back to top
2024. szeptember 17. 20:12
KezdőlapMotoGPUtolsó pillanatos változtatás szült újabb hibát Marc Márqueznél, aki végig hitt a...

Utolsó pillanatos változtatás szült újabb hibát Marc Márqueznél, aki végig hitt a negyedik helyben

Marc Márquez elárulta, az Osztrák Nagydíj előtt az utolsó pillanatban le kellett cserélni az első gumit, majd miközben annak felmelegítésére koncentrált, nem aktiválta az összeültető-rendszert. A nyolcszoros világbajnok ezúttal egész hétvégén jól érezte magát, de a nagy eredmény nem jött, ellentétben néhány korábbi alkalommal.

Az Osztrák Nagydíj főfutama előtt Marc Márquez esetében az volt a kérdés, hogy képes lesz-e felvenni a versenyt Francesco Bagnaiával és Jorge Martínnal, és tud-e esetleg harcolni a győzelemért. Azonban a rajt után már egészen más kérdéseket kellett feltenni vele kapcsolatban, és végül a megszerzett negyedik helynél nem volt feljebb számára.

Martín csak az elején tudta megszorítani Bagnaiát, Marc Márquez nagyot zárkózott a rossz rajtja után

Ennek oka, hogy a spanyol motoros első méterei borzalmasan sikerültek, ugyanis az összeültető-rendszer nem aktiválódott, ráadásul még a bukótérbe is ki kellett mennie, miután az 1-es kanyar előtt összeütközött Franco Morbidellivel. Márquez elismerte, hogy előbbi az ő hibája volt, de elmondta, hogy ezt egy másik nem várt esemény előzte meg.

„Ez egy olyan nap volt, amikor valaki azt mondta, hogy »nem fogod megcsinálni« foglalta össze a versenyét a TNT Sportsnak adott nyilatkozatában. – Ahogyan mondtam, ezen a hétvégén rendkívül jól, rendkívül erősnek éreztem magam. Tegnap, a mai bemelegítésen és a versenyen is. A futam előtt viszont nagy problémánk volt az első gumival, és az utolsó pillanatban, nagyon rövid idő alatt cseréltük le. A csapat elképesztő munkát végzett. A felvezető körön az abroncs hőmérséklete még mindig nem tette lehetővé, hogy nyomjam, és arra koncentráltam, hogy felmelegítsem. Eközben nem engedtem ki megfelelően az első [magasságállító] eszközt, ami az én hibám volt, ami miatt az első kanyarban már a középmezőnyben voltunk, és sajnos nagy ütést kaptam Morbidellitől. Az első kanyarban tizenharmadikok voltunk. Utána azt mondtam [magamban], hogy »rendben, légy türelmes, lépésről lépésre!«. Tudtam, hogy a negyedik helyre van esély, amikor pedig negyedik voltam, próbáltam nyomni egy kicsit, de láttam, hogy [Enea] Bastianini túl messze van. Néhány csepp esőre vártam, de nem érkezett meg.”

A tempója alapján Márqueznek valóban jó esélye lett volna minimum a dobogóra, de ezúttal nem jött ki a lépés számára. Ugyanakkor a mostani negyedik helye a szemében nagyon másképpen néz ki, mint ugyanez a pozíció Silverstone-ban, amelyet a legrosszabb teljesítményének titulált. A 31 éves pilóta szerint lényegében most az ellenkezőjét élte át annak, amit jó néhány korábbi fordulóban, amikor a szenvedés ellenére meglett neki a dobogó.

„A vasárnapi futam végeredményéből nem látszik, de [idén] ezen a hétvégén nyújtottuk az egyik legjobb teljesítményt – fogalmazott. – Megvolt a teljesítmény, megvolt a sebesség, minden edzésen versenyképesek voltunk, és nagyon jól éreztem magam. Ennek nagyon örülök. Néha előfordult, hogy nem volt meg az érzet, és egész hétvégén küszködtünk, aztán vasárnap másodikként zártunk, mint Montmelóban, és nem tudom, melyik pályákon. A mai nap, illetve ez a hétvége ennek az ellenkezője volt. Jól éreztem magam, de a legfontosabb pillanatban jött egy hiba, majd még egy.”

A MotoGP két hét múlva Aragóniába, egy Márquez számára kedvező helyszínre látogat, ahol összesen hatszor, a MotoGP-ben ötször nyert korábban. Az óramutató járásával ellentétes vonalvezetés valóban növeli a Gresini pilótájának az esélyeit, de ő maga úgy véli, ha minden klappol, akkor sem lesz könnyű dolga.

„Aragóniában a burkolat ismét módosulni fog a normál változatra – árulta el. – Meglátjuk, hogy ezzel az új motorral igazán jól érzem-e magam az ausztriai különleges burkolathoz képest. Ezt ott fogjuk megtudni. Ahogyan a sachsenringit és az austinit, úgy az aragóniai pályát is szeretem. Egy tökéletes hétvégével talán lesz esélyünk küzdeni az élmenők ellen, de tudjuk, hogy nagyon gyorsak, és még tökéletes körülmények között, tökéletes teljesítménnyel is nehéz lesz harcolni velük.”