back to top
2024. szeptember 17. 23:49
KezdőlapMotoGPRossi megfejtette, miért tűnt el Acosta az élmezőnyből, majd elárulta Bezzecchi küszködésének...

Rossi megfejtette, miért tűnt el Acosta az élmezőnyből, majd elárulta Bezzecchi küszködésének okát

Valentino Rossi szerint a nagy bukásai miatt Pedro Acosta „leeresztett”, és ez okozta a visszaesését a KTM gyengélkedése mellett. A Doktor csapatának egyik mostani pilótájára, Marco Bezzecchire, illetve az ő helyére érkező Franco Morbidellire is kitért.

Pedro Acosta valósággal berobbant az idei szezon elején a MotoGP-be, hiszen már a második főfutamán dobogóra állhatott. Ezt a bravúrt vasárnap aztán még egyszer, sprinten pedig háromszor tudta megismételni. Azonban ezeket az eredményeket mind a Holland TT előtt érte el, mivel az asseni főfutamon elszenvedett bukása óta nem tudja a korábbi formáját hozni. Ennek a látványos visszaesésnek az okát már többen próbálták megkeresni, nemrég pedig Valentino Rossi is megszólalt a témában.

Lelkesen érkezett, szorongással távozik Ausztriából Acosta, aki egyvalamihez „nem elég tökös”

„Úgy tűnik, hogy a KTM-nek idén elég sok problémája van – mondta Rossi az olasz Sky Sportsnak. – A tavalyi évhez képest nagyobb a lemaradásuk a Ducati mögött. Ez még akkor is igaz, ha olyan tapasztalt versenyző ül a motoron, mint [Brad] Binder, szóval egy újoncnak ez biztosan nem könnyű.”

„Acosta nagyon motiváltan és lelkesen érkezett meg a MotoGP-be, de aztán elkezdett egyre többet bukni, ráadásul elég nagyokat – jegyezte meg. – A MotoGP-ben megérzed az ilyen ütéseket, az persze egy másik kérdés, hogy többször sérülsz-e meg [mint a kisebb kategóriákban]. Ettől pedig [Acosta] egy kicsit leeresztett. De szerintem ő továbbra is nagyon erős, és ha a KTM-nek sikerülne a Ducati közelébe kerülnie, akkor ott lesz a mezőny legelejében.”

Rossi saját csapatának, a VR46-nak a kötelékében is van egy némileg alulteljesítő pilóta, legalábbis, ha a tavalyi önmagával mérjük össze: Marco Bezzecchi. Az olasz versenyző tavaly megnyert három főfutamot, és többször is felállhatott a dobogóra. Ebben a szezonban azonban még csak egy harmadik helyet mutathat fel, amin kívül nem is tudott a legjobb ötben végezni. A tavulliai istállónál azonban mindenképpen szeretnének egy jó eredménnyel elköszönni tőle, hiszen jövőre már az Aprilia gyári alakulatát fogja erősíteni.

A VR46-tól távozó Bezzecchi tartott Rossi reakciójától, aki egyszerre szomorú és boldog

„Bezzecchi pszichológiai szempontból nagyon nehéz helyzetben van – elemezte a versenyzője állapotát Rossi. – Tavaly a szezon egy bizonyos pontjáig a régi motor [a 2022-es Ducati] valószínűleg még jobb volt, mint az új [a 2023-as Desmosedici]. És amikor megfelelő hétvégéje volt, akkor tudott is vele nyerni. Idénre pedig úgy döntött, nálunk marad, annak ellenére, hogy továbbra is a régi gépeket használjuk. Azonban a GP23 egy kicsit bonyolultabb és valamivel durvább, emiatt pedig küszködik, és még egy nyolcadik helyért is meg kell küzdenie, ami nem könnyű. De mi szeretnénk közel kerülni hozzá, és ebben a helyzetben is megpróbáljuk motiválni. Csodálatos lenne, ha elérne egy jó eredményt a vége [a távozása] előtt.”

Bár már korábban kiderült, hivatalosan csak nem régóta tudjuk, hogy Franco Morbidelli fogja pótolni Bezzecchit a VR46-nál. Ennek pedig Rossi kimondottan örül. „Nagyon boldoggá tett, hogy Franco kerül hozzánk, mivel ő volt az első pilóta a [VR46] Akadémián Sic [Marco Simoncelli] után” – emlékeztetett a Doktor.

Rossi: Kígyókat tenyésztettem, amelyek az első adandó alkalommal lecsaptak rám

„Szóval nagyon boldog vagyok amiatt, hogy nálunk fog versenyezni, és egyben nagyon izgatott vagyok a jövő évi felállásunkat illetően, hiszen ismét két olasz versenyzőnk lesz. [Fabio] Di Giannantonio nagyon jól teljesít, és így most elég jól cseng a neve a Ducatinál, másrészt pedig ott lesz Franco, aki pedig az Akadémia pilótája. De egyelőre Bezzecchivel szeretnénk jó eredményt elérni.”