back to top
2024. szeptember 18. 20:47
KezdőlapMotoGPIsmét MotoGP-motorra ül Dovizioso

Ismét MotoGP-motorra ül Dovizioso

A Yamaha bejelentette, hogy Cal Crutchlow a sérülése miatt továbbra sem tudja ellátni tesztpilótai feladatát. A brit versenyzőt Andrea Dovizioso fogja helyettesíteni a héten esedékes misanói privát teszten.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a héten több gyártó is Misanóban fog tesztelni. A koncessziós szabályzatnak megfelelően a KTM állandó versenyzőt nem küldhet pályára, így az RC16-ost Dani Pedrosa fogja vezetni, a Yamahát és a gyári Hondát viszont többek között Fabio Quartararo és Álex Rins, illetve Joan Mir és Luca Marini fogja képviselni.

Mélypont a Yamahánál: két éve nem fordult elő velük az, ami az Osztrák Nagydíjon történt

Persze ettől még az ő tesztpilótáik is szerephez jutnak, ám a hangvillások esetében cserére volt szükség. Cal Crutchlow Mugellóban és Silverstone-ban is rajthoz állt volna szabadkártyával, ám a kézsérülése, valamint a műtét utáni komplikációk miatt erre nem volt lehetősége. A brit versenyző mostanra sem épült fel, így a Yamahának Misanóban is nélkülöznie kell.

Azonban lesz, aki helyettesítse a háromszoros MotoGP-futamgyőztest. A Német és a Brit Nagydíjon a Yamaha Remy Gardnert ültette fel a sérült Álex Rins motorjára, ám a 26 esztendős motoros kijelentette, hogy a versenyzésre akar koncentrálni. Misanóban ezért nem ő, hanem Andrea Dovizioso fogja hajtani Crutchlow motorját.

Az olasz pilóta két időszakban is versenyzett a Yamahával: előbb 2012-ben a Tech3 csapatánál, majd 2021-es visszatérése alkalmával a következő évre nevet változtató Petronas istállójánál. 2022-ben ráadásul pont a Marco Simoncelliről elnevezett pályán teljesítette utolsó versenyét a királykategóriában, majd utána történetesen Crutchlow váltotta őt. Persze ennél frissebb emlékei is vannak az M1-esről, hiszen néhány hete egy előzetes tesztet teljesített Mugellóban.

„Sajnálom, hogy Cal még mindig nincs jól, és remélem, hamar felépül – nyilatkozta Dovizioso a teszt kapcsán. – Ezzel együtt örülök a lehetőségnek, hogy ismét MotoGP-motorra ülhetek, és izgatott vagyok. Szeretném megköszöni a Yamahának ezt az esélyt. Remélem, képes leszek hozzájárulni a motor fejlődéséhez.”

Jöhet a szenzációs visszatérés? – Dovizioso nem zárta ki

„Először is engedjék meg, hogy elmondjam, mindannyian gyors felépülést kívánunk Calnak, és reméljük, hamarosan viszontlátjuk őt a pályán a tesztcsapatunknál – fogalmazott Massimo Meregalli, a Yamaha csapatigazgatója. – Ugyanakkor nem engedhetjük meg magunknak a tétlenkedést, ezért örömmel erősítjük meg, hogy Andrea beleegyezett, hogy beugorjon Cal helyére, és a misanói privát teszten betöltse a gyári Yamaha tesztpilótai szerepét. Andrea és a Yamaha évek óta közeli kapcsolatban vannak. Dovi egy kiváló képességekkel megáldott, precíz pilóta, aki emellett nagyon jól érti a MotoGP technikai oldalát. A bajnokságban szerzett tapasztalatán kívül ráadásul a Yamaha projektjében is otthonosan mozog, úgyhogy nagyon várjuk, hogy folytassuk vele az együttműködést. Azt gondoljuk, hogy segíteni fog nekünk értékes adatokat gyűjteni, és jó visszajelzéseket ad majd.”