back to top
2024. szeptember 19. 04:05
KezdőlapMotoGPMarini és Mir is úgy látja, „fantasztikus” lenne, ha a Hondának sikerülne...

Marini és Mir is úgy látja, „fantasztikus” lenne, ha a Hondának sikerülne véghez vinnie a tervét

Luca Marini és Joan Mir is üdvözölné, ha a Honda valóban leigazolná Fabiano Sterlacchinit. A KTM-et elhagyó szakemberről Pol Espargaró csak a legjobbakat mondta.

Nagy fejlesztésre szánta el magát az évek óta küszködő Honda: az aszakaiak egy új központot hoznak létre Milánóban. A japán gyártónak eddig is volt egy bázisa Európában, pontosabban Barcelonában, de az szinte kizárólag logisztikai célok szolgált, az új alkatrészek és fejlesztések eddig mindig Japánból érkeztek.

A Honda új központjának a fejlesztés meggyorsítása mellett lehet még egy pozitív hozadéka: így jóval nagyobb eséllyel tudják magukhoz csábítani Fabiano Sterlacchinit. Az olasz szakember július elején váratlanul távozott a KTM-től, ahol a gyorsasági versenyzés részlegének a technológiáért felelős alelnöki pozícióját töltötte be. A hírek szerint részben pont azért hagyta el az osztrákokat, mert vissza szeretett volna térni a szülőföldjére.

Váratlan szakítás, fontos ember távozik a KTM-től

Az pedig egyáltalán nem véletlen, hogy a Honda nagyon szeretné leigazolni. Sterlacchini 17 évet töltött a Ducatinál, és egészen a MotoGP-projekt technikai koordinátoráig emelkedett a bolognai márkán belül. Miután elhagyta az olasz gyártót, tartott egy kis szünetet, majd 2021 júniusában csatlakozott a KTM-hez. Tehát lényegében két márka felemelkedéséből – már ami a királykategóriát illeti – kivette a részét, és így mindkettő motorjáról tudna hasznos információkkal szolgálni az aszakaiaknak.

A Honda gyári pilótái pedig nagyon örülnének neki, ha a márkának sikerülne véghez vinne ezt az elképzelést. „Nem beszéltem erről senkivel, szóval nincsenek konkrét híreim – nyilatkozta Luca Marini az olasz Motorsportnak. – De az biztos, hogy ő egy nagyszerű mérnök, sokat tud a Ducatiról és nagyon jól vette ki a részét a KTM projektjéből. Szerintem ott jó dolgokat csinált, mivel a KTM most nagyon gyors. A Honda összes embere azon dolgozik, hogy változtasson a helyzeten, és így visszatérjünk az élmezőnybe, ez pedig egy jó lehetőség lenne ennek az elősegítésére. Az fantasztikus dolog lenne, ha ez megvalósulna.”

„Nem ismerem személyesen, de szerintem fantasztikus lenne az érkezése – kezdte Joan Mir. – Szükségünk van kívülről érkező hozzáértők segítségére a projektünk fejlesztéséhez. Méghozzá olyan emberekre, akik segíteni tudnak a japán [mérnököknek] abban, hogy a lehető legjobb módon fejlesszék a motort. Ez az, amit mindig is akartunk. Úgy gondolom, hogy [most már] a Honda érti, hogyan kell csinálni a dolgokat.”

A Hondánál „nem alszanak”, a szezon második felében „nagyobb dolgokat” is fognak tesztelni

Pol Espargarót is megkérdezték Sterlacchiniről, akivel a KTM-nél közvetlenül is dolgozott együtt, hiszen idén már az osztrák gyártó tesztpilótája.  „Fabiano nagyon intelligens, hozzáértő és jó abban, amit csinál – mondta Espargaró, aki még aktív versenyzőként két szezont eltöltött az aszakaiaknál is. – A Hondánál szükségük van egy ilyen emberre, mert ő egy igazi vezető a gyárban, a mérnökök között. A Hondának pedig erre van szüksége, egy európai szakemberre, aki kézben tartja a gyeplőt.”