back to top
2024. szeptember 16. 21:11
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint hihetetlen teljesítményt nyújtottak Martínnal, aki nem keres kifogásokat

Bagnaia szerint hihetetlen teljesítményt nyújtottak Martínnal, aki nem keres kifogásokat

Francesco Bagnaia minden körben csak egy kicsit akart jobban teljesíteni Jorge Martínnál az Osztrák Nagydíj közepén, hogy a hátsó gumi ne okozzon neki kellemetlen meglepetést a hajrában. A Pramac pilótája bízott benne, hogy a végéig harcban lesz riválisával, míg Enea Bastianini nem számított dobogós helyezésre.

Francesco Bagnaia győzelmével zárult az Osztrák Nagydíj a MotoGP-ben. A címvédő a 2. körben megelőzte a pole pozícióból rajtoló Jorge Martínt, és onnantól kezdve nem engedte ki a kezéből a vezetést, sőt, a verseny közepén el is lépett riválisától. A dobogó legalsó fokára Enea Bastianini állhatott fel, akinek előre- és hátrafelé sem nagyon kellett figyelnie a viadal nagy részében.

Martín csak az elején tudta megszorítani Bagnaiát, Marc Márquez nagyot zárkózott a rossz rajtja után

Az idősebbik olasz pilóta ezzel zsinórban a harmadik spielbergi főfutamot nyerte meg, a sprinteket is ideszámolva pedig már sorozatban öt diadalnál tart a Red Bull Ringen. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a szombati egyenlítés után 5 ponttal elhúzott Martín elől a világbajnoki tabellán. A 27 esztendős motoros ugyanakkor ellenfelét is méltatta.

„Elképesztő volt a tempó – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Szerintem én és Jorge hihetetlen dolgot hajtottunk végre a sebességet és a kiegyensúlyozottságot illetően. Próbáltam csak egy kicsit jobban teljesíteni nála, hogy növeljem az előnyömet, tudván, hogy az utolsó körökben itt bármi történhet a hátsó gumival. Mindenesetre nagyon boldog vagyok, sorozatban háromszor nyertünk itt, ez fantasztikus. Az egész csapatomnak köszönetet akarok mondani, ahogyan a [VR46] Akadémiának is az edzésért és a minden nap elvégzett kemény munkáért. Ez egy különleges nap számunkra.”

Martín kétségek között zárhatta a sprintfutamot, hiszen a büntetése miatt nem derült ki, hogy meg tudta volna-e szorítani Bagnaiát. A főversenyen viszont ez annak ellenére sem sikerült, hogy ezúttal a rajtnál megtartotta a vezetést. A Pramac motorosa persze nem volt teljesen egészséges, hiszen korábban megvágta az ujját, de nem ebben keresi a vereség okát.

„Nincsenek kifogások – szögezte le. – Az biztos, hogy a rajtot illetően fejlődtünk, de kicsit bosszús vagyok. Azt gondoltam, hogy ma végig együtt tudok menni Peccóval, és harcolhatok vele, de, ahogyan haladtunk, láttam, hogy az első [gumi] nagyon felforrósodik. A futam egy pontján rendkívül közel voltam, utána hat-hét tizedes előnyt alakított ki, és innentől kezdve elkezdtem rosszabbul érezni magam. A végén aztán megpróbáltam újra nyomni, arra gondoltam, hogy hátha az ő abroncsai jobban elhasználódtak az enyéimnél, de láttam, hogy a határon vagyok, úgyhogy bejöttem a második pozícióban. Nem erre számítottam ma, másra gondoltam, de még mindig sok van hátra. Jó volt itt versenyezni, Ausztria fantasztikus volt, legközelebb pedig remélhetőleg tudunk fejlődni.”

Bastianini a hetedik helyről indulva kifejezetten jól rajtolt, és rögtön feljött a harmadik helyre, amiben persze Marc Márquez elrontott startja is szerepet játszott. Ő azonban még Martínnál is rövidebb ideig tudta tartani Bagnaia tempóját, de hiába szakadt le az élen motorozó párosról, a mögötte lévők ugyancsak messze voltak tőle, így a dobogóért nem kellett aggódnia.

„Ez a pódium egyértelműen felülmúlta a várakozásaimat – kezdte. – Még ma délelőtt is küszködtem a [motor] elejével, ahogyan a futamon is. Agresszív voltam, közel akartam maradni Peccóhoz és Jorgéhoz a versenyen, de ez kicsit nehéz volt. Ez a harmadik hely rendben volt, úgy vélem, körről körre fejlődünk, és mindig jobbak vagyunk. Elégedett lehetek.”