back to top
2024. szeptember 16. 21:24
KezdőlapMotoGPMartín felülvizsgálná a vesztét okozó szabályt, Bagnaia szükségtelennek tartja ellenfele büntetését

Martín felülvizsgálná a vesztét okozó szabályt, Bagnaia szükségtelennek tartja ellenfele büntetését

Jorge Martín úgy véli, felül kell vizsgálni a szabályt, amelynek megszegéséért büntetést kapott az Osztrák Nagydíj sprintfutamán, és kijelentette, ha előre tudja a sportfelügyelők döntését, akkor nem engedi vissza maga elé Francesco Bagnaiát. A címvédő szintén szükségtelennek titulálta a szankciót.

Akár óriási csatát is hozhatott volna az Osztrák Nagydíj sprintje, ám ez végül elmaradt, pontosabban csak az első néhány körben kapta meg a közönség. Jorge Martín ugyanis aztán nem tudta érdemben támadni Francesco Bagnaiát, majd minden esélyét elvesztette erre, ugyanis a sportfelügyelők hosszú körös büntetésre ítélték.

Ennek oka, hogy a verseny elején a 2-es sikánban megpróbált elmenni a címvédő mellett, de elfékezte magát, és levágta a sikánt. Bár valamennyire lelassított, hiszen Bagnaiát visszaengedte maga elé, de a szabályok szerint ilyenkor legalább 1 másodpercet kell veszítenie, ám ez nem történt meg. Martín szerint nem igazságos ez az előírás.

Martín büntetése és Marc Márquez bukása után Bagnaia könnyedén nyerte meg a spielbergi sprintet

„Biztos, hogy felül kellene vizsgálni a szabályt – nyilatkozta. – Szerintem harcolhattam volna Peccóval. A [gumi] nyomására vonatkozó szabály miatt vártam néhány kört, hogy bemenjek [a büntetőívre]. Végső soron sok mindenre kell egyszerre gondolni. Amikor pedig támadni akartam, egyenesen mentem, és elküldtek a hosszú körre. Miután időt veszítettem, nem hiszem, hogy igazságos [megbüntetni ezért]. Ha már az ember időt vesztett, nem tudom, miért van szükség erre. Nem azért megyek egyenesen, mert így akarok, hanem, mert a határon vagyok a küzdelemben. Ilyen körülmények között talán időt is vesztek… Lehet, hogy hagyni kellene a versenyzést, és legalább élvezni a jó csatát.”

Hogy Martín mire lett volna képes Bagnaia ellen a futam második felében, azt soha nem tudjuk meg, mivel a 8. körben letöltötte büntetését. A második helyet mindenesetre így is megtartotta, pontosabban visszakapta, hiszen néhány körrel később Marc Márquez elesett. A Pramac motorosa ugyanakkor kijelentette, ha előre tudja, hogy szankcionálják, akkor vissza sem engedte volna maga elé a gyári Ducati motorosát.

Már a győzelmet vette célba Marc Márquez, amikor a „legrosszabb pillanatban” jött a hiba

„Igazságos vagy sem, végül is ez van – fogalmazott. – Ez a nap tele volt komplikációkkal. A legjobbamat nyújtottam ebben a helyzetben. Végső soron kicsit mélyen mentem be [a kettes sikánba], mert Pecco mellett nem volt sok helyem, és még el is engedtem őt. Nem csináltam gyors levágást, hanem elvesztettem a pozíciót Peccóval szemben. Még így is hosszú körös büntetés járt. Ha ezt tudom, maradtam volna az első helyen, és megvártam volna a büntetést. Azonban így alakult.”

A büntetésről Bagnaiát is megkérdezték, aki valamennyire riválisa mellé állt ebben a témában. „Jorge elkövetett egy hibát, ami sokba került neki – jelentette ki. – Azzal viszont, hogy így vágta le a pályát, már eleve időt bukott, így nem hiszem, hogy szükség volt a büntetésre. Ugyanakkor ezek a szabályok, és be kell tartani őket.”

A 27 esztendős pilóta ezután felidézte, hogy pontosan mi történt a 2-es sikánban, ami előidézte Martín büntetését. Elárulta, hogy olyan döntésre kényszerítette ellenfelét, amellyel mindenképpen pórul jár: vagy szimplán elveszíti a pozíciót vele szemben, vagy pedig nem tudja bevenni a kanyart. Végül utóbbi valósult meg.

„Az egyes kanyarból jól jött ki, ahogyan én is – emlékezett vissza. – Szóval úgy döntöttem, hogy kívülre megyek, és aztán azt mondtam [magamban], hogy »most úgy fogok fékezni, mint egy időmérőn. Ha úgy akar fékezni, mint én, akkor szélesre fog menni, ez bizonyos.« Megcsinálta, és szélesre futott. Az biztos, hogy amikor az ember levágja a sikánt, már időt veszít, de a szabály az szabály, egy másodpercet kell visszaadni, és ő nem tette meg.”

A Trackhouse döntésének árnyékos oldala – mi vezetett az amerikai Roberts mellőzéséhez?