back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapMotoGPMarc Márquez 1043 nap után újra főfutamot nyert, öccse és Bagnaia csatája...

Marc Márquez 1043 nap után újra főfutamot nyert, öccse és Bagnaia csatája csúnya bukással zárult

Marc Márquez nyerte az Aragóniai Nagydíjat a MotoGP-ben, így megtörte a hosszú várakozást a sikerre. Mögötte Jorge Martín és Pedro Acosta futottak be, míg Francesco Bagnaia a harmadik helyért csatázva ütközött Álex Márquezzel, és az orvosi központba kellett vinni.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után a MotoGP főversenyével zárult az Aragóniai Nagydíj hétvégéje. A rajt előtt a az volt a kérdés, hogy 1043 nap után ismét nyerhet-e vasárnapi viadalt a sprinten győző Marc Márquez. A nyolcszoros világbajnok természetesen ezúttal is a pole pozícióból indult, mellőle Pedro Acostával és Francesco Bagnaiával, akinek a célegyenes bal, azaz koszosabb oldala nem hozott szerencsét, és a hajnali esővel nem lett jobb a helyzet. A futamnak immáron listavezetőként nekivágó Jorge Martín negyedikként várhatta a piros lámpák kialvását. A gumiválasztás teljesen egyhangú volt, hiszen mindenki két közepessel vágott neki a 23 körnek a közvetlenül a rajt előtt 44 fokos aszfalton. Beleértve Luca Marinit is, aki a bokszból kezdte meg a viadalt.

Marc Márquez befűzte az oktatófilmet, idei csúcskülönbséggel verte Acostát az aragóniai időmérőn

Marc Márquez jól jött el a rajtnál, ahogyan Acosta is, Álex Márquez pedig feljött a harmadik helyre, de Martín hamarosan visszaelőzte. Bagnaia megint pórul járt, és egészen Franco Morbidelli és Miguel Oliveira mögé, a hetedik pozícióba esett vissza. Az első hármas aztán el is húzott a többiektől.

Oliveira az 1. kör végéig sem jutott el, ugyanis elcsúszott. A 2. körben Martín bevetődött Acosta mellé, ám összeértek, és mindketten szélesre mentek. A Pramac motorosa visszaengedte maga elé honfitársát, és a csata következtében Álex Márquez megérkezett mögéjük. A hosszú egyenesben viszont már nem könnyű dolga volt a 26 éves pilótának, és átvette a második helyet, miközben Marc Márquez több mint 2 másodpercre elhúzott tőlük.

Acosta aztán Álex Márquezzel szemben is pozíciót vesztett, sőt, Morbidelli is megelőzte, de utóbbi kicsit besokallt, így a GasGas újonca megőrizte a negyedik helyet. A következő körökben aztán a Pramac motorosa nem tudott támadni, de Bagnaia sem tudott mit kezdeni vele. A 6. körben Fabio Quartararo elesett, így a bukótérben fejezte be a hétvégét az egyik legkevésbé kedvelt pályáján.

Mindeközben Enea Bastianini a középmezőnyből igyekezett felzárkózni, de ahelyett, hogy megelőzte volna Jack Millert, még Fabio Di Giannantonio is elment mellette, és visszaesett a tizenegyedik pozícióba. A csapattársnak szintén nem ment, hiszen Bagnaia immáron körök óta nem tudta megtámadni Morbidellit.

Honfitársa aztán némi segítséget nyújtott neki, ugyanis a 9. körben hibázott, és nemcsak a címvédővel, hanem Brad Binderrel és Marco Bezzecchivel is pozíciót bukott. A gyári Ducati pilótája így üldözőbe vehette Acostát, aki a 11. körben le is csúszott az ívről, így nemcsak Bagnaia, hanem Binder is ráesett. A 20 éves újoncnak egyébként jó esélye volt az előzésre a tabellán, hiszen Maverick Viñales időközben kiállt.

Bagnaia ellen viszont nem tudott védekezni, hiszen a késői féktáv miatt lecsúszott az ívről, így a címvédő már a negyedik helyen haladt. A következő néhány körben pedig megérkezett Álex Márquezre, akinek a hátsó abroncsa a képek tanúsága szerint már finoman szólva sem volt ideális állapotban.

Hat körrel a vége előtt Bagnaia meg is próbálta az előzést, és már előtte is volt, ám rázárt a Gresini motorosára, és mindketten a kavicságyban kötöttek ki. A Bagnaia ráadásul nagyon rosszul esett, hiszen lényegében beszorult Márquez Ducatija alá, de szerencsére a jelek szerint egyikük sem szenvedett sérülést, de a címvédőt az orvosi központba kísérték.

Innentől kezdve nem változott az élmezőny sorrendje: Marc Márquez megtörte a hosszú várakozást, és ismét főfutamot nyert, ráadásul visszaelőzte Bastianinit a tabellán. Martín és Acosta szintén örülhetett, hiszen előbbi 23 pontra növelte előnyét az összetettben, utóbbi pedig ismét dobogóra állhatott főversenyen. Binder lett a negyedik, Bastianini az ötödik, míg a másik három gyártóból Álex RIns, Aleix Espargaró és Nakagami Takaaki lett a legjobb a kilencedik, a tizenegyedik, illetve a tizenkettedik pozícióban. A hetedik Fabio Di Giannantoniót, a tizedik Millert és a tizenhatodik Raúl Fernándezt vizsgálják a guminyomásszabály esetleges megszegése miatt.

A MotoGP aragóniai főfutamának végeredménye