back to top
2024. szeptember 18. 20:48
KezdőlapMotoGPHivatalos: Nakagami év végén elhagyja az LCR Hondát, Chantra lesz az utódja

Hivatalos: Nakagami év végén elhagyja az LCR Hondát, Chantra lesz az utódja

Az LCR Honda csapata bejelentette, hogy Nakagami Takaaki saját döntéséből fakadóan év végén távozik az istállótól. Utódja a Moto2-ben szereplő Somkiat Chantra lesz.

Újabb dominó dőlt el a MotoGP pilótapiacán, ugyanis hivatalossá vált, hogy Nakagami Takaaki jövőre már nem lesz a mezőny állandó tagja. A japán versenyző az idei év végén távozik az LCR Honda csapatától, méghozzá saját döntésének következtében, legalábbis a felek ezt kommunikálták. Utódja a Moto2-ben szereplő Somkiat Chantra lesz.

Nakagami ugyanakkor marad a Honda kötelékében, és 2025-ben a HRC (Honda Racing Team) teszt- ás fejlesztőpilótája lesz. Ezt a feladatát elsősorban Japánban fogja ellátni, de közelről fogja követni az európai munkát is. Emellett minden bizonnyal versenyezni is láthatjuk még, hiszen a felek feltett szándéka, hogy a következő idényben kapjon szabadkártyás lehetőséget a MotoGP-ben.

A Honda ezzel újabb rendkívül tapasztalt pilótát szerzett a tesztcsapatába. Ami a királykategóriát illeti, jövőre Stefan Bradl mellett már Aleix Espargaró is ki fogja venni a részét a motor fejlesztésében. Hozzájuk képest Nakagaminak más feladata lesz, hiszen elsődlegesen Japánban fog tevékenykedni, de a rutinjának mindenképpen hasznát veszik.

Merthogy abból neki is van bőven: már 2007-ben, mindössze 15 évesen bemutatkozott a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres géposztályában a valenciai szezonzárón, majd a következő két idényben már a teljes szezonban szerepelt. Az ötödik helynél viszont nem jutott előrébb, és bár voltak ajánlatai, 2010-ben visszatért hazájába, ahol többek között megnyerte a Szuzukai 8 órás versenyt. 2011-ben ugyan elindulhatott volna a Moto2-es Japán Nagydíjon, de a hétvége során megsérült, így nem tudott rajthoz állni.

2012-ben viszont már végleg visszatért a világbajnokság mezőnyébe az Italtrans színeiben, majd a következő évben már ötször is dobogóra állhatott, és az indianapolisi, valamint a misanói forduló között zsinórban négyszer lett második. Az összetettben a nyolcadik helyezést érte el, aminek köszönhetően lehetőséget kapott a Honda által támogatott Team Asiánál.

Az első éve nem sikerült jól, és csak huszonkettedik lett a tabellán, de 2015-ben visszatért a dobogóra, majd a következő két évben már egy-egy győzelem is összejött neki. Bár a bajnoki címre egyik évben sem volt esélye, de az immáron két motort indító LCR-nél, illetve a Hondánál így is rá esett a választás, hogy legyen Cal Crutchlow csapattársa a MotoGP-ben.

A királykategóriában viszont soha nem váltotta meg a világot: a hat teljes idénye alatt a 2020-ban elért tizedik pozíció volt a legjobb bajnoki helyezése, dobogón viszont ekkor és máskor sem állt. Az egyetlen pole pozícióját az az évi második aragóniai hétvégén szerezte, de esélye sem volt jó eredményre váltani, hiszen már az 1. körben bukott.

Ami az idei évét illeti, ahogyan márkatársainak, úgy neki sincsen sansza villogni, hiszen a Honda jelenleg egyértelműen a leggyengébb motor a mezőnyben. Az eddig megszerzett 13 pontja viszont csak 1-gyel kevesebb, mint amennyivel csapattársa, Johann Zarco rendelkezik a gyártó legeredményesebb pilótájaként, vagyis arra minden esélye megvan, hogy év végén ő álljon a legelőkelőbb helyen a Honda versenyzői közül.

Az LCR kisvártatva azt is bejelentette, hogy Nakagami utódja a várakozásoknak megfelelően Somkiat Chantra lesz. A 26. életévét decemberben betöltő pilóta ezzel történelmet ír, hiszen ő lesz a MotoGP történetének első thai versenyzője. Mindezt ráadásul hazai környezetben fogja megtenni, hiszen nemrég kiderült, a jövő évi szezonnyitót Buriramban tartják.

