back to top
2024. szeptember 15. 18:12
KezdőlapSuperbikeÉles kritika érte a Superbike-vb egyenlőtlenül elosztott versenynaptárát

Éles kritika érte a Superbike-vb egyenlőtlenül elosztott versenynaptárát

Michael van der Mark kritizálta a Superbike-világbajnokság 2024-es versenynaptárát, mondván, a szezon első része meglehetősen szellős volt, a hajrában viszont rendkívül sűrű lesz a program. A gyári BMW pilótája elárulta, hányadik helyet célozta meg az összetettben.

Bár az elmúlt években is igaz volt a Superbike-világbajnokság versenynaptárára, hogy az őszi szakasz sűrűbb a tavaszi és a nyári programnál, de idén ez hatványozottan így van. A másodiktól az ötödik fordulóig rendre igaz volt, hogy az adott versenyhétvége minimum négy héttel követte az előzőt, sőt, az asseni és a misanói események között nem kevesebb mint nyolc hét telt el.

Ehhez képest a nyolcadik, magny-cours-i forduló és a szezonzáró jerezi hétvége között mindössze hat hét különbség lesz, az utolsó négyet pedig mindössze öt hét alatt fogják lezavarni, vagyis ebben az időszakban egyetlen szabad hétvége lesz. Persze hozzá kell tenni, hogy az október 11-e és 13-a között esedékes estorili esemény csak azért ugrott be, mert a Balaton Park Circuitet törölték a versenynaptárból. Utóbbi pedig jóval korábban, egészen konkrétan az elmúlt napokban lett volna esedékes. Michael van der Mark ugyanakkor ennek tudatában is élesen bírálta a programot.

„Az utolsó öt versenyhétvégét hét hét alatt kell lebonyolítani – nyilatkozta a holland versenyző a Racesport.nl-nek. – Miután az év első felében csupán néhány futam volt, most, a szezon végén intenzív időszak áll előttünk. Számít, hogy minden Európában zajlik. Hirtelen nem tudok mást tervezni, mert versenyeznünk kell.”

Csapattársa felfedte, miért bukik ennyire keveset Razgatlıoğlu, a „paddock legjobb versenyzője”

A holland pilóta arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a következő időszakban valaki komolyabb következményekkel járó balesetet szenved, annak várhatóan több hétvégét is ki kell hagynia „Fontos lesz, hogy ne sérüljünk meg – jelentette ki a 31 éves motoros, aki az előző két esztendőben maga is rengetegszer hiányzott, idén viszont minden helyszínen ott volt. – Danilo Petrucci például komoly sérülést szenvedett, de végül csak Assenben hiányzott. A következő hetekben nem úszná meg ennyivel.”

Van der Mark az egyetlen pilóta a bajnokság első tíz helyezettjéből, aki idén egyszer sem állhatott fel a dobogóra. A gyári BMW versenyzője a kilencedik helyen áll a tabellán, 121 pontja pedig kevesebb mint harmadannyi a csapattársa, a rekordokat döntő Toprak Razgatlıoğlu által gyűjtött mennyiséghez képest. Ugyanakkor az ötödik pozíciót elfoglaló Andrea Locatelli csak 34 egységre van tőle, ezért őt és a közöttük lévőket szeretné szeretné elkapni az idényzáró végéig.

„Jelenleg kilencedik vagyok, de az ötödik helyhez képest nem nagy a lemaradásom – fogalmazott. – Az idény utolsó szakaszában biztosan lehet még javítani néhány pozíciót. Úgy gondolom, hogy jó és egyben reális cél, hogy idén az első ötben legyünk, már ha sikerül fenntartani a portimãói hétvégén mutatott formát.”