back to top
2024. szeptember 17. 20:14
KezdőlapMotoGPMartín csak az elején tudta megszorítani Bagnaiát, Marc Márquez nagyot zárkózott a...

Martín csak az elején tudta megszorítani Bagnaiát, Marc Márquez nagyot zárkózott a rossz rajtja után

Francesco Bagnaia nyerte az Osztrák Nagydíjat a MotoGP-ben, miután a futam elejét követően ellépett Jorge Martíntól. Enea Bastianini szinte végig teljesen egyedül motorozva szerezte meg a harmadik helyet, miután Marc Márqueznek rosszul sikerült a rajtja, és a tizenharmadikról a negyedik pozícióig tudott visszazárkózni.

A szokásoknak megfelelően a MotoGP főfutamával zárult az Osztrák Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból ezúttal is Jorge Martín rajtolhatott, mellőle a sprintet megnyerő Francesco Bagnaia, valamint az ott eleső Marc Márquez várhatta a kezdést. A viadal előtt a tabella harmadik helyét elfoglaló Enea Bastianini a hetedik helyet szerezte meg az időmérőn. A gumiválasztást tekintve semmilyen változatosság nem volt, hiszen mindenki két közepeset választott a 33 fokos aszfalton zajló 28 körös viadalra.

Martín sérült ujjal is legyőzte Bagnaiát, kettejüket megközelíteni sem tudták a spielbergi időmérőn

Bagnaia ezúttal is jól rajtolt, de Martín megtartotta a vezetést, Marc Márquez viszont elrontotta a rajtot, mivel nem ült össze a motor eleje, ráadásul összeakadt Franco Morbidellivel, és mindkettőjüknek ki kellett mennie a bukótérbe, így a nyolcszoros világbajnok visszaesett a tizenharmadik helyre. Bastianini ellenben feljött a harmadik pozícióba, őt pedig a két gyári KTM, majd a két gyári Aprilia követte.

A 2. körben Bagnaia rögtön támadott, és az 1-es kanyarban megelőzte Martínt. A spanyol versenyző a kör végén visszatámadott, de csak néhány pillanat erejéig vette vissza a vezetést. A két éllovast viszonylag közelről követte Bastianini, Jack Millernek viszont már valamivel nagyobb volt a hátránya. Marc Márquez eközben feljött a tizedik helyre.

A következő körökben Martín támadási közelségen kívülre került Bagnaiához képest, Bastianininek pedig nagyjából ugyanekkora volt a lemaradása a Pramac motorosa mögött. Hátrébb Marco Bezzecchi mindkét gyári Apriliát megelőzte, míg Marc Márquez öccsét, Álexet utasította maga mögé, és átvette tőle a kilencedik helyet. Sőt, a 7. körben Maverick Viñales mellett is elment, miután a 29 éves versenyző hibázott.

Ugyanebben a körben Brad Bindernek sikerült maga mögé utasítania csapattársát, sőt, Millerre Bezzecchi is megérkezett, és bár elsőre csak ideiglenesen volt meg az előzés, a következő kör elején be tudott bújni mellé. Mögöttük Marc Márquez még egy pozíciót javított, és Aleix Espargaró megelőzésével már a hetedik helyen haladt.

Miller jól védekezett a Gresini pilótája ellen, olyannyira, hogy a 10. körben utóbbi el is rontotta a 2-es sikánt, miután a könyöke hozzáért a KTM hátsó gumijához. Mindeközben az élen annyiban változott a helyzet, hogy Bastianini lemaradt Bagnaiáról és Martínról, de az első kettős között minimális volt a különbség.

A 11. körben Millernek bekérte az árát a határon történő motorozás, és az ausztrál versenyző a hatodik helyről elesett. A helyét megöröklő Marc Márquez pedig utolérte Binder és Bezzecchi párosát, de az olasz és a spanyol versenyző sem tudta megtámadni az előtte lévőt. Egészen a 17. körig, amikor a 31 éves versenyző agresszívan bevetődött márkatársa mellé a 2-es sikánban. Ezt követően el is lépett tőle, majd a következő körben Bindert is maga mögé utasította.

Mindeközben Bagnaia ellépett Martíntól, és 19. körre már több mint másfél másodperccel vezetett, míg Bastianini hátránya már közel 4 másodperc volt a spanyol motoros mögött. Közben a gyári Apriliák pilótái ismét összecsaptak, és a kör végén Viñales maga mögé utasította Aleix Espargarót, így feljött a hetedik pozícióba.

Innentől kezdve nem változott az élmezőny sorrendje. Bagnaia magabiztos előnnyel, 3,232 másodperccel nyerte meg az Osztrák Nagydíjat Martín előtt, Bastianininek pedig végképp nem kellett egyik irányba sem figyelnie. Marc Márquez az előzések után szintén könnyedén tartotta meg a negyedik pozíciót, míg mögötte Binder, Bezzecchi, Viñales, Morbidelli, Aleix Espargaró és a Pol Espargarót az utolsó előtti körben megelőző Álex Márquez lett az első tíz sorrendje.

A MotoGP spielbergi főfutamának végeredménye