back to top
2024. szeptember 16. 20:57
KezdőlapMotorsportHalálos baleset történt a Man-szigeti verseny időmérőjén

Halálos baleset történt a Man-szigeti verseny időmérőjén

Tragikus kimenetelű bukás történt az amatőrök és félprofik számára kiírt Man-szigeti viadal, a Manx Grand Prix kvalifikációján. A 43 éves ír pilóta, Louis O’Regan vesztette életét.

Köztudott, hogy a Man-szigeti TT a világ alighanem legveszélyesebb motorsport-eseménye. A legtöbb évben történik legalább egy halálos baleset, ám idén a mezőny szerencsére elkerülte a tragédiát. Maga a helyszín viszont nem, ugyanis az amatőrök és félprofik számára kiírt Manx Grand Prix időmérőjén vasárnap végzetes bukás történt.

A beszámolók szerint Louis O’Regan körülbelül délután 5 órakor esett el a rendezvény legelső napján. Bár a pontos körülmények egyelőre nem ismertek, de állítólag olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy nem volt valós esélye a túlélésre, annak ellenére, hogy a beavatkozók mindent megtettek a megmentésének érdekében.

Magát a rossz hírt egy közleményben tudatták. „A Manx Grand Prix szervezői mély szomorúsággal erősítik meg, hogy a 43 éves Louis O’Regan elhunyt a 2024-es esemény nyitókvalifikációján, a Kate’s Cottage-ban történt balesetben szerzett súlyos sérülések következtében” – olvasható a rendezvény hivatalos honlapján.

O’Regan a Londontól 77 kilométerre található Didcot nevű kisvárosban élt barátnőjével, Sarah-val. 2013-ban vett részt először a Manx Grand Prix-n, ekkor tizenkettedik lett az újoncok között. Legjobb teljesítményét hat évvel később nyújtotta, amikor 114,7 mérföld per órás, azaz körülbelül 184,59 km/h-s átlagsebességet produkált egy kör során a junioroknál. Versenyzőtársai és barátai elkötelezett, szenvedélyes pilótaként emlékeznek rá.

A baleset után aznap már nem is indították újra a körözést, így hétfőn folytatódott az esemény. Sajnos a halálos kimenetelű bukások ezen a rendezvényen sem ritkák: tavaly például ketten is életüket vesztették két különböző balesetben: az egyikük a 33 éves Gary Vines, a másikuk a 69 esztendős Ian Brainbridge volt.

A Manx Grand Prix egyébként nagy hagyományokra tekint vissza, hiszen az első versenyt még 1923-ban rendezték MARC, azaz Manx Amateur Road Race néven. Mostani nevét 1930-ban kapta meg. A viadal lényege, hogy jóval hozzáférhetőbb a Man-szigeti TT-nél, bár a legjobbak a profik között is rajthoz állhatnak, de csak régi motorral.