back to top
2024. szeptember 19. 02:18
KezdőlapMotoGPRossi segítheti ki Bagnaiát jövőre Marc Márquez ellen – állítja a többszörös...

Rossi segítheti ki Bagnaiát jövőre Marc Márquez ellen – állítja a többszörös MotoGP-futamgyőztes

Alex Barros szerint jövőre fagyos lesz a kapcsolat a csapattársakká váló Francesco Bagnaia és Marc Márquez között. A korábbi MotoGP-pilóta azt mondta, Valentino Rossi arról beszélt neki, már vannak ötletei arról, hogyan segíti ekkor majd a VR46 Akadémiához tartozó Bagnaiát. Barros arról is szót ejtett, hogy meglátása szerint melyik területen jobb a címvédő motorja Jorge Martín gépénél.

Marc Márquez tavaly több évnyi küszködés után hagyta el a Hondát, és idénre a Gresinihez igazolt. Azonban a nyolcszoros világbajnok jövőre már a Ducati gyári alakulatát fogja erősíteni, így a következő szezonban ismét a mezőny legjobb motorján fog ülni. Az biztos, hogy így sem lesz könnyű dolga, hiszen a másik piros gépet az előző két MotoGP-trófeát hazavivő Francesco Bagnaia fogja használni.

Márquez átigazolásával kapcsolatban így pont az az egyik legérdekesebb kérdés, hogyan tud majd együttműködni Bagnaiával. Nemrég Alex Barros szólalt meg ebben a témában. Barrosnak nem ismeretlen a gyorsaságimotoros-világbajnokság miliője, hiszen 1990-től 2007-ig versenyzett a királykategóriában, ezalatt hét futamot tudott megnyerni.

Rossi szerint Marc Márquez személyében „egy nagyon kellemetlen” csapattársa lesz Bagnaiának

„Amikor Marc megérkezik a Ducatihoz, egy vezérpilótát talál majd ott – mondta Barros Bagnaiára utalva a Motosannak. – És már az első alkalommal, amikor felülnek majd a motorra, nagyon nagy rivalizálás fog kettejük közt elkezdődni. De azt hiszem, Bagnaia tisztában van azzal, hogy mi fog történni. Háború lesz a garázson belül, és a Ducati [vezetőinek] nehéz lesz mindent kézben tartania. Ha pedig nem lesznek képesek erre, azzal a többi gyártónak adhatnak mozgásteret, például az Apriliának és a KTM-nek. Persze csak ha 2025-re ők elég jó motort tudnak készíteni”.

Bár Barros úgy látja, hogy a címvédőnek jövőre nem lesz könnyű dolga, szerinte az olasz pilóta számíthat majd a neves mentora segítségére. „Bagnaia Valentino [Rossi] Akadémiájának az egyik versenyzője, és mindannyian tudjuk, hogy Vale mit gondol Marcról a közöttük történtek miatt – magyarázta a brazil expilóta. – Pecco nem foglalt állást nyilvánosan, de látszik, hogy ezek a dolgok ott vannak [a fejében]. Persze politikailag [korrekten viselkednek], de nem barátok. Amikor jövőre Marc megérkezik, és ezáltal megváltoztatja a helyzetet, sok vita lesz [a csapaton belül]. Nehéz lesz kezelni ezt a két versenyzőt, persze a nyilvánosság szeme előtt minden rendben lesz, de befelé egyáltalán nem lesz könnyű.”

„Beszéltem erről egy kicsit Valentinóval, és nagyon világos elképzelései vannak – jelentette ki Barros. – Tudja, hogy mit kell tennie, és mindenben segíteni fogja Bagnaiát. De ez nem lesz könnyű, szóval szerintem Pecco már most is tisztában van azzal, hogy jövőre nehéz éve lesz. Már elég hosszú ideje van a Ducatinál, két világbajnoki címet nyert velük, most pedig a harmadikért küzd. De egy olyan versenyző fog oda megérkezni, aki felboríthatja az egyensúlyt, és így sok minden megváltozhat majd a szezon során.”

Bagnaia elárulta, milyen tanácsot kapott Rossitól, aki Verstappenhez hasonlította őt

Viszont Bagnaiának idén még nem annyira Márquezre, mint inkább Jorge Martínra kell odafigyelnie, hiszen vele van harcban a bajnoki címért. A Pramacot képviselő Martín vetélytársához hasonlóan egy Desmosedici GP24-en, vagyis a legújabb Ducatin ül. Ám Barros szerint ez nem azt jelenti, hogy a spanyol pilóta teljesen ugyanolyan technikai adottságok mellett indul csatába.

„Anélkül, hogy elvitatnám Pecco érdemeit, hiszen ragyogó szezonja van, azt látom, hogy az ő Ducatija valamivel erősebb [mint Martíné], különösen a kanyarokból való kijövetelkor – tette hozzá. – Azt lehet látni, hogy Martín motorjának a kanyarokból kifelé nehezebb dolga van. Azt nem tudom, hogy vannak-e más különbségek is. Ez szerintem aprónak tűnik, de két a legmagasabb szinten lévő versenyzőnél minden ilyen apróság többé-kevésbé döntő jelentőségű lehet.”

Ezúttal Bagnaia volt érinthetetlen, a gladiátorként küzdő Martín csak tartani tudta magát