back to top
2024. szeptember 16. 21:12
KezdőlapMotoGP„Elfogadhatatlan” – kifakadt a pálya állapota miatt Aleix Espargaró, miután beverte a...

„Elfogadhatatlan” – kifakadt a pálya állapota miatt Aleix Espargaró, miután beverte a fejét

Aleix Espargaró élesen kritizálta az aragóniai pálya állapotát, miután a sprintfutam első kanyarjában nagyot esett. A spanyol versenyző felhívta a figyelmet a KTM-ek és az Apriliák teljesen ellentétes hétvégi szereplésére.

Nem tartott sokáig Aleix Espargaró számára az Aragóniai Nagydíj sprintfutama. A 35 éves motoros annyira rosszul rajtolt, hogy rengetegen megelőzték az 1-es kanyarig vezető úton. Többek között a nála öt pozícióval hátrébbról induló Fabio Di Giannantonio is, akinek aztán a féktávon nekiment a gyári Aprilia versenyzője. Végül ő húzta a rövidebbet, ugyanis elég nagyot esett.

A háromszoros MotoGP-futamgyőztes ugyan nem szenvedett sérülést, és nem merült fel, hogy ki kell hagynia a vasárnapi főversenyt. Ezzel együtt azt sem lehetett mondani, hogy közvetlenül az eset után jól érezte magát. „Még mindig szédülök egy kicsit, mert nagyon beütöttem a fejem – nyilatkozta. – Eléggé fáj, de semmi komoly.”

Espargaró a tizenegyedik helyről, vagyis a célegyenes bal oldali feléről indult, ahonnan például Francesco Bagnaia is, aki szintén jó pár pozíciót veszített. „Amikor megérkeztünk a rajtrácsra, Maverick [Viñales] és én is tudattuk a Dorna srácaival, hogy a mi oldalunk, a bal oldal teljesen barna – fogalmazott az állandó mezőny korelnöke. – Ők pedig azt mondták, hogy már tisztában vannak vele.”

A gyári Aprilia pilótája hozzátette, a körülmények következtében sokan nem voltak képesek a MotoGP szintjén értelmezhető köridőkre. „Elfogadhatatlan a pálya állapota – jelentette ki. – A mezőny fele az első öt kör után Moto2-es időket futott. Európában vagyunk, megvannak az eszközeink az aszfalt letisztítására, ez nem Katar vagy Indonézia.”

Espargaró honfitársát, Marc Márquezt hozta fel példaként, aki eddig uralta a hétvégét, de ő is közel 1 másodperccel lassabb kört motorozott az időmérőn az edzésen elért idejéhez képest. „A motorok rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban, de Marc, aki végig egy másik bolygón volt, két másodperccel lassabban motorozott, mint két évvel ezelőtt” – magyarázta.

Megszületett Marc Márquez első győzelme a Ducatival, Bagnaia küszködése miatt Martín járt jól

Espargaró számára rossz hír, hogy az éjszaka folyamán leszakadt az ég Alcañizban, és még a bemelegítést is nedves pályán rendezték, vagyis a pálya állapota aligha fog javulni a főfutamra. Persze csapata nem foghatja kizárólag erre a rossz szereplést, hiszen a 35 esztendős versenyző nem 1, hanem 3,634 másodperccel volt lassabb pénteki önmagánál. „Ez nem mentség, mert az Apriliának javulnia kell, tekintve, hogy a körülmények mindenki számára ugyanolyanok – szögezte le. – Az időmérős köröm négy másodperccel volt lassabb a péntekinél. Nem hiszem, hogy bármit is tehetnénk.”

Érdekesség, hogy pénteken mind a négy Aprilia bejutott a Q2-be, míg a KTM-ek közül senki. Másnapra viszont változott a helyzet: a Q1-ben Brad Binder és Pedro Acosta zárt az első két helyen, majd utóbbi egészen a rajtrács második helyéig katapultálta magát, a sprinten pedig harmadik lett. A noaleiek szerencséje, hogy Miguel Oliveira ötödik pozíciójának köszönhetően csak 2 pontot vesztettek az előnyükből a konstruktőri tabellán.

„Nem vagyunk konzisztensek a működési tartományt illetően, ami furcsa – mondta Espargaró. – A Ducati mindig jól muzsikál, a KTM és az Aprilia viszont szöges ellentétei egymásnak. Pénteken nem volt KTM [a Q2-ben], míg az összes Aprilia szárnyalt, most viszont nem volt tapadás, négy másodperccel lassabbak vagyunk, és ők elöl vannak, mi pedig hátul.”