back to top
2024. szeptember 16. 21:01
KezdőlapMotorsportÚjabb súlyos sérüléssel járó baleset történt a női világbajnokság portimãói versenyén

Újabb súlyos sérüléssel járó baleset történt a női világbajnokság portimãói versenyén

Súlyos baleset miatt félbe kellett szakítani a női motoros világbajnokság második portimãói futamát. Nicole van Aswegent kórházba kellett szállítani, miután több helyen is sérülést szenvedett.

Portimãóban nemcsak a Superbike-világbajnokság két betétsorozata, hanem a női motoros világbajnokság mezőnye is rajthoz állt, immáron harmadszor ebben a szezonban. Sajnos azonban a misanói és a doningtoni hétvége után ezúttal sem úszták meg komoly, súlyos sérüléssel és így futamkihagyással járó baleset nélkül.

A vasárnap rendezett második futam első körében több bukás is történt. A 3-as kanyarban Nicole van Aswegen és Tayla Relph ütköztek, míg a 11-esben Jessica Howden bukott. Utóbbi után szinte azonnal megszakították a versenyt, de mivel az ártalmatlan esésnek tűnt, egyértelmű volt, hogy az első baleset miatt lengették a piros zászlót.

Itt lehet visszanézni a női vb második portimãói futamát

Ezután mindkét érintettet az orvosi központba szállították, és az ausztrál versenyzőről kiderült, hogy semmije nem tört el, csupán egy apróbb lábsérülést szenvedett. Ugyanez viszont nem volt elmondható ellenfeléről: a dél-afrikai motoros több helyen is megsérült, aminek következtében a közeli kórházba vitték.

„A 2. futamon történt bukása után friss hírek Nicole-ról – eltört a jobb combcsontja, nagy szakadás [a combizmában], és kificamodott a jobb válla – olvasható Van Aswegen Instagram-oldalán. – Amint többet tudunk, további tájékoztatás érkezik.” Ez alapján elképzelhetetlennek tűnik, hogy az Andalaft Racing pilótája ott legyen a következő fordulóban.

Ahogyan arra korábban is utaltunk, nem ez az első nagy baleset a női világbajnokság bemutatkozó idényében. A Donington Parkban Lissie Whitmore szenvedett lapockatörést, aminek következtében Portimãóban nem lehetett ott, míg a szezonnyitó első misanói viadalon Mia Rusthen esett hatalmasat. A norvég motoros olyan mértékű fejsérülést szenvedett, hogy egy időre mesterséges kómába helyezték, és bár a felépülése halad, továbbra is kérdéses, hogy ismét motorra ülhet-e.

Még mindig megjósolhatatlan, hogy a női világbajnokság súlyos sérültje teljesen felépül-e

Ami az eredményeket illeti, a legutóbbi hétvége első futamát a korábban a Moto3-ban is szereplő María Herrera, míg a másodikat a gyorsaságimotoros-vb legkisebb kategóriájában ugyancsak megforduló Ana Carrasco nyerte, a korábbi győzelmeket pedig szintén ők „osztották el”. Három forduló után, vagyis a bajnokság felénél így előbbi vezet 129 ponttal, 7 egységgel megelőzve honfitársát, és további 14-gyel a Carrascóhoz hasonlóan eddig minden versenyen dobogóra álló Sara Sánchezt.