back to top
2024. szeptember 16. 20:59
KezdőlapMoto2Bukdácsoló élmenőket és meglepetést hozott a Moto2-es, domináns győzelmet a Moto3-as aragóniai...

Bukdácsoló élmenőket és meglepetést hozott a Moto2-es, domináns győzelmet a Moto3-as aragóniai időmérő

Jake Dixon szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót az Aragóniai Nagydíj időmérőjén Diogo Moireira és Áron Canet előtt. A középső kategória éllovasa, Sergio García beragadt a Q1-be, a tabella második helyén álló Ogura Aj pedig csak tizenhatodik lett. A Moto3-as futamon sorrendben a kvalifikációt dominás teljesítménnyel megnyerő David Alonso, José Antonio Rueda és David Muñoz alkotják majd az első sort.

A MotoGP időmérője után a két kisebb kategória kvalifikációival folytatódott az Aragóniai Nagydíj szombati programja. A nagyok etapjához képest már jóval melegebb volt ekkor az időjárás, a levegő 27, a pályáé pedig 41 fokos volt. Az aszfalt viszont továbbra is elég csúszós volt.

Marc Márquez befűzte az oktatófilmet, idei csúcskülönbséggel verte Acostát az aragóniai időmérőn

Moto2

A középső géposztály esetén nagy nevek egész sorának kellett részt vennie az időmérő első szakaszában. A tabella első két helyezettje, Sergio García és Ogura Aj, illetve a tavalyi bajnoki második, Tony Arbolino is erre kényszerült. Az első percek után Filip Salač állt az élen egy 1:53.105-ös körrel. Aztán egymás után bukott Jaume Masià és Jorge Navarro, utóbbit hordágyon vitték el a kavicságyból.

A hajrá az MT Helmets – MSi élmenőiről szólt, de ellentétes előjellel. Előbb Ogura 1:52.969-cel átvette a vezetést, majd García bukott egy elég nagyot a 7-es kanyarban, vagyis a listavezető nem jutott be a Q2-be.

Az utolsó percekben aztán Zonta van den Goorbergh megvillant, és így a 1:52.603-at futó holland pilóta ment tovább az első helyen. Rajta kívül a szintén javító Tony Arbolino, Ogura és Salač jutott be a Q2-be.

Az időmérő második szakaszának elején Albert Arenas mutatkozott a legerősebbnek az idő közben 45 fokosra melegedő pályán. Tehát sokáig a Gresini motorosa állt az élen, viszont aztán Diogo Moreira lépett oda, és 1:51.848-cal átvette a vezetést.

A hajrában sorban jöttek a javítások, ami a legjobban Arón Canetnek sikerült, aki 1:51.784-gyel átugrotta az újoncot. Azonban végül ketten is gyorsabbak voltak Canetnél, akik közül Jake Dixon szerezte meg a pole pozíciót. Az 1:51.636-ot teljesítő brit pilóta idén először indulhat majd a legjobb rajthelyről. Mögötte a Moreira, Canet, Deniz Öncü (!), Arbolino sorrend alakult ki. A sérülésből visszatérő Ogura végül csak a tizenhatodik, Fermín Aldeguer pedig a tizenegyedik pozícióban zárt.

A Moto2 aragóniai időmérőjének végeredménye

Moto3

A legkisebbeknél a tabella első három helyezettje közül Jamanaka Riuszejnek kellett motorra ülnie a Q1-ben. A japán pilóta aztán nem jutott tovább, mivel meghibásodott a KTM-je. Az első perceket a sorozatos bukások határozták meg többek között Tatchakorn Buasri és Nicola Carraro is elég nagyot esett.

 

Végül aztán Matteo Bertelle magabiztosan jutott tovább az első helyen. Az olasz pilóta szinte végig vezetett, majd egy 2:00.955-ös körrel biztosította a helyét a Q2-ben. Rajta kívül ez Furuszató Taijónak, Filippo Fariolinak és Scott Ogdennek sikerült.

Az időmérő második szakasza is egy csúnya eséssel indult, Jacob Roulstone szenvedett el egy highside-ot a 4-es kanyarban. Roulstone ezután már nem is tudta folytatni az edzést. A leintés előtt aztán David Almansa is elég nagyot bukott.

Az első helyen sokáig cserélgették egymást a pilóták, de aztán a hajrában David Alonso mindenkit helyre rakott. A kolumbiai pilóta 1:58.059-cel megszerezte az ötödik idei pole pozícióját. Másodiknak José Antonio Rueda jött be, akinek 433 ezred volt a lemaradása. Az első sorba még David Muñoz fért oda, akit Ángel Piqueras és Joel Kelso követett. A bajnokságban a második pozíciót elfoglaló Iván Ortolá viszont csak tizedik lett.

A Moto3 aragóniai időmérőjének végeredménye