Hivatalos: Thaiföldön indul a 2025-ös és a 2026-os MotoGP-szezon

Azon a helyszínen, ahol Chantra 2018-ban még szabadkártyásként debütált a Moto3-ban. A következő évben pedig már a Moto2-ben, a Team Asia színeiben szerepelt. Első három évében nem ért el számottevő eredményt, 2022-ben viszont megszerezte első győzelmét, és tavaly is összejött neki egy diadal. Utóbbi évben otthon is dobogóra állt, összesítésben pedig hatodik lett.

Az idei éve egyelőre nem túlságosan erős, hiszen tizenegy forduló alatt mindössze 64 pontot gyűjtött, ami a tabella tizedik pozíciójára elég. Csapattársát, a kategóriaújonc Mario Ajit ugyanakkor stabilan veri, és eddig csupán két futamról esett ki. Ez utóbbi a stabilitás szempontjából jó jel lehet, kérdés, hogy a Hondával mennyire fogja megállni a helyét.

„Ez nem búcsú, hanem egy »viszlát később« – nyilatkozta Lucio Cecchinello, az LCR csapatfőnöke Nakagamival kapcsolatban. – A Nakagamival való utunk nem ért véget, csak most át fog alakulni, hiszen továbbra is a HRC MotoGP-fejlesztőprogramjában fogjuk őt látni. Az elmúlt hét év fontos volt az LCR család számára. Taka egy nagyszerű, gyors versenyző és egy csodálatos ember, teljes mértékben öröm volt vele dolgozni. Udvariassága, kedvessége és profizmusa sokat jelentett az LCR-csapat minden tagjának és a HRC-nek, amiért örökké hálásak leszünk. Mostantól kezdve alapvető fontosságú lesz a HRC-hez való hozzájárulása, és alig várom, hogy újra láthassam. Az egész MotoGP-paddock tiszteli és csodálja Takát, és ennek minden másnál nagyobb a jelentősége. Köszönjük a munkádat és a velünk töltött időt, Taka!”

„Úgy döntöttem, hogy a 2024-es idény végén befejezem a pályafutásomat a MotoGP-ben – kezdte Nakagami. – Szeretném kifejezni őszinte hálámat minden szurkolónak, akik támogattak engem. Az Idemitsunak és a Hondának is szeretnék köszönetet mondani a hosszú távú támogatásukért. 2025-től kezdve a HRC gépeinek fejlesztésében veszek részt. Örömteli, hogy hasznosíthatom a MotoGP-ben szerzett hétéves tapasztalatomat, izgatottan várom az új fejezetet. Végezetül szeretnék köszönetet mondani Luciónak és az egész LCR-nek, mert egy család tagjának éreztem magam, és hihetetlenül jó volt velük ezekben az években; mindig a szívemben lesznek.”

„Először is szeretném megköszönni Nakagami Takaakinak az elmúlt hét MotoGP-szezonban tanúsított kiemelkedő elkötelezettségét, a legjobbakat kívánjuk neki a következő, Hondával közös fejezetéhez – méltatta ismét pilótáját Cecchinello, majd köszöntötte Chantrát a fedélzeten. – Ami a jövőt illeti, a HRC-vel együtt azt gondoljuk, hogy itt az ideje egy olyan nagy ázsiai tehetség köszöntésének, mint Somkiat Chantra, mivel úgy véljük, megérdemel egy lehetőséget a kétkerekű versenyzés legmagasabb szintjén. A Moto2-ben eltöltött évei során megmutatta az arra való potenciált és a képességeket, hogy fejlődjön és erős versenyzővé váljon a MotoGP-ben. Az LCR és a Honda a lehető legnagyobb támogatást fogja nyújtani neki az új projekt különböző fázisaiban.”

„Izgatottan csatlakozom az LCR csapatához – fogalmazott a thai versenyző. – Mindig is az volt az álmom, hogy fellépjek a MotoGP-be, és ez végre valóra válik. Szeretnék köszönetet mondani minden szponzornak és személynek, aki a pályafutásom kezdetétől egészen mostanáig támogatott. A következő szezonban arra törekszem, hogy tanuljak, a maximumot adjam, és élvezzem ezt az új kalandot. Nehéz lesz, de a legjobbamat fogom nyújtani.”