back to top
2024. szeptember 18. 20:43
KezdőlapMotoGPMarc Márquezt csak megközelíteni tudták, Bastianini és Zarco is meglepetést okozott az...

Marc Márquezt csak megközelíteni tudták, Bastianini és Zarco is meglepetést okozott az edzésen

Marc Márquez domináns teljesítményt nyújtva, új pályacsúcsot felállítva az első helyen zárta az Aragóniai Nagydíj edzését Aleix Espargaró és Maverick Viñales előtt. Enea Bastianini viszont nem tudott bejutni a legjobb tízbe, így az időmérő első szakaszában is motorra kell ülnie. Szemben Johann Zarcóval, aki nagy meglepetést okozva nyolcadik lett. Ezzel pedig idén először jutott be egy Honda-pilóta a Q2-be.

Az első szabadedzés után az edzéssel folytatódott az Aragóniai Nagydíj pénteki programja a MotoGP-mezőny számára. Szokás szerint ezen a tréningen dőlt el, hogy melyik tíz versenyzőnek nem kell részt vennie a Q1-ben a szombati időmérőn. Ami az időjárást illeti, a délelőtti gyakorláshoz hasonlóan napsütés és meleg fogadta a pilótákat: a levegő hőmérséklete 29, az aszfalté 44 fokos volt a bokszutca kinyitásakor.

Marc Márquez magabiztos elsőségével és Bagnaia küszködésével indult az aragóniai hétvége

A gumikat tekintve az első próbálkozásokra szinte mindenki az előre közepes – hátulra lágy kiosztás mellett döntött. Ám néhányan hátulra is közepeset tetettek fel, többek között Francesco Bagnaia, Jorge Martín és Enea Bastianini is. Az első gyorskört Pedro Acosta futotta, a GasGas versenyzője 1:48.264-gyel áll élre. Azonban amikor letelt az első tíz perc, már Marc Márquez vezetett. Az első szabadedzést az élen záró motoros 1:47.272 másodperces időt teljesített.

Rövidesen Brad Binder ugrott fel a második helyre, 258 ezred volt a lemaradása Márquez mögött. A márkatársa után Jack Miller következett a sorban, a legjobb ötöt pedig Marco Bezzecchi és Maverick Viñales egészítette ki. A gyári Ducati versenyzői továbbra is küszködtek, Francesco Bagnaia tizenkettedik, Enea Bastianini pedig tizenötödik volt. Ekkor viszont Jorge Martín sem járt sokkal előttük, hiszen a kilencedik pozíciót foglalta el.  A Pramac motorosa viszont aztán 1:47.619-re javított, ami ekkor a negyedik helyre volt elég.

Az edzés feléhez érve Márquez 1:46.954-re javította a vezető időt. Bagnaia is tudott javítani, de még így sem tudott bekerülni a legjobb tízbe, ahogy Bastianini és Franco Morbidelli sem. Ezután gyorsan egymás után bukott Fabio Quartararo és Augusto Fernández is, előbbi a 6-os, utóbbi a 16-os kanyarban.

Nagyjából húsz perccel a leintés előtt a gyári KTM és a gyári Aprilia pilótái, a VR46 duója, Márquez, Martín és Acosta szerepelt a legjobb tízben, amelyet az új gumikkal a második helyre felugró – 1:47.378-at futó – Johann Zarco és az ötödik pozícióba előrelépő Bagnaia tett teljessé.

A hajrában aztán jött a szokásos tűzijáték. Előbb Acosta jött fel a második helyre, nagyjából egy század volt csak a hátránya Márquez mögött. Bagnaia eközben felugrott a harmadik, Maverick Viñales pedig a negyedik helyre.

Ezután Martín tette oda magát, és 1:46.666-tal átvette a vezetést. Aleix Espargaró 313 ezreddel le volt maradva tőle, de így is bejött az ideiglenes második helyre. Azért ideiglenes, mert Márquez hatalmasat javítva 1:46.384-gyel újra magához ragadta az első helyet, amivel visszatolta a harmadikra. Ezalatt Bastianini ért oda a negyedik pozícióba.

Az utolsó percekben folyamatosan változott az első tíz sorrendje. Előbb Espargaró áll élre 1:46.073-mal, de nem sokáig örülhetett neki, hiszen Márquez 1:45.801-re javított, ezzel pedig megdöntötte Bagnaia korábbi 1:46.069-es pályacsúcsát. Viñales felzárkózott a csapattársa mögé, őt pedig Martín, Álex Márquez, a címvédő, Morbidelli, és kisebb meglepetésre Zarco követte a sorban. Az LCR pilótája mellett a Trackhouse duója is bejutott a Q2-be. Azonban Bastianini, Binder, Acosta és a VR46 párosa is elvérzett. Többeket, mint például a gyári Ducati motorosát, Miller bukása akadályozta meg a javításban.