back to top
2024. szeptember 16. 21:05
KezdőlapMotoGPMartín büntetése és Marc Márquez bukása után Bagnaia könnyedén nyerte meg a...

Martín büntetése és Marc Márquez bukása után Bagnaia könnyedén nyerte meg a spielbergi sprintet

Francesco Bagnaia nyerte meg az Osztrák Nagydíj sprintjét. A címvédőnek ezért nem is kellett igazán megizzadnia, mivel Jorge Martín hosszúkörös büntetést kapott, Marc Márquez pedig elesett. Bagnaia mellett a dobogóra végül Martín és Aleix Espargaró állhatott fel.

A két kisebb kategória kvalifikációja után újra a MotoGP mezőnye vette birtokba az Osztrák Nagydíjnak otthont adó Red Bull Ringet. Az időmérő eredményének megfelelően a bal hüvelykujját korábban megvágó Jorge Martín, Francesco Bagnaia és Marc Márquez alkotta az első sort a 15 körös sprintfutam rajtrácsán.

Martín sérült ujjal is legyőzte Bagnaiát, kettejüket megközelíteni sem tudták a spielbergi időmérőn

A gumiválasztást tekintve elég egységes volt a mezőny – amelyben megint nem volt ott a pénteken megsérülő Fabio Di Giannantonio –, szinte mindenki az előre közepes – hátulra lágy kiosztás mellett döntött. A kivételt a KTM összes pilótája mellett Raúl Fernández, Álex Rins és Marco Bezzecchi jelentették, akik hátulra is közepeset kértek. A lámpák kialvása előtt a pálya hőmérséklete 38, a levegőé 30 fok volt. A korábban beharangozott eső továbbra sem érkezett meg, bár az ég ekkor már némileg felhős volt.

A legjobb rajtot Bagnaia vette, és így az 1-es kanyarban már ő állt az élen. Marc Márquez pillanatokra szintén megelőzte Martínt, de besokallt, és visszakerült a harmadik pozícióba. Álex Márquez eközben bukott a sikán bevezető szakaszán. Az 1. körben aztán a címvédő és legnagyobb kihívója többször is oda-vissza megelőzték egymást.

Martín a 2. körben túl keményre vette a sikán előtti egyik féktávot, besokallt, és át kellett vágnia a pályán kívül, így pedig Bagnaia átvette tőle a vezetést. Márquez eközben több mint nyolc tizedre lerázta az Aleix Espargaró által vezetett üldözőit, akik ekkor a Jack Miller, Franco Morbidelli, Enea Bastianini sorrendben jöttek.

Martínt később vizsgálni kezdték a sikán átvágásáért, majd egy hosszúkörös büntetést kapott érte (ahogy Joan Mir és Augusto Fernández is). A Pramac pilótájának a hivatalos indoklás szerint legalább egy másodpercet kellett volna veszítenie, de ezt nem tette meg, így jött a retorzió.

Martín a 8. körben töltötte le a büntetését, majd Aleix Espargaró elé – a negyedik helyre jött vissza. Ekkor több mint két másodperccel volt lemaradva Márquez mögött, aki nagyjából másfél másodperces távolságból követte Bagnaiát. Stefan Bradl eközben kiállt a bokszba.

A 10. körben Bastianini elég agresszívan próbálta megelőzni Morbidellit a sikán előtt, a márkatársak összeértek, de nem estek el. A gyári Ducati pilótája így átvette a hatodik helyet.

Ellentétben Márquezzel, aki szintén a 10. körben a második helyről dobta el a motort. A nyolcszoros világbajnok még visszaállt a versenybe, de aztán mégis kigurult a bokszba. Így Martín visszakapta a második helyet.

Az utolsó körökben már nem igazán változott az élmezőny sorrendje, így Bagnaia megnyerte az idei harmadik sprintjét, mögötte Martín és az idősebb Espargaró fivér szelte át a célvonalat. Így a tabella első pozíciójában holtversenyen alakult ki, hiszen Bagnaiának és Martínnak is 250 pontja volt a szombati viadal leintését követően. Egyébként a negyedik helyért folyó csatából végül Bastianini jött ki győztesen, akit Miller, Morbidelli, Brad Binder, Bezzecchi és Pol Espargaró követett.