrni Razgatlıoğlut, aki Portimãóban is verhetetlen volt

Mindezek ellenére viszonylag pozitívan értékelte a teljesítményét. „Kezd visszatérni az érzet a motoron – nyilatkozta. – Szombaton nagyon rosszul rajtoltunk, de a második helyen végeztünk. A Superpole versenyen én voltam a második leggyorsabb a pályán. A második futamon sokat veszítettem a rajtnál, de az érzés hasonló volt, mint az előző napon.”

Bautista, illetve a mezőny dolgát a körülmények sem könnyítették meg. „Most kicsit trükkösebbek voltak a körülmények, mert túl erős volt a szél – árulta el. – Többé-kevésbé megértettem, hogy miként hat a szél a pályára, jól éreztem magam a motoron. El tudtam kapni Toprak [Razgatlıoğlut], lényegében ez volt az első alkalom ebben az idényben, hogy ez sikerült.”

A spanyol pilóta valóban megelőzte ellenfelét, de nem sokáig volt előrébb nála. Mivel azonban hosszú idő után először került elérhető közelségbe a győzelem, vérszemet kapott. „Arra gondoltam, hogy talán pihenhetek néhány kört, aztán támadhatok – fogalmazott. – Azonban régen volt már, hogy a győzelemért harcoltam, így akartam csinálni egy kis show-t. Szerettem volna kicsit szórakozni, és játszani egy picit Toprakkal.”

A csata azonban nem tartott sokáig, Bautista ugyanis az 5-ös kanyarban elvesztette az irányítást a motorja felett, és elesett. Bár utána nem adta fel a versenyt, és célba ért, de pontszerzésre már nem volt esélye. A címvédő már csak azért is sajnálja a hibáját, mert jó volt a tempója, de ez utóbbi a kimenetel ellenére is optimizmusra sarkallja.

„Sajnos az ötös kanyarban megelőzött, és kicsit szélesre ment – jelentette ki. – Megpróbáltam visszamenni az ívre, de elvesztettem a [motor] elejét. Kicsit kár érte, mert nagyon jó volt a teljesítményem. Mostban és itt kezdtem el jobban érezni magam, amikor felültem a motorra. Talán kicsit jobban a határon [vagyok], de hasonlít a tavalyira. Örülök, és most a nulláról kell újraindulnunk úgy, hogy így érzem magam a motoron.”

Hozzá kell tenni, hogy Bautista helyzetét nem könnyítették meg a rajtjai. Szombaton kifejezetten rosszul indult számára a futam, de másnap is veszített pozíciókat. Felmerül a kérdés, hogy véletlen-e a három egymás utáni elrontott rajt, és mint kiderült, a válasz nemleges. Azonban a gyári Ducati motorosa nem tart tőle, hogy a probléma hosszú távon fennáll majd.

„Nem tudom, miért, de egész hétvégén volt némi problémám a kuplunggal – szögezte le. – Nehéz volt a kuplunggal játszani a rajtoknál, a próbarajtok pedig nem igazán sikerültek jól, mint a többi hétvégén. Talán az is lehet, hogy itt kicsit hosszabbak a váltó [áttételei], az pedig biztos, hogy a hosszabb első fokozat nem segíti a rajtokat. Meg kell néznünk, ki kell elemeznünk. Végső soron viszont más pályákon, más futamokon jól rajtoltam, úgyhogy szerintem ez inkább a váltón múlik, mintsem más dolgokon.”

A Superbike-vb legközelebb szeptember első teljes hétvégéjén, Magny-Cours-ban csap össze, ahol Bautista eddig két győzelmet tudott szerezni. Ami a mostani fordulót illeti, bízik benne, hogy folytatódni fog a pozitív tendencia a teljesítménye kapcsán. „Magabiztos vagyok azt illetően, hogy ismét élvezni fogom a motorozást – hangsúlyozta. – Jól éreztem magam ezen a hétvégén, szóval remélem, hogy elérem a tavalyi teljesítményemet.”