back to top
2024. szeptember 16. 21:05
KezdőlapMotoGPMartín sérült ujjal is legyőzte Bagnaiát, kettejüket megközelíteni sem tudták a spielbergi...

Martín sérült ujjal is legyőzte Bagnaiát, kettejüket megközelíteni sem tudták a spielbergi időmérőn

Jorge Martín új pályacsúcsot felállítva szerezte meg a pole pozíciót az Osztrák Nagydíjon, pedig este a zuhanyzóban megvágta az egyik ujját a bal kezén. Mellőle Francesco Bagnaia és Marc Márquez várhatja majd a lámpák kialvását.

A MotoGP időmérőjével kezdődött meg az Osztrák Nagydíj szombati programjának érdemi része. A korábbi előrejelzésekkel szemben ekkor még nem érkezett meg az eső Spielbergbe. A körülmények ideálisak voltak, legalábbis abban az értelemben, hogy sütött a nap, de ennek ellenére nem a forróság uralkodott: a levegő hőmérséklete csak 23, a Red Bull Ring aszfaltjáé 29 fokos volt. A mezőnyből hiányzott a pénteken nagyot bukó Fabio Di Giannantonio, Jorge Martín pedig sérülten várta a kvalifikációt. A Pramac pilótája ugyanis este elesett a zuhanyzóban, és így könnyebben megvágta az egyik ujját a bal kezén, ami megnehezítette a kesztyűje felvételét.

Di Giannantonio megsérült, kihagyja az ausztriai hétvége hátralévő részét

A pénteki edzés eredménye alapján úgy nézett ki, hogy Pedro Acostának és Jack Millernek van a legtöbb esélye az időmérő második szakaszába való továbbjutásra. A Q1-ben az első értékelhető idő Miguel Oliveira neve mellé került, a Trackhouse pilótája 1:29.673 másodperces kört futott. Rövidesen azonban már Acosta állt az élen, majd az újonc 1:28.864-re javította tovább az idejét. Közvetlenül mögé Miller zárkózott fel, az ausztrál pilóta lemaradása 12 századmásodperc volt.

A fordulóban szabadkártyával rajthoz álló Pol Espargaró a hajrára fordulva zavartalanul körözhetett. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a KTM tesztpilótája 1:28.635-tel átvette a vezetést. Miller viszont nem sokáig hagyta örülni a márkatársát, és 1:28.567-tel letaszította ez élről.

Oliveira a végén ezredre ugyanolyan időt teljesített, mint Espargaró, de mivel a spanyol pilóta korábban futotta azt, Miller mellett ő jutott tovább. A Q2-ről sorrendben a portugál versenyző, Acosta, Fabio Quartararo és Augusto Fernández maradt le a legjobb idővel.

Az időmérő második szakaszában így Miller és Pol Espargaró mellett Francesco Bagnaiának, Franco Morbidellinek, Jorge Martínnak, Marc Márqueznek, Brad Bindernek, Álex Márqueznek, Aleix Espargarónak, Maverick Viñalesnek és Marco Bezzecchinek volt esélye a pole pozíció megszerzésére.

Az első valódi gyorskört Bagnaia fejezte be, és a címvédő 1:28.605-tel élre is tudott állni, megelőzve az őt követők csoportját. A Ducati versenyzője a második próbálkozására még tovább javította az idejét, és már 1:28.142 szerepelt a neve mellett. Ezzel ráadásul – az edzés után megint – új körrekordot állított fel. Martín 127 ezredes lemaradásban bejött a második helyre, de a harmadik Marc Márqueznek is alig 244 ezred volt a hátránya Bagnaiához képest.

A hajrá Pol Espargaró bukásával kezdődött, ám a honfitársa esése nem zavarta meg Martínt, aki 1:27.748-cal átvette a vezetést. Bagnaia is befért 1:28 alá, de nem tudott olyan nagyot javítani az idején, mint vetélytársa, hiszen 141 ezreddel elmaradt tőle. Marc Márquez sem akart tőlük leszakadni, de a nyolcszoros világbajnok „csak” 1.28.292-re volt képes, amivel továbbra is őrizte a harmadik helyet.

Végül már senki sem tudott javítani, tehát Martín új pályacsúcsot felállítva szerezte meg a pole pozíciót. Mögötte sorrendben Bagnaia, Marc Márquez, Aleix Espargaró, Miller, Viñales, Bastianini, Morbidelli, Bezzecchi, Pol Espargaró, Álex Márquez és Binder zártak. Bagnaia motorja még megállt a levezető körön, feltehetően kifogyott belőle az üzemanyag.