back to top
2024. szeptember 18. 20:42
KezdőlapMotoGPBagnaia azonnal megtalálta a hibást a rosszul sikerült sprintfutamáért? (videó)

Bagnaia azonnal megtalálta a hibást a rosszul sikerült sprintfutamáért? (videó)

Francesco Bagnaia szemrehányó pillantást vetett a Michelin szakemberére az Aragóniai Nagydíj sprintfutama után, majd nyilatkozatában is arra utalt, hogy a gumival volt gond. A 27 éves motoros úgy véli, Marc Márquezzel a főversenyen sem lehet majd mit kezdeni, míg Enea Bastianini szintén elégedetlenül értékelt.

Nem sikerült jól Francesco Bagnaia számára az Aragóniai Nagydíj szombati napja. Bár az időmérőn elért harmadik helye nem volt rossznak mondható, hiszen megelőzte bajnoki riválisát, Jorge Martínt, igaz, Marc Márqueztől 842 ezreddel kapott ki, és még Pedro Acosta is előtte zárt. A sprinten viszont csupán kilencedikként végzett, így 3 pontos hátrányba került a bajnoki tabellán.

Megszületett Marc Márquez első győzelme a Ducatival, Bagnaia küszködése miatt Martín járt jól

A címvédőnek már a rajtja is rosszul sikerült, és Martín mellett Álex Márquez és Miguel Oliveira is elment mellette. A Gresini és a Trackhouse pilótáját azonban még sikerült visszaelőznie, utána viszont időről időre látványosan lecsúszott az ideális ívről, és a végén örülhetett, hogy Marco Bezzecchivel szemben sikeresen védekezett. A leintés után, már a garázsban pedig szemrehányó pillantást vetett a Michelin szakemberére, és a nyilatkozatában is arra utalt, hogy többek között a gumigyártót okolja a rossz eredményért.

„Ami történt, az nem azon múlt, hogy milyen munkát végeztünk a motorral – kezdte. – Ilyesmi megesik. Lehetséges, hogy később konfliktusunk lesz a Michelinnel. A rajt? Tegnap ígéretet kaptunk, hogy megtisztítják a pályát, de sajnos ez nem történt meg, az eső miatt, vagy nem tudom. Ezzel együtt nem vesztettem túl sokat, de az ötös kanyartól kezdve tudtam, hogy valami nem működik. Amikor kanyarodni próbáltam, nagyon blokkolt [a kerék], nem tudtam befordítani a motort. Mindig sok [időt] buktam, kemény futam volt.”

Bagnaia persze általában vasárnap teljesít a legjobban, és nyilvánvalóan most is ez lesz a célja. Marc Márquez viszont egyelőre érinthetetlennek tűnik Aragóniában, és a címvédő is elismerte, hogy ellene nincs sok esélye. Persze nem is elsősorban rá, hanem Martínra kell figyelnie, akivel szerinte a hosszú viadalon felveheti a versenyt.

„Az a célom, hogy az összes futamot megnyerjem, de reálisan nézve Martínnal harcolhatunk – fogalmazott. – Ezen a hétvégén Marc olyasmit tud, ami a többieknek nehézséget okoz. Két-három ponton nagyon be tud dőlni anélkül, hogy elveszítené a [motor] elejét. Kétségtelen, hogy ennél nagyobb a potenciállal rendelkezünk, majd holnap meglátjuk. Az biztos, hogy másmilyen hátsó gumit fogunk használni. Kilencedik hely? A Ducati motorblokkja segített, elengedhetetlen volt, hogy legalább egy pontot szerezzek.”

Bagnaia csapattársa, Enea Bastianini kénytelen volt a Q1-ben kezdeni a kvalifikációt, ahol csupán negyedikként zárt, így a tizennegyedik helyet szerezte meg a rajtrácson. Innen egészen a hetedik pozícióig sikerült felkapaszkodnia, de így is 9 ponttal csökkent az előnye a tabellán Marc Márquezzel szemben. A gyári Ducati ifjabbik motorosa szintén nem volt elégedett.

„Javítani a hetedik helyhez képest? Meglátjuk, bízom benne, mert eddig bosszantó volt – jelentette ki. – Sok mindenen változtattam a hétvégén, de rendre lassú voltam, viszont a versenyen rátaláltam a magabiztosságomra. Az a furcsa, hogy elöl nagy volt a tapadásom, hátul pedig kicsi, ezen javítanunk kell. Arra számítok, hogy a nagydíjon megint csak jobb lesz egy kicsit.”