back to top
2024. szeptember 16. 20:54
KezdőlapMotoGPA közönség őrjöngött, Marc Márquez ismét táncra perdült, miután véget ért a...

A közönség őrjöngött, Marc Márquez ismét táncra perdült, miután véget ért a hosszú böjt (videók)

Hatalmas ünneplés kezdődött, miután Marc Márquez megtörte a hosszú várakozást, és megnyerte az Aragóniai Nagydíjat. A nyolcszoros világbajnok elmondta, a végén nehéz volt a vezetésre koncentrálnia, míg Jorge Martínnak a futam első része okozott nehézséget, Pedro Acosta pedig annak örül, hogy ismét versenyképesnek bizonyult.

Megtört a jég, hiszen Marc Márquez 1043 nap után ismét főfutamot nyert a MotoGP-ben. Arra már az Aragóniai Nagydíj előtt is lehetett számítani, hogy ha nem kerül bajba, akkor senki nem veszélyes a diadalára, de ezt meg is kellett valósítani. Ez végül össze is jött neki, és rajt-cél győzelmet aratva véget vetett a böjtnek.

Marc Márquez 1043 nap után újra főfutamot nyert, öccse és Bagnaia csatája csúnya bukással zárult

A befutó után pedig a közönség már-már fesztiválhangulatba került. Márquez előbb kiment a kifejezetten az ő szurkolóinak kialakított lelátórészhez, ahol a közönség őrjöngve ünnepelte őt. A dobogós ceremónia után pedig a DJ szolgáltatta a hangulatot, a Gresini motorosa pedig a jerezi verseny után ismét táncra perdült, bár a „koreográfia” ezúttal kicsit más volt. A mögötte végző Jorge Martín és Pedro Acosta szintén kivette a részét a buliból, és egy kis időre mindketten átvették az irányítást a DJ-pult felett.

„Elképesztő nyerni ilyen lenyűgöző szurkolók előtt – nyilatkozta Márquez a leintés utáni interjúk során. – Rendkívül nehéz futam volt, főleg azért, mert megvolt a tempó, de ezzel a különbséggel nehéz volt teljes mértékben a motorozásra összpontosítani, pláne az utolsó tíz körben. Ezzel együtt képes voltam menedzselni az előnyt, és még volt tartalék, ha esetleg úgy alakult volna. Boldog vagyok.”

Martínnak nem sikerült jól a rajtja, és csak azért maradt a negyedik helyen, mert Francesco Bagnaia ismét borzasztóan indult, de Álex Márquez megelőzte őt. A Pramac motorosa nagyon hamar visszavette a pozíciót honfitársával szemben, Acostába viszont elsőre beletört a bicskája, és össze is értek. Másodszorra viszont simán elment mellette, és innentől kezdve senki és semmi nem veszélyeztette a második helyét, amivel 23 pontra növelte a balesetbe keveredő címvédő előtt.

„Nehezen ment a rajt, az első métereken kipörgött a kerekem – kezdte. – Vesztettem néhány pozíciót, és igyekesztem gyorsan visszajönni. Amikor Pedrót próbáltam megelőzni, majdnem elestem, és szélesre kellett mennem. Marc elhúzott, én pedig próbáltam jó tempót menni, és az érzetre, illetve a jó ívre koncentráltam. Ma a második hely volt a maximum. Hosszú verseny volt, főleg az utolsó körök, és egyedül voltam. Örülök Marcnak, mert nagyon sokat kellett várnia, és azért is boldog vagyok, hogy itt vagyok a dobogón.”

Acosta hosszú idő után tért vissza a dobogóra, ami a vasárnapi versenyeket illeti. A rajt után ugyan maradt második, de aztán szép sorban Martín, Álex Márquez és Bagnaia ellen is kénytelen volt megadni magát. Utóbbi kettő ütközéséből viszont elsődlegesen ő profitált, és harmadikként ért célba. Ezzel megelőzte Maverick Viñalest a tabellán, és a Ducatikat leszámítva ő áll a legjobban.

„Ez volt a szezon eddigi legjobb futama, és erre nagy szükségünk volt – fogalmazott. – Erre az érzésre, hogy újra versenyképesek vagyunk. Mindig azt mondom, hogy nem lehetünk itt csak azért, hogy körözgessünk, hanem egy célért kell versenyeznünk, ami ma a dobogó volt. Ismét versenyképesnek éreztem magam, Innen-onnan hiányzott valami, de a csapat összességében nagyszerű munkát végzett. Tudom, hogy az utolsó néhány futamon nem voltunk láthatóak, de most ismét megvan a tempó, amit megérdemelnek.”