back to top
2024. szeptember 17. 19:56
KezdőlapMoto2Vietti hibázott, de így is simán nyerte az élmenők betlijét hozó Moto2-es...

Vietti hibázott, de így is simán nyerte az élmenők betlijét hozó Moto2-es futamot

Celestino Vietti egy nagyobb hibával együtt is simán nyerte az Osztrák Nagydíjat a Moto2-ben, míg Arón Canet lemaradt a dobogóról Alonso Lópezzel és Jake Dixonnal szemben. A bajnoki tabella élmenői közül egyik versenyzőnek sem sikerült a futam.

A Moto3-as futam után szokás szerint a Moto2-es viadallal folytatódott az Osztrák Nagydíj hétvégéjének utolsó napja. A pole pozícióból idén másodszor Celestino Vietti indulhatott, mellőle pedig Arón Canet és a listavezető Sergio García várták a piros lámpák kialvását. Utóbbival kapcsolatban már a verseny előtt biztos volt, hogy megőrzi a vezetést, hiszen Ogura Aj részleges kéztörés miatt nem volt ott a rajtrácson. Az őt követő üldözők közül Joe Roberts a tizenegyedik, Fermín Aldeguer pedig mindössze a tizenhetedik helyet szerezte meg az időmérőn.

A piros zászló után Vietti szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá a Moto3-as időmérőt nyerte meg

Canet jól kapta el a rajtot, de az 1-es kanyarban ő és Vietti is kiment a pályáról. Azonban vissza tudtak térni az első két helyre, a 2-es sikánban pedig a spanyol pilóta dűlőre vitte a csatát. García maradt a harmadik, míg mögötte Alonso López, Jake Dixon és Marcos Ramírez motorozott.

López még az 1. kör végén megelőzte az MT Helmets pilótáját, míg hátrébb Álex Escrig és Mario Aji estek el, utóbbit el is szállították az orvosi központba. A 2. körben Vietti visszaelőzte Canetet, López pedig felzárkózott rájuk. Hátrébb Aldeguernek jól sikerültek az első körök, és feljött a tizenkettedik helyre, igaz, a kört tizenharmadiként fejezte be. Roberts ellenben visszaesett a tizenötödik pozícióba, de utána hármat is előzött.

A 3. kör elején López szintén elment Canet mellett, míg Dixon felzárkózott Garcíára, mögöttük pedig Tony Arbolino utasította maga mögé Ramírezt. A brit versenyző néhány körön keresztül beragadt a tabella éllovasa mögé, de aztán a 6. körben maga mögé utasította, majd néhány másodperc múlva a Marc VDS motorosa is megtette ugyanezt.

A következő körökben Vietti némileg ellépett López és Canet elől, de a 10. körben nem elváltotta magát a 3-as kanyarban, így egy pillanat alatt utolérték őt. Hátrébb Ramírez már körök óta nem tudott támadást intézni García ellen, és már Manuel González is utolérte őket, igaz, utóbbi a 11. körben hibázott, és pozíciót vesztett Darryn Binderrel szemben. A hátsó régióban Dennis Foggia dobta el a motort.

A 15. kör végén Canet megtámadta Lópezt, de utóbbi a következő kör elején sikeresen kivédekezte az akciót, miközben Vietti előnye ismét nőtt, ráadásul nem sokkal később Dixon utolérte őket. Mögöttük pedig jött a drámai fordulat, ugyanis a 19. körben García hosszú körös büntetést kapott pályaelhagyásért. A spanyol pilóta a következő körben le is töltötte ezt, és a hatodikról a tizenharmadik pozícióba zuhant.

A 22. körben Jorge Navarro elesett, de ennél jóval érdekesebb volt, hogy Dixon megtámadta Canetet. Akkor még nem járt sikerrel, de az utolsó kör elején meg tudta csinálni az előzést, López ellen viszont már nem volt esélye. Mindeközben Vietti simán nyerte a futamot, a KTM Ajo színeiben először. Ami a bajnoki élmenőket illeti, mindannyian betliztek: Roberts kilencedik lett, amivel csak 7 pontot faragott Ogurával szemben; García mindössze tizennegyedikként ért célba, így csak 20 pontra növelte előnyét csapattársa előtt. Aldeguer pedig még pontot sem szerzett, hiszen huszadikként intették le, és csapattársa meg is előzte őt az összetettben.

A Moto2 spielbergi futamának végeredménye