back to top
2024. szeptember 18. 20:39
KezdőlapMotoGPMarc Márquezt nem érdekli, hányszor esett el, szerinte nem is mindegyik az...

Marc Márquezt nem érdekli, hányszor esett el, szerinte nem is mindegyik az ő hibája volt

Marc Márquez kijelentette, természetesen örülne, ha kevesebbet bukna, de végső soron nem érdekli az erre vonatkozó számadat. A nyolcszoros világbajnok úgy véli, az idény első hétvégéin produkált eséseinek egy része nem az ő hibájából történt, és ezeknek továbbra sem érti az okát.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Marc Márquez a szezon felénél vezette a bukási rangsort a MotoGP-ben. A Gresini pilótája tíz hétvége alatt tizenöt alkalommal került a földre, és ehhez azóta hozzátett egyet az Osztrák Nagydíj sprintfutamán bemutatott esésével. Ha ilyen ütemben „termeli” a baleseteket, akkor beállítja a tavalyi 29-es mérlegét.

Marc Márquez visszavette a vezetést a bukási „ranglistán”, a felzárkózó Acostából kijött az újonc

Pedig a közvélemény nagy része arra számított, hogy azzal, hogy Márquez a Hondáról a Ducatira vált, kevesebbet fog hibázni, ám ez egyelőre nincs így. A nyolcszoros világbajnok ugyanakkor leszögezte, alapvetően nem foglalkoztatja ez a statisztikai adat. „Természetesen szeretnék kevesebbet esni – nyilatkozta a Motorsport-Total.com-nak. – A bukások száma viszont végső soron nem érdekel.”

Persze ha a trendet vizsgáljuk, akkor a 31 éves motoros teljesítménye javul ilyen téren, hiszen eséseinek nagyobbik részét még a szezon első szakaszában produkálta. Ezek között akad olyan, amelyet a mai napig nem tud mire vélni. „Igaz, hogy az idény első részében, Portimãóban és Austinban sokat buktam – fogalmazott. – Ez nem az én hibám volt. Ezeken a futamokon volt néhány olyan esésem, amelynek nem tudom [az okát]. Nem igazán értem a dolgot. Ez negatívan befolyásolta az önbizalmamat.”

Márquezzel többször is előfordult, hogy a pénteki edzéseken elesett, adott esetben többször is, ami nem segítette a magabiztosságát. A hátralévő fordulókra azt a célt tűzte ki, hogy időben megtalálja a limitet anélkül, hogy ehhez túlságosan nagy kockázatot vállalna. „A megfelelő módon kell megpróbálnunk megtalálni a határokat – jelentette ki. – Az a legpozitívabb dolog, hogy főleg az edzéseken esek el.”

Már a győzelmet vette célba Marc Márquez, amikor a „legrosszabb pillanatban” jött a hiba

Ami utóbbi mondatot illeti, Márquez a tizenhat eséséből hatot a szombati vagy a vasárnapi versenyen produkált, és az időmérőn is bukott, ami nem a legjobb arány. Igaz, a hosszú versenyen történt bukásai közül egyikért sem kizárólag ő tehető felelőssé: a Portugál Nagydíjon összeütközött Francesco Bagnaiával, míg Austinban gondjai voltak a fékkel. „A főfutamokon általában a motoron maradok – hangsúlyozta. – Ez a legfontosabb.”

Ugyanakkor a bukásai is hozzájárultak ahhoz, hogy egyrészt 83 pontos hátránya legyen a tabella élén álló címvédővel szemben, másrészt immáron Enea Bastianini is előtte legyen az összetettben, hiszen utóbbi kevesebb mint feleannyit esett. A 26 esztendős pilótával szemben Márquez 22 egységgel marad el.