back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapMoto3A pole-t megszerző Ortolá fel sem állhatott a rajtrácsra, Alonso büntetéssel együtt...

A pole-t megszerző Ortolá fel sem állhatott a rajtrácsra, Alonso büntetéssel együtt nyert a Moto3-ban

David Alonso a hosszú körös büntetése ellenére is megnyerte az Osztrák Nagydíjat a Moto3-asok között, míg David Muñoz mindössze 5 ezreddel győzte le Daniel Holgadót a második helyért. Iván Ortolá technikai hiba miatt nem rajtolhatott el a pole-ból, de aztán óriási felzárkózást mutatott be.

Szokás szerint a késő délelőtt rendezték meg a Moto3-as futamot az Osztrák Nagydíj hétvégéjének zárónapján. A pole pozícióból a futam előtt a tabella második helyén álló, 53 pontos hátrányban lévő Iván Ortolá indulhatott, mellőle Joel Kelso és Collin Veijer várhatták a startot. Az összetett élmezőnyéből Daniel Holgado a negyedik, míg a listavezető David Alonso a hatodik pozíciót szerezte meg. Utóbbit ráadásul hosszú körös büntetéssel sújtották lassú motorozás miatt.

A piros zászló után Vietti szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá a Moto3-as időmérőt nyerte meg

Még el sem kezdődött a futam, máris jött az első dráma, ugyanis Ortolá technikai hiba miatt nem tudott felállni a rajtrácsra. Ennek köszönhetően Kelso volt a legjobb pozícióban, aki meg is tartotta a vezetést, Veijer viszont egészen a hetedik helyig zuhant vissza. A második helyre Holgado, a harmadikra Alonso jött fel, de Dacid Muñoz még az 1. kör végén mindkettőjüket megelőzte.

Alonso aztán visszajött a harmadik pozícióba Holgado kárára, míg Filippo Farioli elesett. Muñoz csapattársát is megtámadta, de csak néhány pillanatra vette át a vezetést. A 3. kör elején Alonso nem várhatott tovább, és a szintén megbüntetett Ángel Piquerasszal együtt letöltötte a hosszú kört. A két versenyző a tizedik, illetve a tizenegyedik helyre tért vissza.

Alonso aztán megkezdte a felzárkózást, és a 4. kört nyolcadikként fejezte be, miután Stefano Nepát és Matteo Bertellét is maga mögé utasította. Ami az élmezőnyt illeti, a Boé Motorsport pilótái Holgadóval együtt elléptek, és közel 1 másodperc volt a különbség a mögöttük haladó José Antonio Ruedával szemben.

Alonso eközben Adrián Fernández mellett is elment, és Jamanaka Riuszej hibája révén már a hatodik pozícióban haladt. Előttük Veijer megelőzte Ruedát, így a 6. kör elején átvette a negyedik helyet. Az első bolyban viszont ekkor még nem volt változás, ellentétben a következő körrel, amikor Holgado letaszította Muñozt a második helyről. Sőt, a kör végére Kelsóval szemben is sikeresnek bizonyult, így az élre állt.

A következő körökben az első három boly, illetve duó között elkezdett csökkenni a távolság. A 9. körben ismét változott a dobogós helyen állók sorrendje, hiszen Muñoz maga mögé utasította csapattársát. Sőt, az ezt követő kör elején Kelso Veijerrel szemben is pozíciót veszített. Hátrébb Piqueras és Alonso között történt helycsere, de a kolumbiai motoros hamar visszavette a hatodik helyet.

Közvetlenül féltáv után Veijer a Boé Motorsport másik versenyzőjét is megelőzte, így már a második pozícióban haladt. Sőt, a kör végén Holgado ellen is eredményesnek bizonyult, így átvette a vezetést. A következő kör elején Muñoz ugyancsak megelőzte honfitársát, míg Kelso összeért Ruedával, így kénytelen volt kimenni a bukótérbe, és visszaesett a nyolcadik helyre, Fernández mögé. Piqueras eközben előbb Alonsót, majd Ruedát is megelőzte.

A kör későbbi részében Holgado visszavette a második helyet, majd az elsőt is, de a 13. kör eleje nagyon rosszul j9tt ki számára, és Veijer, Piqueras, Muñoz, majd Alonso is elment mellette. Az Aspar versenyzője ráadásul nem sokkal ezután már dobogós helyen haladt, hiszen előbb Muñozt, majd Piquerast is maga mögé utasította.

A 14. kör elején Piqueras Muñozzal szemben is pozíciót vesztett, egy körrel később pedig Holgado előzte meg. Nem sokkal később viszont egyet javított, hiszen a Boé Motorsports pilótáját mindketten maguk mögé utasították. Az elején szintén változott a sorrend, ugyanis Alonso átvette a vezetést. Ugyanennek a körnek a végén Nepa esett el.

A 16. kör elején Veijer Muñozzal, Piquerasszal és Holgadóval szemben is pozíciót bukott, akik között ismét változott a sorrend. Egy körrel később az újoncot vissza tudta előzni, miután Holgado kicsit kiszorította honfitársát. A következő körökben viszont nem változott a helyzet, hiszen Muñoz nem tudott érdemben támadni.

Az utolsó kör elején Muñoznak ki kellett mennie a pályáról, így visszaesett a negyedik pozícióba, Piqueras mögé. Utóbbit viszont visszaelőzte, sőt, Veijer is elment a Leopard pilótája mellett. Holgado ugyancsak nem tudta megtámadni Alonsót, aki így a büntetés ellenére megnyerte a futamot, sőt, a GasGas motorosát Muñoz lehajrázta, és 5 ezreddel bejött elé a második helyen. Piqueras vissza tudta előzni Veijert, mögöttük pedig Fernández, Rueda és Kelso lett az első boly sorrendje. Ortolá 4,656 másodperccel az ausztrál versenyző mögé, a kilencedik pozícióig zárkózott fel, aminek következtében ugyan megtartotta az összetettbeli második helyét, de hátránya 71 pontra nőtt.

A Moto3 spielbergi futamának végeredménye