back to top
2024. szeptember 18. 20:44
KezdőlapMotoGPA Trackhouse főnöke semmit sem fog elvárni Ogurától, és a leigazolása veszélyeivel...

A Trackhouse főnöke semmit sem fog elvárni Ogurától, és a leigazolása veszélyeivel is tisztában van

Davide Brivio szerint jövőre még semmit sem fognak elvárni Ogura Ajtól. A Trackhouse csapatfőnöke tudja, hogy szatellitcsapatként bizonyos veszélyeket rejt egy újonc „bevállalása”.

Sokakat meglepett a Trackhouse Racing, amikor véglegesítette a jövő évi pilótafelállását. A MotoGP legfiatalabb csapata ugyanis Raúl Fernández mellé Ogura Ajt igazolta le. A japán versenyző idén nagyszerűen teljesít a Moto2-ben – jelenleg második az összetettben –, tehát nem ilyen szempontból jelentett meglepetést az érkezése, hanem azért, mert az amerikai Joe Roberts „helyett” választották ki.

A Trackhouse döntésének árnyékos oldala – mi vezetett az amerikai Roberts mellőzéséhez?

Abban persze semmi különbség nem lett volna Roberts és Ogura között, hogy mindketten újoncként szembesültek volna a királykategória kihívásaival. A Trackhouse csapatfőnöke, Davide Brivio pedig tisztában van azzal, hogy ilyenkor nem szabad túl nagy nyomást helyezni a versenyzőre. Ez viszont az istállónak is megnehezíti az életét.

„Nem könnyű, ha egy újonc van a csapatban, hiszen ilyenkor legalább egy évet el kell úgy töltenünk, hogy nem várunk el tőle semmit – nyilatkozta Brivio. – Szóval [jövőre] majd csak hagyjuk, hogy élvezze a motorozást, és hogy nyugodtan szerezzen tapasztalatot. És aztán meglátjuk, hogy néhányszor meg tud-e »villanni«.  Mondjuk egy szabadedzésen, ami jól sikerül, vagy talán egy időmérőn, ami nem megy rosszul. Ilyenkor meg kell próbálnod kiismerni a helyzetet, figyelve az útközben kapott jelekre. Aztán a második vagy harmadik évben megpróbálhatsz csinálni vele valami komolyabbat.”

Szerencsére Briviónak már van tapasztalata újoncokkal, még abból az időből, amikor a Suzuki csapatfőnöke volt. A japán gyártó alakulatával debütált például Maverick Viñales, Álex Rins és Joan Mir is a MotoGP-ben. Ez azonban a Trackhouse dolgát nem feltétlenül könnyíti meg. „Természetesen van némi veszélye ennek a döntésnek, hiszen mi egy független csapat vagyunk – mondta az olasz sportvezető. – Így pedig más helyzetben vagyunk. Abban az időben [a Suzukinál] egy gyári csapat voltunk, amely megpróbált gyári versenyzőket kinevelni a jövőre nézve. Most viszont egy szatellitcsapat vagyunk, és így fennáll a veszélye annak, hogy ha [Ogura] jó lesz, akkor 2027-ben valaki megpróbálja majd ellopni tőlünk.”

Rossiékon nőtt fel, de Kató a legnagyobb példaképe a MotoGP következő japán versenyzőjének

„Persze megpróbáljuk majd boldoggá tenni, és mind tudjuk, hogy ez egy középtávra szóló program. Ismerjük a kockázatot – tette hozzá. – Megpróbálunk jó környezetet teremteni körülötte. A legfontosabb pedig az, próbáljunk meg továbbra is versenyképes motort használni, hogy meg tudjuk győzni Raúlt és Ajt, hogy maradjanak nálunk, ameddig csak lehet. Ezt még úgy is [megpróbáljuk], hogy egy elég nagy kihívás. Hiszen tudjuk, hogy ha egy gyári csapat hív egy pilótát, általában ő válaszol nekik. De ez rendben van így, mi szembenézünk ezzel a kihívással!”