back to top
2024. szeptember 16. 20:54
KezdőlapMoto3Alonso a jó kezdés után elfogyott, Rueda legyőzte Veijert a Moto3-as Aragóniai...

Alonso a jó kezdés után elfogyott, Rueda legyőzte Veijert a Moto3-as Aragóniai Nagydíjon

José Antonio Rueda élete első győzelmét aratta a Moto3-as Aragóniai Nagydíjon Collin Veijer és az először dobogóra álló Luca Lunetta előtt. Nagyjából féltávig úgy tűnt, hogy David Alonso rajt-cél győzelmet ér el, de aztán csak negyedikként ért célba.

Kihívás előtt állt a Moto3 mezőnye az Aragóniai Nagydíj előtt, hiszen éjszaka leszakadt az ég a helyszínen, így rengeteg felgumizódást lemosott a pályáról. A pole pozícióból az időmérőt nagy fölénnyel záró David Alonso indulhatott, mellé José Antonio Rueda és David Muñoz kvalifikáltak. A kolumbiai pilóta első számú üldözői közül Daniel Holgado a hetedik, Collin Veijer a kilencedik, míg Iván Ortolá a tizedik helyet szerezte meg. A mezőny tagjai közül Nicola Carraro nem volt ott a rajtrácson, mivel az időmérőn elszenvedett balesete miatt versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították.

Bukdácsoló élmenőket és meglepetést hozott a Moto2-es, domináns győzelmet a Moto3-as aragóniai időmérő

Alonso remekül jött el, ahogyan Rueda is követte őt, Ángel Piqueras viszont lerajtolta Muñozt, aki nagyon visszaesett. Sőt, a Leopard pilótája Reóuedát is megelőzte, akit Luca Lunetta is maga mögé utasított. Nem sokkal később viszont Ruedának sikerült visszavennie a harmadik helyet, Joel Kelso pedig feljött a negyedik pozícióba.

Az 1. kör végén Piqueras hibázott, így visszaesett Kelso és Holgado mögé. Sőt, aztán Furuszató Taijóval csatázott, és összeakadásuk következményeként a tizenegyedik pozícióig zuhant. Mindeközben Alonso már 2 másodperccel vezetett, de a 3. körre a mezőny valamelyest visszahozta a lemaradását. Az üldözőbolyt egyébként Adrián Fernández vezette Kelso és Holgado előtt.

Ennek a körnek a végén Furuszató feljött a negyedik helyre, sőt, nem sokkal később már harmadikként motorozott, de aztán Rueda vissza tudta őt előzni, de az 5. kör elején ismét a japán pilóta volt dobogós helyen. Néhány másodperccel később aztán a Team Asia pilótája már Fernández mellett is elment, miközben Piqueras elesett.

A 6. körben Fernández mellett Veijer, Rueda és Lunetta is elment, így a holland pilóta már a harmadik pozícióban motorozott. Mindeközben Furuszató ellépett a többiektől, és üldözőbe vehette Alonsót. Sőt, némileg közeledett is az Aspar versenyzőjére, de aztán hibázott, és ismét több mint 2 másodperc volt a hátránya. Ami pedig ennél is nagyobb gond volt a japán motorosnak, hogy Veijer megelőzte őt.

A 8. körben Tatchakorn Buasri bukott, míg Furuszató újabb pozíciót veszített, ezúttal Lunettával szemben. A kör végén Filippo Farioli technikai hiba miatt állt ki a versenyből, míg az élen Veijer próbált közeledni Alonsóra. Olyannyira, hogy a 9. körben abszolút leggyorsabb kört futott, és 1,1 másodpercre csökkentette lemaradását. Hátrébb Rueda és Kelso is maga mögé utasította Furuszatót, bár utóbbit vissza tudta előzni, de csak ideiglenesen.

A 11. kör kezdetére fél másodperc volt a különbség az első két helyezett között, miközben a harmadik helyre felzárkózó Rueda volt a leggyorsabb a mezőnyben. A kör közepén a Husqvarna motorosa már utolérte ellenfelét, de kicsit kisodródott a pályáról, így néhány tizedet vesztett. Rueda szintén hibázott, így visszaesett Lunetta mögé, de csak néhány másodperc erejéig.

A 12. körben aztán megtörtént, amire már egy ideje lehetett számítani, és Veijer átvette a vezetést Alonsóval szemben, ráadásul Rueda és Lunetta párosa is utolérte a tabella éllovasát. Olyannyira, hogy még ugyanebben a körben a spanyol pilóta is megelőzte, az olasz motoros pedig összeért vele, de maradt a negyedik helyen.

A 13. körben viszont már összejött az előzés, ellentétben Ruedával, aki Veijert támadta meg. Néhány kanyarral később viszont a KTM Ajo élre állt, Alonso pedig némileg váratlanul visszavette a harmadik helyet. A Sic58 pilótája persze nem hagyta annyiban, és a következő körben ismét maga mögé utasította a kolumbiai pilótát.

Rueda eközben kezdett ellépni, de hibázott, így Veijer ismét megérkezett közvetlenül mögé. Innentől kezdve viszont nem volt kérdés, hogy a spanyol versenyző életében először futamot nyer a gyorsaságimotoros-vb-n. A holland versenyző nagyot zárkózva behozta a második helyen, míg Lunetta szintén első bálozó, csak éppen a dobogók tekintetében. Alonso végül megőrizte negyedik helyét, és előnye a relatíve rossz eredmény ellenére is 75 pontra nőtt. A második helyre Veijer jött fel, hiszen Holgado a kilencedik, míg Ortolá a tizenkettedik pozícióban futott be.

A Moto3 aragóniai futamának végeredménye